Huisartsen
Alrijne werkt nauw samen met huisartsen in de regio. Voorbeeld is de Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR). SHR verleent spoedeisende huisartsenzorg buiten kantoortijden vanuit onder meer de huisartsenpost in Alrijne in Alphen aan den Rijn en de spoedpost in Alrijne in Leiderdorp. Een ander voorbeeld is de Huisartsen Alrijne Regie Raad (HARR) is een initiatief dat in november 2021 van start is gegaan, geïnitieerd door Alrijne.
De digitale verwijzingen van de huisartsen naar het ziekenhuis verlopen via ZorgDomein. Ook de eerstelijns functieonderzoeken kunnen bij Alrijne worden aangevraagd. Alrijne is het eerste ziekenhuis in Nederland waar een koppeling tussen ZorgDomein en het ZIS voor deze eerstelijns functieonderzoeken bestaat.
AVANT is de regionale vereniging waarin de aanbieders van verpleging, verzorging en wijkverpleging in de regio Zuid-Holland Noord samenwerken op gedeelde thema’s ter bevordering van de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg. Daartoe stimuleren de lidorganisaties het onderling contact in het kader van het ‘leren van elkaar’ het delen van expertise. Ook voert AVANT daartoe overleg met externe partijen zoals Sleutelnet, Transmuralis, het Zorgkantoor ZHN en ZW-Connect over gezamenlijke actuele thema’s.
In Alrijne in Alphen aan den Rijn bevindt zich een revalidatieafdeling van Basalt Revalidatie. Een revalidatiearts van dit centrum werkt als consulent in het ziekenhuis en in de verpleeghuizen van Alrijne.
Het revalidatiecentrum ondersteunt mensen met een beperking om zo goed mogelijk deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Dit doet het centrum door specialistische revalidatiezorg te bieden die optimaal is afgestemd op de vraag en mogelijkheden van de revalidant.
Het laboratorium voor Medische Microbiologie van Alrijne is onderdeel van Eurofins Clinical Diagnostics.
Het klinisch chemisch laboratorium en de bloedafnamepoli’s van Alrijne zijn ondergebracht bij Eurofins SCAL: een groot en modern klinisch chemisch laboratorium voor diagnostisch onderzoek van lichaamsvloeistoffen/functies. Eurofins SCAL ondersteunt bij de diagnose en de behandeling en verricht onderzoek in opdracht van de medisch specialist, huisarts, keuringsarts of verloskundige.
Consulenten van GGZ Rivierduinen houden spreekuur in de ziekenhuislocaties en de verpleeghuizen van Alrijne. Het kan hierbij gaan om de begeleiding van patiënten met psychische klachten, oncologische patiënten, kinderen met problemen en ouderen met beperkingen van de geestelijke vermogens (psychogeriatrie).
Alrijne werkt nauw samen met Hogeschool Leiden op het gebied van zorgopleidingen. Er zijn verschillende opleidingen, zoals Verpleegkunde, waarbij studenten van Hogeschool Leiden ervaring kunnen opdoen in het toekomstige werkveld van Alrijne. Ieder opleidingsprogramma heeft een theorie- en praktijkgedeelte. Hogeschool Leiden verzorgt het theoriegedeelte. Studenten volgen het praktijkgedeelte bij Alrijne in de vorm van stages voor voltijdsstudenten en praktijkleerperiodes voor duale studenten. Afstudeerders volgen afstudeertrajecten aan de hand van actuele vraagstukken.
Lectoraat Verpleegkundig Leiderschap
Het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Leiden en Alrijne. Beide partijen willen zo een brug slaan tussen onderwijs, onderzoek en de dagelijkse praktijk in de zorg. Met de komst van het lectoraat werken de partners aan de verdere professionalisering van de verpleegkundige beroepsgroep en verbetering van de directe patiëntenzorg. Met haar focus op onderzoek brengt het lectoraat onderwijs en praktijk nog dichter bij elkaar.
Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV)
Alrijne biedt verpleegkundigen de mogelijkheid om aan verschillende cursussen en trainingen deel te nemen. Deze worden in nauw overleg met het werkveld verzorgd door het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden. Enkele voorbeelden van scholingen die Alrijne actief aanbiedt:
- Klinisch Redeneren
- Onderzoekend Vermogen 1 en 2
- Verpleegkundig Leiderschap 1 en Verpleegkundig Leiderschap 2
Daarnaast verzorgt het CBNV de opleiding tot Praktijkopleider.
Wij werken op vele terreinen samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Alrijne is erkend als één van de opleidingsziekenhuizen van het LUMC. Dit betekent dat geneeskundestudenten en artsen (in opleiding) van het LUMC bij ons worden opgeleid. Daarnaast werken wij met het LUMC intensief samen op het gebied van nucleaire geneeskunde en oncologische zorg.
980.00 inwoners van de regio Hollands Midden kunnen bij spoed 24/7 een beroep op ons doen. Om die zorg ook in de toekomst te kunnen garanderen, versterken we onze samenwerking. Ons doel is om de acute zorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. Aansluiten bij wat de patiënt nodig heeft en de zorg slim organiseren gaan in deze samenwerking hand in hand. Het is één van de manieren om antwoorden te vinden op de toenemende complexe zorgvraag, drukte op de Spoedeisende hulp en krapte op de arbeidsmarkt. We trekken hierin samen op in Hollands Midden en werken voor acute zorg ook intensief samen met onze ketenpartners als huisartsen, GGZ, thuiszorg, verpleeghuizen, ambulancedienst en andere partners in het sociaal domein.
