Tips!

  1. Herhaling, herhaling, herhaling
    Een kind wordt geboren met een voorkeur voor zoet. Het is van belang dat kinderen ook wennen aan verschillende soorten smaken en structuren. En daarbij is ‘herhaling’ het toverwoord. Jolanda: “Kinderen moeten wel tien keer iets proeven, voordat ze aan een smaak gewend zijn. Het zou dus goed kunnen dat een kind de eerste vier keer die doperwten niet lekker vindt, maar de vijfde keer wel. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk smaken (groenten) aan te bieden voordat kinderen twee jaar zijn. Daarna kan het lastiger worden: ‘ik ben twee, dus ik zeg nee’.”
  2. Geef het goede voorbeeld.
    Jolanda: “Het probleem ligt vaak niet bij kinderen, maar bij de ouders. Kinderen nemen het gedrag van hun ouders over. Daarom is het als ouder belangrijk om het goede voorbeeld te geven.”
  3. Betrek kinderen bij de voorbereiding.
    Jolanda: “Neem je kinderen mee naar de supermarkt en laat ze zelf groente en fruit uitkiezen. Door kinderen te betrekken bij de keuze krijgen ze interesse in en een positieve kijk op de verschillende ingrediënten. Het is ook goed als kinderen aan tafel iets mogen kiezen. Vaak zet ik bijvoorbeeld wat komkommertjes of snoeptomaatjes op tafel, of maak ik twee soorten groente.”
  4. Maak van het eten iets gezelligs.
    Jolanda: “Je kunt bij hele jonge kinderen er een spelletje van maken. Als je een kind eten geeft, maak je het geluid van een trein of vliegtuig. Probeer er geen ja/nee-spel van te maken. Ze hoeven niet per se hun bordje leeg te eten, als er maar geproefd wordt. Als ouder bepaal je wat je kinderen eten, kinderen bepalen zelf hoeveel ze eten.
  5. Kies soms voor een alternatief.
    Jolanda: “Soms moet je het niet te moeilijk voor jezelf maken en aan een alternatief denken. Ik heb wel eens trek in een pittige curryschotel, maar weet dat ik dat mijn kinderen niet moet voorschotelen. Ik maak dan iets anders voor hen.” 

Verstandig snoepen

Te veel snacken kan een boosdoener zijn voor de avondmaaltijd. Jolanda: “Ouders vergeten wel eens dat kleine kinderen kleine maagjes hebben. Als ze een grote snack aan het eind van de middag eten, hebben ze vaak geen honger meer. Hoeveel tussendoortjes maximaal? Ik zou zeggen ’s ochtends en ’s middags een tussendoortje.” 

Gezonde tussendoortjes hoeven niet veel tijd te kosten. “Rijstwafels, soepstengels, fruit, stukjes komkommer, snoeptomaatjes. Het hoeft niet zo ingewikkeld.” Het is ook belangrijk dat er verstandig gedronken wordt. Jolanda: “Geef ze geen flesje melk of limonade (mee naar bed). Leer ze water en thee drinken zonder suiker.” 

Ondervoeding

Toch moet je als ouder ook niet doorslaan in gezonde voeding. “Tegenwoordig zie je steeds meer ‘superfood-ouders’. Ouders bestempelen veel voedsel als ongezond, terwijl kinderen deze voedingsstoffen nodig hebben. Ik zie daardoor steeds meer kinderen die ondervoed zijn.

Maak je niet te druk. Kinderen zullen af en toe ongezonde dingen eten. Als ouder kun je dat niet voorkomen, maar met een gezonde basis komt het uiteindelijk wel goed!”