Afdelingen & Specialismen
Bij hemodialyse thuis heeft u in huis een machine staan die uw bloed spoelt, zuivert en de afvalstoffen verwijdert: de zogenaamde kunstnier. Tijdens de dialyse stroomt uw bloed via een pompsysteem vanuit uw lichaam door steriele lijnen naar de kunstnier. Daarna stroomt het gezuiverde bloed weer terug naar uw lichaam. Technisch gezien is de procedure hetzelfde als bij hemodialyse in het ziekenhuis.
Voor de hemodialyse thuis heeft u een ruime kamer nodig waar de kunstnier kan staan en voldoende opslagruimte voor de voorraad spoelvloeistof.
U kunt de dialyse overdag of ’s nachts uitvoeren. Bij de behandeling heeft u wel assistentie nodig. Of van een naaste of van een verpleegkundig dialyseassistent die bij u aan huis komt.
Behandelplan
Het dialyseteam (nefroloog, dialyseverpleegkundige, maatschappelijk werker en diëtist) stelt in overleg met u een behandelplan op en informeert u over uw ziekte, de onderzoeken en de behandeling. Als u vragen heeft, dan kunt u die altijd aan het dialyseteam stellen.
Voorbereiding
Voor de hemodialyse thuis heeft u een ruime kamer nodig waar de kunstnier kan staan en voldoende opslagruimte voor de voorraad spoelvloeistof. Wanneer u kiest voor hemodialyse in huis krijgt een intensieve voorbereiding en training waarna u thuis zelf de hemodialyse kunt doen. Uw naaste, of iemand die u thuis bij de dialyse zal helpen, volgt daarvoor ook een training.
De behandeling
Tijdens de dialyse stroomt uw bloed via een pompsysteem vanuit uw lichaam door steriele lijnen naar de kunstnier. Daarna stroomt het gezuiverde bloed weer terug naar uw lichaam. Technisch gezien is de procedure hetzelfde als bij hemodialyse in het ziekenhuis. U kunt de dialyse overdag of ’s nachts uitvoeren. Bij de behandeling heeft u wel assistentie nodig. Of van een naaste of van een verpleegkundig dialyseassistent die bij u aan huis komt.
Vergoeding
Uw ziektekostenverzekeraar vergoedt de kosten van hemodialyse thuis.
- Diabeteszorg op de dialyseafdeling van Alrijne
- Dialyse in Alrijne
- Fietsen tijdens dialyse: iets voor u?
- Niertransplantatie, voorbereidend traject in Alrijne
- Paspoort nierpatiënt
- Toegang tot de bloedbaan
- Stoppen met de dialysebehandeling
-
Nvn.nl
Op de website van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) vindt u uitgebreide informatie over nierziekten en behandelingen. Ook kunt u er terecht voor advies, informatie over de uiteenlopende activiteiten die de vereniging voor haar leden organiseert en mogelijkheden voor lotgenotencontact.
-
Nierstichting.nl
De Nierstichting zet zich voor verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met een nierziekte. Op de website vindt u wat de stichting doet en veel informatie over onder andere behandelingen, leven met een nierziekte, nierschade voorkomen en nierdonatie.