Als vrouwen borstkanker hebben, dan volgt soms de beslissing om de borst ‘eraf te halen’. Vrouwen vinden het dan vaak fijn als er toch een ‘nieuwe’ borst voor in de plaats komt. Dat heet een borstreconstructie. “Je moet een borstreconstructie zien als het vullen van een envelop: de chirurg haalt eerst het zieke weefsel weg uit de borst maar de huid blijft daarbij gespaard. Daarna vult de plastisch chirurg de borsthuls weer met een prothese of – als de borstspier te strak is of de huid te slecht- een vulballon om de huid langzaam op te rekken.”

“Ik werk nu al 36 jaar in het ziekenhuis. Eerst als verpleegkundige plastisch chirurgie. Later ben ik de mammacareopleiding gaan doen.” Ze merkte dat vrouwen na een borstreconstructie toch niet helemaal tevreden naar huis gingen en daar wilde ze wat aan doen. “Ik heb toen een speciaal begeleidingstraject opgezet specifiek voor dit stukje. Ik heb nu eigen spreekuren, bespreek samen met arts en patiënte welke mogelijkheden er voor de borstreconstructies zijn, wat een prothese is, hoe de wond eruit ziet, etcetera. Daarna begeleid ik de patiënt na de operatie bij het herstel. Naar mijn weten gebeurt dat nergens anders op deze manier.“

Partner

Jolanda betrekt de partner van de vrouw altijd bewust in de gesprekken die ze voert. “Het is belangrijk om ook de partner aandacht te schenken. Zij worden weleens vergeten. Voor de vrouw is het natuurlijk een heel heftige periode, maar dat is het voor de man ook. Het verschilt uiteraard wel per persoon. Alleen al het onderwerp ‘vrijen’ is belangrijk om te bespreken. Soms breng ik dat bewust ter sprake als ik denk dat dit een lastig onderwerp is. Ik probeer dan in elk geval het gesprek op gang te brengen. Met een vleugje humor, dat dan weer wel.

Zelfde borsten

Wat toch lastig uit te leggen blijft, is het feit dat de borsten na een reconstructie altijd ietwat zullen verschillen: “Ik zeg het altijd, maar vrouwen blijven hopen dat de borsten er hetzelfde uitzien als ervoor. Helaas, dat lukt niet helemaal. Maar we kunnen het wel zo mooi maken dat je in bikini of in T-shirt geen verschil ziet.”

Borstkanker, een Samen+ behandeling

Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda werken op het gebied van borstkanker nauw samen onder de noemer Samen+. De patiënt staat daarbij centraal. Door kennis en ervaring te bundelen wordt de kwaliteit van de zorg voor patiënten met borstkanker verder verbeterd. Elke patiënt wordt door een speciaal behandelteam van specialisten uit beide ziekenhuizen besproken zodat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van elkaars kennis en ervaring.

Zo weten vrouwen snel waar ze aan toe zijn en krijgen ze de beste zorg en zo veel mogelijk dichtbij huis.

Terug naar boven