Wat is bijziendheid?
Bij bijziendheid, ook wel myopie genoemd, hebben mensen moeite om dingen op afstand scherp te zien. Bijvoorbeeld autorijden, tv-kijken en op het schoolbord kijken, geven problemen. Het dragen van een min-bril of min-contactlenzen kan dit corrigeren. Ook kan het oog bij bijziendheid gelaserd worden. Lezen is meestal geen probleem voor mensen die bijziend zijn, behalve als de afwijking van de ogen groot is.
Orthoptist Alrijne: Buitenspelen helpt echt!
Steeds meer kinderen worden bijziend. Chantal Schröder, orthoptist bij Alrijne: "Kinderen lopen het risico op bijziendheid omdat ze tegenwoordig weinig buitenspelen en veel achter een telefoon, tablet of boek zitten. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken. Dit kan betekenen dat ze in toekomst slechtziend of zelfs praktisch blind worden".
Een aantal eenvoudige tips die Chantal en haar collega's aan ouders geven om de achteruitgang van de ogen van hun kind te beperken:
- Veel buiten spelen. Ieder uur buiten spelen per week vermindert de kans om bijziend te worden met 2 %. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die meer dan drie uur per dag buiten zijn, minder bijziendheid hebben.
- Dichtbij kijken zonder bril.
- Leeswerk niet te dichtbij (<30cm) houden.
- Na 30 minuten lezen of dichtbij kijken even vijf minuten pauze nemen.
- Niet in het donker lezen, bij schemer altijd een leeslampje gebruiken.
"Met deze tips kan de achteruitgang worden beperkt en zelfs blindheid worden voorkomen! Maar de afwijking wordt hier niet minder van. De afwijking zal dus niet verdwijnen; uw kind heeft altijd een bril nodig om veraf goed te kunnen zien", vertelt Chantal.
Lees meer in de folder 'Brilafwijkingen en scherp zien bij kinderen'.