}

Schildklierzorg op maat

Voor de schildklierzorg werken we met meerdere afdelingen en specialismen nauw samen binnen ons ziekenhuis en daarbuiten met partnerziekenhuizen. Een gespecialiseerd behandelteam van internist-endocrinologen, chirurgen, verpleegkundigen, radiologen en pathologen staat garant voor een optimale behandeling ‘op maat’ voor elke patiënt. Voor deze zorg werken wij met een zorgpad: alle fases sluiten op elkaar aan, vanaf uw eerste bezoek tot en met de nazorg.

Samen+

Sinds 2016 werken het Groene Hart Ziekenhuis en Alrijne nauw samen op het gebied van (bij)schildklierchirurgie. Het behandelteam van Samen+ bestaat uit medisch specialisten uit beide ziekenhuizen. Dankzij de samenvoeging van de specialistische kennis en ervaring, krijgt u altijd de beste zorg. Dit vergroot de effectiviteit van uw behandeling en verbetert uw genezingskansen. Als u geopereerd moet worden, zal deze ingreep in het Groene Hart Ziekenhuis plaatsvinden.

Bij klachten die mogelijk samenhangen met schildklierafwijkingen wordt in eerste instantie meestal bloedonderzoek gedaan. Vaak is dit bloedonderzoek reeds door de huisarts aangevraagd. Soms is het nodig om de schildklier verder in beeld te brengen door middel van echo-onderzoek of door een speciale foto (scintigram) te maken.

Te snel werkende schildklier

Bij klachten ten gevolge van een te snel werkende schildklier zijn er drie mogelijke behandelingen, die al dan niet gecombineerd kunnen worden: medicijnen, radioactief jodium en/of een operatie.

Te traag werkende schildklier

De behandeling bij een te traag werkende schildklier bestaat over het algemeen uit het aanvullen van het tekort aan schildklierhormoon met de synthetische variant van dit hormoon, genaamd Levothyroxine.

Struma

Wanneer de struma het gevolg is van een onderliggende oorzaak die met behandeling door medicijnen en/of radioactief jodium behandeld kan worden, kan de struma verminderen. Als er klachten met ademhalen en slikken en/of cosmetische problemen optreden als gevolg van een struma, kan een operatie noodzakelijk zijn. Bij een verdenking op schildklierkanker, zal vrijwel altijd een operatie volgen. Aanvullende behandeling met radioactief jodium kan nodig zijn. Heel zelden is uitwendige bestraling noodzakelijk als aanvullende therapie.

Terug naar boven