De wachttijden zijn voor iedere polikliniek anders. Een overzicht van de actuele wachttijden, waaronder die voor de polikliniek urologie, kunt u hier vinden.
Voor vragen over uw katheter, uw medicijnen of een wond kunt u bij de verpleegkundige terecht.
Ook bij klachten van een blaasontsteking of een recente door ons verrichte behandeling en u bent al bekend op de polikliniek urologie, kunt u telefonisch terecht bij de verpleegkundige.
U kunt voor de locatie Leiden bellen met het secretariaat tussen 8.30 en 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. En vraagt u dan naar de verpleegkundige.
De verpleegkundige belt u dan zo spoedig mogelijk terug.
Op het volgende nummer zijn we te bereiken: 071 517 8244
U kunt ook mailen naar urologie.informatie@alrijne.nl
U kunt voor de locatie Leiderdorp bellen: Van 8.30 tot 10.00 en van 13.30 tot 14.00 op telefoonnummer; 071 582 8060 (keuze 2). U krijgt dan gelijk de verpleegkundige aan de lijn.
Buiten deze tijden kunt u met het secretariaat bellen: 071 582 8595, waarna zij doorverbind of verder helpt. Het secretariaat is telefonisch niet bereikbaar tussen 12.30 en 13.30 uur.
U kunt ook uw vragen mailen naar urologie@alrijne.nl.
Daarnaast kent de polikliniek urologie, gespecialiseerde verpleegkundige:
oncologie-verpleegkundige: Voor specifieke vragen over oncologie of andere aanverwante zaken kunt u mailen naar de oncologie verpleegkundigen.
Oncologie.urologie@alrijne.nl. Zij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Continentie-verpleegkundige: Voor specifieke vragen over incontinentie materiaal/bekkenbodem-polikliniek of andere aanverwante vragen kunt u mailen naar de continentieverpleegkundigen.
continentieverpleegkundigen@alrijne.nl (graag vermelden voor welke locatie)
Voor een vraag specifiek aan de uroloog kunt u het nummer van het secretariaat van de polikliek urologie bellen.
Locatie Leiden; 071 517 8244 of locatie Leiderdorp:071 582 8060. Op maandag, woensdag en donderdag kunt u ons ook bereiken in Alphen aan den Rijn op 0172 467 060. ( M.u.v schoolvakanties en eventuele afwezigheden van de uroloog). De secretaresse kan dan voor u een afspraak maken waarop de uroloog u terug belt. Dit zal in vele gevallen niet dezelfde dag zijn.
De verpleegkundige overlegt altijd met de arts of u de medicatie door moet gebruiken, herhaalrecept wilt hebben of andere vragen over u medicatie.
Zie ook vraag voor verpleegkundige.
Heeft u klachten binnen 1 week na u operatie dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met de afdeling urologie.
Voor zowel locatie Leiden als Leiderdorp kunt u bellen met uw vragen naar de afdeling C2 telefoonnummer: 071 582 8732
algemene urologie afdeling C2, telefoonnummer: 071 582 8732.
Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd. Bloed in de urine kan een teken zijn van een aandoening die een (milde) bloeding veroorzaakt in de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, of bij mannen; de prostaat).
Als de urine rood verkleurd is, komt dit vaak door bloed in de urine. Maar ook na het eten van voedingsmiddelen met veel kleurstof (bijvoorbeeld rode bietjes) of na het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, kan de urine rozerood verkleuren. Andersom komt het ook voor dat de urine normaal van kleur is, maar dat er toch bloed in de urine blijkt te zitten. Het gaat dan om spoortjes bloed die met het blote oog niet zichtbaar zijn.
De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend. Raadpleeg daarom altijd eerst uw huisarts.
Oorzaken
Er zijn veel aandoeningen waarbij bloed in de urine kan optreden. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- blaasontsteking
- nierbekkenontsteking
- goedaardige vergroting van de prostaat
- nierstenen
- urineleiderstenen of blaasstenen
- kwaadaardige afwijkingen
- gevolgen van een ongeval
- nierziekten
Bent u geopereerd aan u blaas of prostaat?
Dan kan het voorkomen dat:
- De urine rosé van kleur is, dit is acceptabel. Advies is om goed te blijven drinken, dan spoelt u de blaas schoon.
- De urine de kleur van rode wijn heeft; advies is goed drinken zodat de blaas wordt gespoeld, dan zal de kleur lichter worden. Is dat na een aantal uur nog niet rosé van kleur dan belt u de afdeling urologie in Leiderdorp (071 582 8732).
- U stolsels heeft en niet of nauwelijks meer kunt plassen dan belt u meteen naar de afdeling urologie Leiderdorp (071 582 8732).
Bent u nog nooit eerder bij ons onder behandeling geweest?
Neem dan eerst contact op met uw huisarts of huisartsenpost, zij zullen u helpen met de verwijzing naar de uroloog, als dat nodig is.
Met deze klacht kunt u terecht bij onze polikliniek op het speciale bekkenbodemspreekuur.
