Afdelingen & Specialismen
Voor de spoeling en zuivering van uw bloed met een kunstnier verblijft u meestal 3 keer in de week (3 tot 5 uur) op de Dialyseafdeling. Tijdens de behandeling stroomt uw bloed vanuit uw lichaam via een pompsysteem door steriele lijnen naar de kunstnier. Hier vindt de spoeling en zuivering van uw bloed plaats en de afvoer van afvalstoffen. Daarna stroomt het gezuiverde bloed terug naar uw lichaam.
De Dialyseafdeling van Alrijne Leiderdorp heeft 16 dialyseplaatsen. U zit tijdens de behandeling in een dialysestoel. Als u liever in bed ligt, kan dat ook.
De Low-care dialyseafdeling van Alrijne Alphen aan den Rijn heeft 8 dialyseplaatsen. U zit tijdens de behandeling in een dialysestoel.
Bij Alrijne kunt u kiezen uit passieve hemodialyse, actieve hemodialyse of nachthemodialyse.
Passieve hemodialyse
De dialyseverpleegkundige voert tijdens de gehele dialyse de handelingen uit die bij de behandeling nodig zijn.
Actieve hemodialyse
Als patiënt voert u voor een groot deel uw eigen behandeling uit. U maakt uw eigen dialysemachine klaar voor gebruik, legt de materialen zelf klaar en u meet uw bloeddruk. Alles met ondersteuning van de dialyseverpleegkundige.
Nachthemodialyse
Voor de nachthemodialyse komt u vier nachten per week naar de Dialyseafdeling in Alrijne Leiderdorp. De behandeling vindt plaats terwijl u slaapt.
Behandelplan
Het dialyseteam (nefroloog, dialyseverpleegkundige, maatschappelijk werker en diëtist) stelt in overleg met u een behandelplan op en informeert u over uw ziekte, de onderzoeken en de behandeling. Als u vragen heeft, dan kunt u die altijd aan het dialyseteam stellen.
Werkwijze
Dialyseverpleegkundigen (of verpleegkundigen in opleiding) zorgen voor het aan- en afsluiten aan de apparatuur en begeleiden de dialyse. U krijgt uw persoonlijke dialyseverpleegkundige toegewezen die alles regelt rond uw behandeling. Deze dialyseverpleegkundige is niet altijd aanwezig bij elke dialyse.
De behandeling
Tijdens de behandeling stroomt uw bloed vanuit uw lichaam via een pompsysteem door steriele lijnen naar de kunstnier. Hier vindt de spoeling en zuivering van uw bloed plaats en de afvoer van afvalstoffen. Daarna stroomt het gezuiverde bloed terug naar uw lichaam. De Dialyseafdeling van Alrijne Leiderdorp heeft 16 dialyseplaatsen. U zit tijdens de behandeling in een dialysestoel. Als u liever in bed ligt, kan dat ook. De Low-care dialyseafdeling van Alrijne Alphen aan den Rijn heeft 8 dialyseplaatsen. U zit tijdens de behandeling in een dialysestoel.
Tijdsbesteding
Naast een prettige sfeer biedt de afdeling u verschillende vormen van tijdsbesteding. Er zijn bijvoorbeeld laptops beschikbaar en u kunt fietsen tijdens de dialyse.
Bezoek
Op onze Dialyseafdeling is bezoek van harte welkom. Wel vragen we bezoekers in de wachtruimte plaats te nemen als de dialyseverpleegkundige u aansluit aan de kunstnier of loskoppelt.
Vervoer en vergoedingen
U kunt zelf bepalen hoe u voor de dialyse naar de Dialyseafdeling komt. De meeste patiënten kiezen voor de taxi. Uw ziektekostenverzekeraar vergoedt voor een groot deel de taxiritten vanuit huis naar de Dialyseafdeling en weer terug. Als u dat wilt, kunt u met uw eigen auto komen. De kans bestaat dat u zich na de dialyse niet helemaal fit voelt. Dan kan zelf autorijden moeilijk zijn. Wanneer u met eigen vervoer komt, kunt u waarschijnlijk een kilometervergoeding krijgen. Bij de secretaresse van de afdeling en bij de maatschappelijk werker kunt u navragen voor welke vergoeding u in aanmerking komt.
HD-katheter
In dit filmpje ziet u hoe hemodialyse plaatsvindt via een HD-katheter. Deze tijdelijke toegang tot de bloedbaan is nodig om bloed uit het lichaam te kunnen pompen naar de kunstnier en weer terug het lichaam in. De HD-katheter kan direct na plaatsing aangesloten worden aan de dialysemachine.
Shunt
In dit filmpje ziet u hoe hemodialyse plaatsvindt via een shunt. Deze toegang tot de bloedbaan is nodig om bloed uit het lichaam te kunnen pompen naar de kunstnier en weer terug het lichaam in. De shunt wordt aangelegd door een vaatchirurg. De shunt heeft na de operatie minimaal zes weken nodig om zich te ontwikkelen. Daarna kan via aanprikken van de shunt worden gedialyseerd.
Vaste indeling in groepen
Elke patiënt komt drie keer per week naar het ziekenhuis om te dialyseren. Wij spreken met u persoonlijk een aansluittijd voor uw dialyse af. U kunt dialyseren in de ochtendgroep, in de middaggroep of ’s nachts. De indeling in groepen staat vast.
Wachtlijst
De kans bestaat dat we met u een tijd afspreken die niet direct uw voorkeur heeft. In dat geval plaatsen we u met uw verzoek op een wachtlijst. Zodra er ruimte vrijkomt, passen we het dialyseprogramma aan uw wensen aan.
- Diabeteszorg op de dialyseafdeling van Alrijne
- Dialyse in Alrijne
- Fietsen tijdens dialyse: iets voor u?
- Niertransplantatie, voorbereidend traject in Alrijne
- Paspoort Nierpatiënt
- Toegang tot de bloedbaan
- Stoppen met de dialysebehandeling
-
NVN.nl
Op de website van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) vindt u uitgebreide informatie over nierziekten en behandelingen. Ook kunt u er terecht voor advies, informatie over de uiteenlopende activiteiten die de vereniging voor haar leden organiseert en mogelijkheden voor lotgenotencontact.[
-
Nierstichting.nl
De Nierstichting zet zich voor verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met een nierziekte. Op de website vindt u wat de stichting doet en veel informatie over onder andere behandelingen, leven met een nierziekte, nierschade voorkomen en nierdonatie.