Wanneer u geopereerd bent aan staar dan heeft u een controle-afspraak drie/vier weken na de operatie. Tijdens deze controle krijgt u van de assistent(e) of de oogarts een nieuw brilrecept mee. De opticien meet deze brilsterkte nog na voor u, ongeveer zes weken na de operatie.
Wanneer u flitsen ziet, is het aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts of een oogarts. Het kan duiden op een glasvocht- of een netvliesloslating, of op oogmigraine. Zie ook onze folder 'Achterste glasvochtmembraanloslating'.
Indien u suikerziekte heeft moet u regelmatig uw ogen laten controleren. Uw huisarts of internist kan u doorverwijzen naar de polikliniek oogheelkunde voor foto’s van het netvlies. Dit gebeurt ook wanneer u alles goed ziet. De oogarts controleert of de bloedvaten in uw netvlies beschadigd zijn. U kunt namelijk een afwijking hebben, zonder dat u daar last van hebt.
De kans bij een bezoek aan de oogarts is altijd aanwezig dat uw ogen gedruppeld moeten worden. Dit is omdat de oogarts uw ogen dan beter kan onderzoeken. Wij raden het daarom af om zelf te rijden nadat uw ogen gedruppeld zijn. Het is dus handig om iemand mee te nemen. Komt u voor een CBR keuring (rijbewijskeuring), dan worden uw ogen altijd gedruppeld.
Wij verwijzen u naar de pagina Wanneer kan ik terecht voor onze actuele wachttijden. In geval van spoed kunt u met een verwijzing via de huisarts bij ons nog dezelfde dag terecht.
Alrijne Ziekenhuis heeft meerdere locaties. Het kan betekenen dat uw 'vaste' oogarts op een andere locatie en/of dag werkt en u dus minder makkelijk een afspraak bij hem/haar kunt maken. U bent van harte welkom om over te stappen naar een van de andere oogartsen of locaties.
U bent zelf verantwoordelijk voor het opvragen van uw medisch dossier in het ziekenhuis waar u behandeld werd, volgens het daar geldende opvraag protocol.
Optometrist
Optometrie betekent 'oogmeetkunde'. Tijdens spreekuren verricht een optometrist, onder supervisie van een oogarts controles, metingen en verschillende aanvullende onderzoeken. Een optometrist onderscheidt hierbij tussen pluis/niet pluis. Als het nodig is, schakelt de optometrist de hulp van de oogarts of huisarts in. In vergelijking tot een opticien is een optometrist hoger en breder opgeleid. Hij heeft meer medische kennis en is geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici.
Orthoptist
Orthoptie betekent letterlijk 'de leer van het rechtzien'. In tegenstelling tot een optometrist heeft een orthoptist een eigen deskundigheidsgebied binnen de oogheelkunde. Een orthoptist diagnosticeert en behandelt stoornissen in de samenwerking en ontwikkeling van de ogen. Dit kunnen bijvoorbeeld scheelzien, dubbelzien, lui oog, brilafwijkingen, prisma’s, hoofdpijn en leesklachten zijn. De orthoptist adviseert de oogarts met betrekking tot de indicatiestelling voor een scheelziensoperatie. Ondanks dat het beroep orthoptist al in 1958 in Nederland is erkend, is het nog relatief onbekend. Een orthoptist is evenals een optometrist HBO-opgeleid en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici.
U komt bij de orthoptist terecht als er sprake is van de volgende problemen of klachten:
- onvoldoende zien op jonge leeftijd
- scheelzien
- dubbelzien
- problemen met de oogbewegingen
- hoofdpijn na inspanning van de ogen, ondanks een goede bril
- leesproblemen door het niet goed samenwerken of scherpstellen van de ogen.
Voor elke vorm van oogheelkundige zorg heeft u een verwijzing nodig. Deze brief kan afgegeven worden door de huisarts, maar ook door de jeugdarts of een specialist. Komt u bij de oogarts langs zonder geldige verwijzing dan zijn de kosten van het consult voor uw eigen rekening en worden deze kosten niet betaald door uw zorgverzekering. Als u reeds onder behandeling bent voor oogheelkundige zorg is in een aantal gevallen een verwijzing niet meer nodig. De medewerker van de polikliniek kan u hierover informeren.
Ja. U kunt zich legitimeren door een geldig paspoort, identificatiebewijs of rijbewijs te tonen. Iedereen die medische zorg wil krijgen moet hieraan voldoen, ook uw minderjarige kind. Wanneer uw kind is bijgeschreven in uw paspoort, moet uw paspoort voorzien zijn van een geldige datum. Wil u ervoor zorgen dat u een geldig legitimatiebewijs voor uw kind bij u heeft? Als u zonder geldig legitimatiebewijs een bezoek aan ons brengt, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de factuur niet vergoed. In dit geval wordt u een passantentarief berekend.
Voordat u bij de oogarts komt zult u eerst de nodige vooronderzoeken krijgen, uitgevoerd door onze medewerkers (Technisch Oogheelkundig Assistent of optometrist). Vaak krijgt u hiervoor oogdruppels om uw oog te verdoven en/of uw pupillen te vergroten. Na ongeveer 15 minuten worden uw pupillen groot, hierdoor kan het zicht tijdelijk wazig worden. Daarna zal de oogarts u onderzoeken. Dit is een later tijdstip dan vermeld op uw afsprakenkaart. Het kan gebeuren dat er spoed patiënten tussendoor gezien moeten worden en u dus langer moet wachten. Houdt u rekening met een verblijf op onze polikliniek van gemiddeld anderhalf uur.
Dat kan online, via MijnAlrijne:
- Klik op Dossier
- Klik op Medicijnen
- Indien mogelijk kunt u medicijnen herhalen. U ziet dan een paarse button 'Herhaalrecept aanvragen' achter het medicijn.
- Kunt u de button niet aanklikken? Dan is het mogelijk om uw herhaalrecept online aan te vragen en kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde.
Een optometrist is een zorgprofessional die een vierjarige hbo-opleiding heeft afgerond. Zij zijn gespecialiseerd in de gezondheid van ogen en kunnen eventuele oogafwijkingen en oogziektes opsporen.
De optometrist voert een optometristisch onderzoek uit. Als tijdens het onderzoek blijkt dat er een verdere medische analyse of behandeling nodig is, dan wordt u doorverwezen naar een van onze oogartsen. Onze optometristen zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).