Dan kunt u door uw huisarts of sportarts verwezen worden naar het expertisecentrum voor het chronisch compartimentsyndroom van Alrijne Ziekenhuis. Binnen dit expertisecentrum werken de afdelingen Sportgeneeskunde en Chirurgie nauw samen om u van uw pijnklachten af te helpen. 

Wat is het chronisch compartimentsyndroom?

Het chronisch compartimentsyndroom (in het Engels bekend als CECS; chronic exertional compartment syndrome) wordt getypeerd door pijn en/of een strak of gespannen gevoel in benen of armen. Er kan ook sprake zijn van stijfheid, controle verlies, tintelingen of een doof gevoel. Dit treedt op door het herhaaldelijk uitvoeren van eenzelfde beweging tijdens het sporten of wandelen. Het idee is dat deze klachten ontstaan doordat de druk in de spiergroep te hoog wordt als gevolg van het opzwellen van spieren tijdens inspanning en dat daardoor het omsluitende vlies te strak komt te zitten. Door te stoppen met de inspanning, nemen klachten vaak weer af.

Waar komt dit voor?

Het syndroom komt veelal voor in de onderbenen van hardlopers, maar wordt in enkele gevallen ook in de onderarmen gezien (bijvoorbeeld bij motorcrossers). Het syndroom kan voorkomen op alle leeftijden, maar meestal betreft het jonge sporters of militairen. Met enige regelmaat wordt er jaren gewacht door patiënten voordat zij zich melden bij huisarts of specialist.

Samenwerking sportarts en chirurg

Binnen ons expertisecentrum werken de afdelingen Sportgeneeskunde en Chirurgie nauw samen in een 'fast track' zorgpad, waardoor onderzoek en behandeling van uw klachten efficiënt verlopen.

drs. H.J. (Dieke) Kok

Sportarts

drs. M. (Michael) van der Werve

Sportarts

drs. E.D. (Ewan) Ritchie

Chirurg

Profiel foto

dr. R. (Rigo) Hoencamp

Trauma- en vaatchirurg

Profiel foto

M.J.L. (Mats) van der Wee

Onderzoeker