Gezonde nieren regelen de waterhuishouding in ons lichaam en zuiveren het bloed van afvalstoffen. Wanneer uw nieren niet goed werken door een chronische of acute stoornis, zuivert het bloed zich niet genoeg en stapelen de afvalstoffen in het bloed zich op. Dan is het nodig om de taken van de nieren kunstmatig over te nemen, door middel van dialyse.
Er zijn 4 behandelingsvormen:
- Hemodialyse
- Peritoneaal dialyse
- Transplantatie
- Conservatief
- De hemodialyse afdeling is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 08:00 tot 21:30 uur op 071 582 8741.
- De PD-afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur op 071 582 8740.
- Buiten de genoemde tijden belt u alleen voor spoedgevallen de receptie van het ziekenhuis 071 582 8282. Vertel dan dat u dialysepatiënt bent en doorverbonden wilt worden met de dienstdoende dialyseverpleegkundige.
Dialyse Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8741 |
---|---|
Routenummer: |
530 |
Dialyse Alphen aan den Rijn
Telefoon: |
0172 467 086 |
---|---|
Routenummer: |
27 |
Ons dialysecentrum in Leiderdorp heeft 3 verschillende units met in totaal 18 dialyseplaatsen. De 18 plaatsen zijn verdeeld over 3 verschillende units, een acute kamer en een isolatiekamer. In Leiderdorp vinden de eerste dialyses en acute dialyses plaats omdat hier altijd een arts beschikbaar is.
De afdeling is op de 5e etage waardoor u een mooi uitzicht op de zonsopgang en -ondergang heeft. Ook hebben wij bijenkasten op het dak staan en kunt u de imker in actie zien. Lees meer over de bijenkasten >
Dialyseren met een mooi uitzicht op de Rijn. In Alphen is onze dialyseafdeling kleinschalig en heerst er een huiselijke sfeer. Aangezien er niet dagelijks een arts beschikbaar is, is deze locatie alleen voor patiënten met stabiele dialyses bedoeld.
Wij hebben ruimte voor 8 patiënten en zijn geopend op maandag, woensdag, vrijdagochtend en vrijdagmiddag. Op dinsdag, donderdag en zaterdag in de ochtend.
Wist u dat het mogelijk is om tijdens de dialyse-behandeling aan uw conditie te werken? We hebben losse trappers die we op de dialysestoel kunnen bevestigen. Zo kunt u tijdens het dialyseren fietsen.
Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat fietsen tijdens dialyse een positief effect heeft op de behandeling. Zo kunnen de afvalstoffen beter worden verwijderd en kan het teveel aan vocht makkelijker uit de bloedbaan gehaald worden. Daarnaast zorgt fietsen ook voor een fijne afleiding. Onze afdelingen organiseren ook fietswedstrijden. U kunt het opnemen tegen andere patiënten en kans maken op leuke prijzen.
Ervaringen van anderen
‘Eerst ging ik altijd dialyseren, nu ga ik mijzelf even opladen’
'Mijn lotgenoten op de dialyseafdeling hebben mij er echt doorheen geholpen'
Bij Alrijne zijn verschillende soorten nierfunctievervangende behandelingen (zoals dialyse) mogelijk: niet alleen in het ziekenhuis, maar ook bij u thuis. U krijgt bij alle vormen van behandeling een intensieve begeleiding en zo nodig een training voor het (deels) zelf uitvoeren van de dialyse.
- Bereikbaarheid van de dialyse afdeling
- Dialyse en voetproblemen
- Diabeteszorg op de dialyseafdeling
- Fietsen tijdens dialyse
- Hemodialyse in het ziekenhuis
- Hemodialyse thuis
- Niertransplantatie, voorbereidend traject
- Peritoneaaldialyse in het ziekenhuis
- Peritoneaaldialyse thuis
- Plaatsen van een peritoneale dialysekatheter
- Stoppen van de dialysebehandeling
- Toegang tot de bloedbaan via een shunt
- Toegang tot de bloedbaan via de dialysekatheter
Dialyseverpleegkundigen
Als u bij ons komt voor uw behandeling, maakt u kennis met een veel medewerkers. Zij zijn allemaal gespecialiseerd in de zorg voor en het behandelen van patiënten met een verminderde nierfunctie.
Artsen/nefrologen
Op de dialyseafdeling werken vier nefrologen in wisselende diensten. Er werkt ook een arts-assistent op de dialyseafdeling die een aantal taken overneemt van de nefrologen. De arts-assistenten zijn in opleiding en werken meestal een aantal maanden op de dialyseafdeling.
Aan het begin van de week komt de nefroloog of arts-assistent bij u langs (‘visite lopen’). Dit is een goed moment om vragen te stellen en recepten te vragen. De overige dagen hebben de artsen alleen contact met de dialyseverpleegkundige.
Als uw vragen heeft die niet tot de volgende artsenvisite kunnen wachten, kunt u deze via de dialyseverpleegkundige stellen. Eens per jaar heeft u een aparte afspraak met de nefroloog voor een uitgebreide controle en persoonlijke bespreking.
Leidinggevende
De leidinggevende van de dialyseafdeling is verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van de patiëntenzorg, onderzoek en behandeling. Daarnaast vallen het personeelsbeleid, de ontwikkeling van de dialyseafdeling en het financiële beheer onder het takenpakket van de leidinggevende.
Dagcoördinator
De dagcoördinator zorgt ervoor dat de dagelijkse werkzaamheden op de dialyseafdeling goed verlopen. Hieronder valt bijvoorbeeld ook het inplannen van patiënten en personeel.
