Als u denkt dat u iets heeft gebroken, komt u (meestal) eerst op de Spoedeisende hulp (SEH) van Alrijne. Hier onderzoeken we u en maken we als dat nodig is een foto. Als u iets heeft gebroken, krijgt u een spalk van kalkgips. Bij dit type gips is het aangedane lichaamsdeel slechts gedeeltelijk omsloten met gips. Hierdoor is er voldoende ruimte voor een eventuele zwelling.
Meestal komt u een week nadat u op de Spoedeisende hulp bent geweest naar de Gipskamer. De gipsverbandmeester bekijkt dan of het gips vervangen moet worden door kunststof gips. Dit gips is minder zwaar, hardt sneller en omsluit het deel waar de breuk zit volledig. Onze gipsverbandmeesters leggen u graag uit hoe u het beste met dit gips kunt omgaan.
Inloopspreekuur zonder afspraak
Heeft u last van uw gips of is deze beschadigd? Dan kunt u op werkdagen terecht bij het inloopspreekuur van Gipskamer Leiderdorp, van 08.00 - 08.30 uur.
Bent u onder behandeling bij Orthopedie?
Voor uw gipsafspraken belt u de polikliniek Orthopedie: 071 582 8059.
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.00 uur en 13.30 – 15.30 uur.
Heeft u vragen over uw gips en/of over uw gips afspraak?
U belt de gipskamer secretaresse: 071 582 8496.
Telefonisch bereikbaar op maandagochtend en woensdagochtend van 08.30 - 12.00 uur en op dinsdag en donderdag van 08.30 – 12.00 uur en 13.30 – 15.30 uur.
Als de gipskamer secretaresse niet bereikbaar is, belt u met de polikliniek Chirurgie: 071 582 8045.
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.00 uur en 13.30 – 15.30 uur.
Gipskamer Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8045 |
---|---|
Routenummer: |
87 |
Inloopspreekuur Gipskamer Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8045 |
---|---|
Routenummer: |
87 |
Polikliniek Chirurgie Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8045 |
---|---|
Routenummer: |
85 |
Gipsmeester Michiel legt uit hoe de gipszaag werkt.
Belast lopen met krukken
Bekijk hier de instructiefilm: belast lopen met krukken
Onbelast lopen met krukken
Bekijk hier de instructiefilm: onbelast lopen met krukken.
Oefeningen voor de hand
Oefeningen voor de duim
Oefeningen voor de pols
- Gebruik de 'Versterk je enkel' app om je te helpen bij het versterken van je enkel.
- Gebruik de 'Virtual fracture care' app om antwoord te krijgen op vragen over je herstel.
C.C. (Karin) den Hertog - Raspoort
Gipsverband- meester
M. (Michiel) Rietveld
Gipsverband-meester
T. (Timke) Treskes
Gipsverband-meester
A. (Annelies) Vernooij
Gipsverband- meester
A. (Antoinette) den Haan - Verdouw
Gipsverband-meester
G. (Greet) Lommerse
Leerling gipsverband-meester
L.A.C. (Linda) Ober - Niessen
Secretaresse
Het is belangrijk dat u uw arm of been hoog houdt. Dit voorkomt zwelling, waardoor de pijn vermindert. Zorg dat uw hand hoger is dan uw elleboog, uw been hoger dan de knie en de knie hoger dan uw heup. Daarnaast is het belangrijk dat u de vingers of tenen die nog vrij zijn goed beweegt, zodat de zwelling beperkt blijft.
Zie alle vragen van GipskamerAls u uw arm heeft gebroken, kunt u de volgende oefeningen doen: plaats uw elleboog op een vlakke ondergrond en beweeg de vingers die u kunt bewegen. Probeer daarna een stevige vuist te maken en de vingers goed uit te strekken. Bij een beenbreuk houdt u uw voet hoger dan uw knie en uw knie weer hoger dan de heup. Beweeg de tenen die nog vrij zijn.
Zie alle vragen van GipskamerHet kan voorkomen dat uw arm en vingers of been en tenen na het letsel opzwellen. U krijgt daarom eerst een gipsspalk. Bij dit type gips is het aangedane lichaamsdeel slechts gedeeltelijk omsloten met gips. Hierdoor is er voldoende ruimte voor een eventuele zwelling. Eventuele zwellingen kunt u tegengaan door oefeningen te doen. Wij raden u aan om elk uur zeker 5 minuten de oefeningen te doen.
Meestal komt u een week nadat u op de Spoedeisende hulp bent geweest naar de Gipskamer. Hier vervangt een van onze gipsverbandmeesters het kalkgips door gips van kunststof. Dit gips is minder zwaar, hardt sneller en omsluit het deel waar de breuk zit volledig. Ook nu kunt u dit tegengaan door elk uur zeker 5 minuten oefeningen te doen.
Zie alle vragen van GipskamerHet kunststof (circulaire) gips kan strakker aanvoelen dan de spalk die u had. Dit is normaal en duurt ongeveer 48 uur. Door uw arm of been hoog te houden, oefeningen te doen en sierraden af te doen, kunt u het strakke gevoel verminderen.
Het kan echter ook voorkomen dat het gips zo strak aanvoelt dat het ongemakkelijk is. Heeft u dikkere vingers die donker van kleur zijn? Dan kunt u met handoefeningen de doorbloeding verbeteren, zodat de zwelling afneemt. Als het strakke gevoel na 30 minuten niet is afgenomen, raden wij u aan contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Zie alle vragen van GipskamerStaat uw vraag er niet tussen?