Afdelingen & Specialismen
Peritoneaaldialyse (buikspoeling) is dagelijks meerdere keren nodig, 7 dagen in de week. De spoeling vindt plaats in uw buikholte en uw buikvlies (peritoneum) werkt als filter. Via een slangetje (katheter) dat in uw buik is geplaatst, laat u spoelvloeistof in de buikholte lopen. De vloeistof neemt afvalstoffen en overtollig vocht op. Na verzadiging laat u de vloeistof via de katheter weglopen en herhaalt u de procedure. Spoelen kan overdag of ’s nachts.
Spoelingen overdag
Overdag doet u 4 keer per dag handmatig een buikspoeling. Dit is een continue ambulante peritoneaaldialyse (CAPD).
Spoelingen ‘s nachts
’s Nachts spoelt u met een machine. De wisselingen verlopen automatisch gedurende 8 tot 10 uur per nacht. Dit is een automatische peritoneaaldialyse (APD).
Behandelplan
Het dialyseteam (nefroloog, dialyseverpleegkundige, maatschappelijk werker en diëtist) stelt in overleg met u een behandelplan op en informeert u over uw ziekte, de onderzoeken en de behandeling. Als u vragen heeft, dan kunt u die altijd aan het dialyseteam stellen.
Voorbereiding
Wanneer u kiest voor peritoneaaldialyse krijgt een intensieve voorbereiding en training waarna u thuis zelf de behandeling kunt doen.
De behandeling
De spoeling vindt plaats in uw buikholte en uw buikvlies (peritoneum) werkt als filter. Via een slangetje (katheter) dat in uw buik is geplaatst, laat u spoelvloeistof in de buikholte open. De vloeistof neemt afvalstoffen en overtollig vocht op. Na verzadiging laat u de vloeistof via de katheter weglopen en herhaalt u de procedure. Spoelen kan overdag of ’s nachts. Overdag doet u 4 keer per dag handmatig een buikspoeling. Dit is een continue ambulante peritoneaaldialyse (CAPD). ’s Nachts spoelt u met een machine. De wisselingen verlopen automatisch gedurende 8 tot 10 uur per nacht. Dit is een automatische peritoneaaldialyse (APD).
Controle
Eens in de 6 tot 8 weken komt u naar de polikliniek PD voor controle bij de nefroloog en de dialyseverpleegkundige.
In dit filmpje ziet u hoe peritoneaal dialyse plaatsvindt via een PD-katheter. Een PD-katheter is nodig om dialysevloeistof in en uit de buikholte te laten lopen. De PD-katheter is een kunststofslangetje dat door een chirurg in uw buikholte wordt bevestigd, links of rechts ter hoogte van de navel. De katheter vergroeit met de buikwand en zo ontstaat een toegang tot de buikholte.
- Diabeteszorg op de dialyseafdeling van Alrijne
- Dialyse in Alrijne
- Fietsen tijdens dialyse: iets voor u?
- Niertransplantatie, voorbereidend traject in Alrijne
- Paspoort nierpatiënt
- Toegang tot de bloedbaan
- Stoppen met de dialysebehandeling
-
NVN.nl
Op de website van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) vindt u uitgebreide informatie over nierziekten en behandelingen. Ook kunt u er terecht voor advies, informatie over de uiteenlopende activiteiten die de vereniging voor haar leden organiseert en mogelijkheden voor lotgenotencontact.
-
Nierstichting.nl
De Nierstichting zet zich voor verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met een nierziekte. Op de website vindt u wat de stichting doet en veel informatie over onder andere behandelingen, leven met een nierziekte, nierschade voorkomen en nierdonatie.