Dialyseverpleegkundigen
De verpleegkundigen op de dialyseafdeling zijn allemaal dialyseverpleegkundigen of dialyseverpleegkundigen in opleiding. Zij zorgen voor het aan- en afsluiten van patiënten aan de apparatuur en begeleiden de dialyse. U krijgt uw persoonlijke dialyseverpleegkundige toegewezen die alles regelt rond uw behandeling. Deze dialyseverpleegkundige is niet altijd aanwezig bij elke dialyse.
Voor de peritonaaldialyse, die thuis plaatsvindt, krijgt u op de dialyseafdeling training en instructie van de dialyseverpleegkundigen. Daarna komt u eens per zes tot acht weken op controle bij de nefroloog en een dialyseverpleegkundige. In het geval van calamiteiten zijn 24 uur per dag dialyseverpleegkundigen bereikbaar. Als u moet worden opgenomen in het ziekenhuis zorgt de dialyseverpleegkundige dat de behandeling tijdens uw opname door kan gaan.
Dialyseassistenten
De dialyseassistenten treffen de voorbereidingen voor de dialyse, zoals het gereedmaken van de dialysemachine. Ook assisteren zij waar nodig. Zij hebben verzorgende taken. Meetgegevens, bijvoorbeeld gewicht en bloeddruk leggen zij vast in het patiëntendossier.
Pretransplantatieverpleegkundigen
De pretransplantatieverpleegkundigen begeleiden patiënten ter voorbereiding op de transplantatie. Als u in aanmerking komt voor transplantatie, geven zij u voorlichting en coördineren zij de voorbereidingen die nodig zijn voor uw transplantatie.
Maatschappelijk werker
U kunt problemen die u als gevolg van uw nierfalen heeft met de maatschappelijk werker bespreken. Samen kunt u naar mogelijke oplossingen zoeken. Als u dat graag wilt, dan worden familieleden of andere mensen uit uw omgeving bij de hulpverlening betrokken. U kunt rechtstreeks contact opnemen met de maatschappelijk werker. Ook kunt u aan uw arts, dialyseverpleegkundige of de secretaresse vragen om een afspraak.
Secretaresse
De secretaresse ontvangt patiënten en bezoekers, neemt de telefoon aan, maakt afspraken wanneer u dat zelf niet kunt en is verantwoordelijk voor de administratie op de dialyseafdeling. Zij regelt aanvragen voor bloedafname en kan na de dialyse een taxi voor u bestellen.
Diëtist
Als u dialyseert, moet uw voeding aan bepaalde eisen voldoen. De diëtist stelt in overleg met u een persoonlijk dieetadvies op. In dat advies wordt rekening gehouden met uw eetgewoonten en uw persoonlijke omstandigheden. De diëtist komt regelmatig op de dialyseafdeling. Ook kan de arts of de dialyseverpleegkundige de diëtist vragen bij u langs te gaan.
Voedingsassistent
Eten en drinken worden door de voedingsassistent bij u gebracht. Tijdens of na de dialyse krijgt u op de dialyseafdeling een broodmaaltijd. Tijdens de dialyse krijgt u twee keer koffie, thee en andere dranken aangeboden.
Vrijwilligers
Elke doordeweekse dag zijn op de dialyseafdeling vrijwilligers aanwezig die u tijdens de dialyse afleiding kunnen bieden. Denk daarbij aan een spelletje doen, puzzelen, (voor)lezen, Nederlandse les of het praten over hobby’s en interesses. Ook zijn de vrijwilligers actief tijdens de themaweken of bij het organiseren van andere activiteiten op de dialyseafdeling.
Wij werken intensief samen met andere (zorg)partners in de regio en diverse afdelingen binnen ons eigen ziekenhuis. Dit doen wij om de beste zorg te bieden die bij u past. Hieronder vindt u een overzicht van al deze samenwerkingen.
Multidisciplinair overleg over patiënten
Elke week hebben artsen en zorgverleners van verschillende vakgroepen in Alrijne overleg over de patiënten van de Dialyseafdeling. Hierbij zijn nefrologen, dialyseverpleegkundigen, de ziekenhuisapotheker, de diëtist en de maatschappelijk werker aanwezig. Zij bespreken elke patiënt twee keer per jaar.
Medicatie
De (ziekenhuis)apotheker van de Apotheek van Alrijne houdt toezicht en houdt overzicht op uw totale medicatiegebruik. Dit is vooral van belang wanneer u naast de dialysebehandeling nog medicijnen krijgt voorgeschreven door andere artsen in het ziekenhuis, of door uw huisarts.
LUMC
Samen met het LUMC zorgen voor de best mogelijk zorg rondom uw niertransplantatie.
De dialyseafdeling werkt op het terrein van niertransplantatie nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De voorbereidingen voor transplantatie vinden plaats onder begeleiding van het pre-transplantatieteam in Alrijne. De operatie voor de transplantatie vindt plaats in het LUMC.
-
NVN.nl
Op de website van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) vindt u uitgebreide informatie over nierziekten en behandelingen. Ook kunt u er terecht voor advies, informatie over de uiteenlopende activiteiten die de vereniging voor haar leden organiseert en mogelijkheden voor lotgenotencontact.
-
Nierstichting.nl
De Nierstichting zet zich in voor verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met een nierziekte. Op de website vindt u wat de stichting doet en veel informatie over onder andere behandelingen, leven met een nierziekte, nierschade voorkomen en nierdonatie.
Nieuws
- Bijenkasten op dak Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp - 25 apr. 2022
- Aanprikken dialysepatiënten met een BUZZY - 1 jan. 1
Blogs
- Instagramaccount Dialyse - 26 apr. 2023