De bekkenbodem is een gebied dat door veel verschillende specialisten wordt onderzocht en behandeld: de uroloog, de gynaecoloog, de maag-, darm-, leverarts, de colorectaal chirurg, de bekkenbodemfysiotherapeut, de seksuoloog, de continentieverpleegkundige (bij plasklachten) en de stomaverpleegkundigen (bij darmklachten).
In het Alrijne ziekenhuis werken deze specialisten nauw samen.
Aanmelden voor het bekkenbodemspreekuur kan na verwijzing via de huisarts. Van tevoren vragen wij u een vragenlijst in te vullen en op te sturen. Binnen twee weken wordt vervolgens contact met u opgenomen om een afspraak met de juiste specialisten te maken.
U kunt deze lijst op verschillende manieren krijgen:
- U krijgt van uw huisarts de bekkenbodemvragenlijst uitgereikt. U vult deze in en stuurt het naar het ziekenhuis (postzegel is niet nodig).
- U belt het afsprakenbureau en vraagt een vragenlijst op te sturen. Het telefoonnummer van het afsprakenbureau is 071 515 5543.
Uw ingevulde vragenlijst wordt besproken in het bekkenbodemteam. Binnen twee weken krijgt u een datum voor een afspraak toegestuurd, bij een of meerdere specialisten.
Heeft u een pijnlijk of branderig gevoel bij het urineren of voelt u vaker de aandrang om te plassen? Mogelijk heeft u last van een blaasontsteking. Neemt u dan contact op met uw huisarts.
Bent u al onder behandeling op de polikliniek urologie, dan kunt u ook na telefonisch overleg met de verpleegkundige van de polikliniek uw urine op de polikliniek komen inleveren.
Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Door deze ontsteking, kunnen bacteriën via de plasbuis de blaas binnendringen. Vaak gaat het om bacteriën die voorkomen in de endeldarm en rond de anus. Blaasontsteking komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen vanwege de kortere plasbuis. Deze plasbuis komt ook dichter bij de anus uit, waardoor bacteriën sneller in de blaas terechtkomen. Veel mensen vragen zich af of een blaasontsteking besmettelijk is, diit is zeker niet het geval.
Wel is de kans op blaasontsteking groter wanneer u:
- Uw blaas niet volledig leeg kunt plassen
- Condooms met spermadodend glijmiddel gebruikt
- Blaas- of nierstenen heeft
- Een lagere weerstand heeft
- Een urinekatheter heeft of gebruikt
Een blaasontsteking kunt u herkennen aan de volgende symptomen:
- U voelt vaker aandrang om te plassen, maar als u naar het toilet gaat plast u minder.
- De aandrang zelf kan ook pijn doen.
- Pijn bij het plassen.
- Branderig gevoel bij het plassen.
- Pijn in uw onderbuik of rug.
- De plas kan troebel zijn.
- Er kan bloed in uw plas zitten.
- Mogelijk heeft u een verhoging, maar geen koorts.
- In sommige gevallen gaat een blaasontsteking over in een ontstoken nierbekken. U voelt zich dan ziek, u kunt koorts krijgen met pijn in uw flank of zij.
Een blaasontsteking bij mannen kan ook opspelen bij een prostaatontsteking. Indien een prostaat- of nierbekkenontsteking voorkomt, voelt de man zich vaak ziek, komt koorts voor en heeft hij pijn tussen de anus en balzak of in de flank of zij.
Over het algemeen kunnen vrouwen afwachten tot de klachten vanzelf overgaan. Als het nodig is kunt u paracetamol tegen de pijn innemen. U kunt het beste contact opnemen met de huisarts als u hevige klachten heeft of als uw klachten langer dan een week aanhouden. Een urineonderzoek op de huisartsenpraktijk kan dan een blaasontsteking aantonen. Meestal krijgt u binnen een dag de uitslag. Bij sommige vrouwen wordt er van de urine een kweek gemaakt om te achterhalen welke bacterie de ontsteking heeft veroorzaakt. De uitslag van een kweekonderzoek is vaak binnen een week bekend.
Meestal krijgt u antibiotica om de bacteriën terug te dringen. Vaak zijn de klachten van een blaasontsteking binnen enkele dagen verdwenen nadat u gestart bent met de antibioticakuur. Maak een dergelijke kuur altijd af, ook als uw klachten al eerder verdwenen zijn. Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel.
Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt. Ook kunt u onderstaande adviezen opvolgen om een blaasontsteking te voorkomen:
- Stel het plassen niet uit
- Plas de blaas in zijn geheel leeg
- Cranberry producten kunnen een blaasontsteking helpen voorkomen;(helpen alleen bij een bepaalde bacterie)
- Voor vrouwen: plas direct na het vrijen en veeg uw vagina en billen van voor naar achter af
- Ga online naar MijnAlrijne
- Klik op Dossier
- Klik op Medicijnen
- Indien mogelijk kunt u medicijnen herhalen. U ziet dan een paarse button ‘Herhaalrecept aanvragen’ achter het medicijn. Kunt u de button niet aanklikken? Dan is het niet mogelijk om uw herhaalrecept online aan te vragen.