Afdelingen & Specialismen

Uw afspraak


De operatie staat gepland op …………………dag, …… …… - ………… - 20……… om ……………. uur in:



  • Alrijne Ziekenhuis Leiden
  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

U meldt zich bij verpleegafdeling …..



De neuroloog heeft bij u meralgia vastgesteld. Hij/zij heeft u een operatie geadviseerd. In deze folder vindt u meer informatie. De operatie wordt uitgevoerd door een van de neurochirurgen van het Zenuwcentrum, een samenwerkingsverband tussen Alrijne Ziekenhuis en het LUMC.

Meralgia

Door een beklemming van een zenuw aan de binnenzijde van het voorste gedeelte van de bekkenkam, ontstaat branderige pijn of een doof gevoel aan de buitenkant van het bovenbeen. Dit beeld wordt Meralgia paraesthetica genoemd. De klachten kunnen erger worden bij lopen, staan en op de rug liggen. De oorzaak van de beklemming is niet bekend.



Nieuwe operatietechniek

De neurochirurgen van het Zenuwcentrum hebben in 2018 een operatietechniek ontwikkeld waarbij de zenuw wordt vrij gelegd. De resultaten zijn goed: 90% van de geopereerde patiënten is na de ingreep geheel pijn vrij en bij de overige 10% is de pijn enorm afgenomen. Het dove gevoel in de huid is bij het overgrote deel van de patiënten verdwenen en het gevoel in het been is bij bijna alle patiënten weer normaal of sterk verbeterd.



Voorbereiding

De operatie vindt plaats in dagnopname. U krijgt plaatselijke verdoving en een roesje. Enige tijd voor de operatie krijgt u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur van de anesthesioloog. Deze geeft u informatie over de verdoving en het nuchterbeleid.



Medicijnen

Bloed verdunnende medicijnen dienen in overleg met uw arts in de regel een week voor de operatie gestaakt te worden.



De operatie

U ligt op uw rug op de operatietafel. U krijgt een pijnstiller via een infuus en ook lokaal ingespoten.


De neurochirurg maakt een snede ter hoogte van het voorste deel van de bekkenkam. Hij zoekt de zenuw op. Tijdens de ingreep wordt aan u gevraagd om het been in verschillende richtingen te bewegen. De chirurg kan dan zien in welke standen van het been bindweefselbandjes strak komen te staan en tegen de zenuw aan drukken.


Vervolgens zorgt de chirurg ervoor dat de zenuw in alle posities van het been vrij komt te liggen door die bandjes door te nemen.


Na afloop van de operatie wordt de wond in de huid gehecht. De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus later niet verwijderd te worden.



Na de operatie

Als u na de operatie weer terug bent op de afdeling wordt ernaar gestreefd dat u zo snel mogelijk uit bed komt en in eigen tempo gaat bewegen. De wond kan daarbij een trekkend gevoel geven. Hiervoor kunt u eventueel pijnstillers gebruiken.



Resultaten en mogelijk complicaties

Afhankelijk van de duur en de ernst van de klachten voor de operatie, treedt er meestal in weken tot enkele maanden na de operatie vermindering van de Meralgia op.


Als de huid voor de operatie anders aanvoelde, kan het vele maanden duren voordat het gevoel weer (bijna) normaal is. Bij het overgrote deel van de patiënten verloopt de behandeling zonder complicaties.


Complicaties die mogelijk kunnen optreden zijn een bloeduitstorting in het wondgebied, een wondinfectie of wondvocht op de plaats van de wond.



Weer thuis

Als u thuiskomt kunt u uw normale activiteiten weer oppakken en voorzichtig in uw eigen tempo uitbreiden. De eerste 2 weken moet u veel van houding wisselen, korte stukken lopen, niet uren achter elkaar in één houding zitten. Ook moet u regelmatig op 1 been gaan staan van de gezonde kant, terwijl u met het geopereerde been rondjes draait in de heup.



Leefregels

Als het herstel goed verloopt, kunt u na ongeveer twee weken na de operatie proberen of u weer kunt fietsen en autorijden.



Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs) en de zorgverzekeringpas mee te nemen. Zijn er gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.


Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.



Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek.



De polikliniek Neurologie van Alrijne Ziekenhuis (alle locaties) is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 - 12.00 en van 13.30 - 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer 071 582 8056.



Eekhof, J

dr. J.L.A. Eekhof

Neuroloog

Profiel foto

prof. dr. J.A. (Martijn) Malessy

Neurochirurg

Pondaag,W

dr. W. (Willem) Pondaag

Neurochirurg

  • Publicatie in the Journal of Neurosurgery

    In het artikel “Dynamic decompression of the lateral femoral cutaneous nerve to treat Meralgia Paraesthetica: Technique and results” beschrijft het team het onderzoek, de ontwikkelde techniek en de resultaten. Malessy: ‘Het is fantastisch dat the Journal of Neurosurgery ons artikel heeft gepubliceerd. Dit wetenschappelijk tijdschrift is mondiaal de nummer één voor de Neurochirurgie. We hopen dat onze operatietechniek door andere zenuwchirurgen wordt overgenomen. In januari geef ik hier in de Verenigde Staten een voordracht over.’