Dan kunt u door uw huisarts of sportarts verwezen worden naar het expertisecentrum voor het chronisch compartimentsyndroom van Alrijne Ziekenhuis. Binnen dit expertisecentrum werken de afdelingen Sportgeneeskunde en Chirurgie nauw samen om u van uw pijnklachten af te helpen.
Wat is het chronisch compartimentsyndroom?
Het chronisch compartimentsyndroom (in het Engels bekend als CECS; chronic exertional compartment syndrome) wordt getypeerd door pijn en/of een strak of gespannen gevoel in benen of armen. Er kan ook sprake zijn van stijfheid, controle verlies, tintelingen of een doof gevoel. Dit treedt op door het herhaaldelijk uitvoeren van eenzelfde beweging tijdens het sporten of wandelen. Het idee is dat deze klachten ontstaan doordat de druk in de spiergroep te hoog wordt als gevolg van het opzwellen van spieren tijdens inspanning en dat daardoor het omsluitende vlies te strak komt te zitten. Door te stoppen met de inspanning, nemen klachten vaak weer af.
Waar komt dit voor?
Het syndroom komt veelal voor in de onderbenen van hardlopers, maar wordt in enkele gevallen ook in de onderarmen gezien (bijvoorbeeld bij motorcrossers). Het syndroom kan voorkomen op alle leeftijden, maar meestal betreft het jonge sporters of militairen. Met enige regelmaat wordt er jaren gewacht door patiënten voordat zij zich melden bij huisarts of specialist.
Samenwerking sportarts en chirurg
Binnen ons expertisecentrum werken de afdelingen Sportgeneeskunde en Chirurgie nauw samen in een 'fast track' zorgpad, waardoor onderzoek en behandeling van uw klachten efficiënt verlopen.
Diagnostisch onderzoek
Indien uw klachten na beoordeling door een van onze specialisten lijken te passen bij een chronisch compartimentsyndroom, kan de sportarts een drukmeting uitvoeren. Dit gebeurt op de polikliniek Sportgeneeskunde te Leiderdorp of Alphen aan den Rijn. Hierbij wordt na fysieke inspanning de druk in de desbetreffende spier(groep) gemeten met behulp van een naald en drukmeter.
Wetenschappelijk onderzoek
Naast het vaststellen en behandelen van dit pijnsyndroom, wordt er binnen het Alrijne ook wetenschappelijk onderzoek verricht naar deze aandoening. Gezien deze pijnsyndromen veel voorkomend zijn bij militairen, werken onderzoekers van het Alrijne hiervoor nauw samen met het Ministerie van Defensie en zijn zij actief betrokken bij ons onderzoek. Op dit moment werken er twee onderzoekers aan een promotietraject.
Verder zijn onze sportartsen ook betrokken bij de ontwikkeling van een vernieuwde landelijke richtlijn, waarin de meest recente inzichten worden verwerkt. Verder maakt het gehele team ook deel uit van de landelijke werkgroep ‘NIAPS’ (Netwerk Inspanningsafhankelijke Pijnsyndromen), waarin verschillende expertisecentra in het land samenwerken om de beschikbare zorg voor deze patiëntengroep in Nederland beter in kaart te krijgen en waar nodig te verbeteren.
Behandelplan
Behandeling van het chronisch compartimentsyndroom is gericht op het verminderen van klachten en bevorderen van deelname aan sportactiviteiten. Mocht er bij u, op basis van uw klachten en de resultaten van een drukmeting, sprake zijn van chronisch compartimentsyndroom, dan kan een van onze sportartsen u verder adviseren over wenselijke aanpassingen in uw sportactiviteiten en/of de eventuele begeleiding daarbij. Mochten uw klachten niet verbeteren of mocht u te veel beperkingen ervaren, dan zou u een chirurgische behandeling kunnen ondergaan. Tijdens een dergelijke ingreep (een fasciotomie) wordt het vlies rondom de spier open gelegd om zo de spieren meer ruimte te geven.
drs. H.J. (Dieke) Kok
Sportarts
drs. M. (Michael) van der Werve
Sportarts
drs. E.D. (Ewan) Ritchie
Chirurg
dr. R. (Rigo) Hoencamp
Trauma- en vaatchirurg
M.J.L. (Mats) van der Wee
Onderzoeker