Dankzij een kunstheup hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld een beter en actiever leven gekregen en kunnen zij weer actief aan sociale activiteiten en arbeid deelnemen. Meer dan 90% van de patiënten met een heupprothese zal na de operatie pijn kwijt zijn en de heup beter kunnen bewegen.
Het pre-operatief onderzoek vindt plaats vóór de operatie. Het bestaat uit één of meer gesprekken en/of onderzoeken. Het doel is alle gegevens over de gang van zaken rondom de operatie te verzamelen en met u te bespreken.
U wordt opgenomen op de dag van de operatie. U meldt zich bij de secretaresse van de afdeling orthopedie. Het is mogelijk dat u even moet wachten in de wachtkamer voordat een verpleegkundige u komt halen. Zij controleert samen met u gegevens en begeleidt u naar uw kamer. Houdt u er rekening mee dat u ongeveer 2 uur moet wachten op de operatie nadat u zich heeft gemeld.
De opnameduur in het Rapid Recovery programma is meestal één nacht. Als u weer naar huis gaat, krijgt u instructies mee voor in de thuissituatie. De mate van pijn na de operatie ervaart elke patiënt anders. Tijdens de opname start u met pijnmedicatie. Bij ontslag krijgt u de nodige pijnmedicatie mee naar huis. Ongeveer vier uur na de operatie komt u onder begeleiding van de fysiotherapeut of verpleegkundige uit bed. De volgende dag wordt dit onder begeleiding verder uitgebreid. Zodra het goed gaat kunt u dit zelfstandig doen.
De operatie duurt ongeveer een uur. Tijdens de operatie wordt het kapotte kraakbeen verwijderd en het eigenlijke heupgewricht vervangen door een kunstgewricht. Uw eigen heupkop wordt verwijderd, er wordt een steel in het dijbeen geplaatst met daarop een kunstkop en een kunstkom wordt in uw eigen heupkom geplaatst. Dit kan met een ruggenprik (roesje) of onder narcose. Tijdens de operatie ligt u op uw rug en maakt de orthopedisch chirurg een huidsnede aan de voorkant van de heup.
De meeste patiënten gaan na ontslag uit het ziekenhuis naar huis. Tijdens de opname start u met Fraxiparine injecties. Dit zijn kleine spuitjes tegen trombose. U leert deze bij uzelf te injecteren. Indien nodig moet u deze thuis nog vier weken injecteren. Ook gaat u als u thuis bent door met de fysiotherapie. De eerste 2 tot 4 weken loopt u zowel binnen als buiten volledig belast met loophulpmiddelen, bijvoorbeeld krukken of een rollator. Daarna bouwt u dit af onder begeleiding van de fysiotherapeut.
Twee weken na de operatie heeft u een belafspraak met de orthopeed. De orthopeed bespreekt hoe het met u gaat en waar u tegenaan loopt. Zes tot acht weken na de operatie wordt een röntgenfoto gemaakt en komt u terug naar het ziekenhuis voor een controle.
Hoewel slecht in enkele gevallen voorkomend kunnen er toch complicaties optreden tijdens de operatie, bijvoorbeeld:
- doof gevoel rond het litteken
- (klein) beenlengteverschil
- infectie prothese (1-2%)
- luxatie prothese (ca. 0,5%)
- fractuur rond prothese
- nabloeding
- trombose
Bij de volgende complicaties, of als u iets niet vertrouwt, kunt u dag en nacht bij Alrijne Ziekenhuis terecht:
- als u koorts heeft, hoger dan 38,5° C;
- als de pleister zichtbaar verzadigd raakt;
- als de wond gaat lekken;
- als de wond rood en pijnlijk wordt;
- voor overige vragen over uw operatie, opname en herstel die niet kunnen wachten tot uw vervolgafspraak.
Belt u tijdens kantooruren de polikliniek Orthopedie, op andere tijden de Spoedeisende hulp (SEH). Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan aan de balie van de polikliniek. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraken.
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek. Voor algemene vragen of bij onduidelijkheid rondom uw kijk operatie kunt u van maandag tot en met vrijdag van 11.30 tot 12.00 uur bellen met de zaalarts (071 582 8815). De poliklinieken zijn bereikbaar tussen 08.30 en 16.30 uur. Locatie Leiden: 071 517 8122 Locatie Leiderdorp: 071 582 8905 Locatie Alphen aan den Rijn: 0172 467 059 De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.