Het Netwerk Acute Zorg West bouwt aan een netwerk waarin elke schakel in de acute zorgketen samenkomt. Op deze manier krijgen acute zorgpatiënten 24 uur per dag, 7 dagen in de week zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek.
In Onco West hebben zeven ziekenhuizen zich verenigd om samen de beste oncologische zorg te kunnen bieden voor de regio. Een patiënt die te horen krijgt dat hij of zij (mogelijk) kanker heeft, moet altijd zeker zijn van de beste zorg. Ongeacht naar welk ziekenhuis in de regio deze patiënt wordt verwezen.
Kijk voor meer informatie op de website van Onco West.
Nederland telt zeven Onderwijs- en Opleidings Regio's (OOR), waar artsen in opleiding tot specialist (aios) worden opgeleid. Iedere OOR is gecentreerd rond één van de zeven Universitaire Medische Centra (UMC).
De Leidse OOR leidt regionaal op. De korte lijnen en afstanden maken het mogelijk om optimaal gebruik te maken van het gevarieerde opleidingsaanbod, eigen karakter en onderscheidende expertises in de verschillende instellingen. Supervisoren bundelen hun krachten samen om regionaal aios op te leiden.
Samen+ is een samenwerkingsverband tussen Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) en Alrijne. De samenwerking richt zich op de behandeling van rectumkanker, schildklieraandoeningen, liesbreuken en middenrifbreuken. De bundeling van kennis en ervaring maakt zeer specialistische behandeling met geavanceerde technieken mogelijk. Iedere patiënt is hierdoor verzekerd van de beste zorg.
Het Groene Hart Ziekenhuis en Alrijne zoeken continu naar wat zij kunnen verbeteren aan de kwaliteit en effectiviteit van de eigen behandelingen. Daar waar zij binnen Samen+ mogelijkheden zien, werken ze samen in de uitwerking ervan. De nieuwe inzichten delen zij binnen de gespecialiseerde behandelteams. Zo vergroten de behandelteams de kracht en kwaliteit van ieder ziekenhuis. En daarmee van Samen+.
Voordelen voor u
Gespecialiseerd behandelteam
In het Groene Hart Ziekenhuis en Alrijne krijgt u de zorg die u verdient. De beste zorg. Samen+ biedt daar nog eens een waardevolle aanvulling op. De medisch specialisten van beide ziekenhuizen delen hun kennis, kunde en ervaring met elkaar. En waar dat de kwaliteit vergroot, voeren de chirurgen de operaties gezamenlijk uit. Hierdoor bent u altijd verzekerd van een optimale behandeling. U krijgt dus de zorg die u gewend bent én u profiteert van de voordelen van de samenwerking binnen Samen+.
Behandeling op maat
Hoe meer kennis, ervaring en expertise bij elkaar komen, hoe beter de medisch specialisten een behandeling op uw situatie kunnen afstemmen. Dit merkt u al tijdens het adviesgesprek, waarin uw medisch specialist u uitlegt waarom bepaalde behandelingen bij u de beste resultaten zullen geven. Na zo’n adviesgesprek bent u goed op de hoogte van de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Dit helpt u om samen met uw medisch specialist(en) te kiezen voor een behandeling.
Zorg dichtbij als dat kan
De meeste gesprekken, onderzoeken en behandelingen vinden dichtbij plaats, in uw eigen ziekenhuis. Ook de nazorg, als daarvan sprake is. Het kán voorkomen dat uw behandeling en een eventuele opname op de andere locatie plaatsvinden. Verder weg van huis dus. Bijvoorbeeld omdat op die locatie verschillende specialisten bij de behandeling, ingreep of opname betrokken kunnen zijn. Met Samen+ bent u dus altijd verzekerd van de hoogste kwaliteit medische zorg. Dichtbij als dat kan, verder weg als dat moet.
Aandoeningen en behandelingen
Binnen het samenwerkingsverband Samen+ bieden wij zorg voor de volgende aandoeningen en behandelingen:
- Liesbreukchirurgie
- Darmkanker
- Schildklieraandoeningen
- Schildklieroperatie
- Bijschildlkieroperatie
- Operatie bij refluxziekte
- Operatie bij symptomatische middenrifbreuk
- Adviezen na een darmoperatie
Academisch partnerziekenhuis
Voor patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs is het LUMC als academisch ziekenhuis een belangrijke samenwerkingspartner. Het LUMC vervult een (supra)regionale verwijsfunctie voor zeldzame tumoren. Op het gebied van radiotherapie (bestralingen) werkt Alrijne nauw samen met het LUMC.
Sleutelnet is een samenwerkingsverband voor en door zorgpartijen in de regio Zuid-Holland Noord. Samen werken zij aan de zorg van de toekomst door de digitale samenwerking tussen zorgverleners en met burgers te verbeteren. Ze verbinden de juiste mensen om samen naar de best passende oplossing te zoeken.
Transmuralis is het samenwerkingsverband tussen verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, ziekenhuizen, revalidatiezorg, GGZ en huisartsen in Zuid-Holland Noord. De samenwerking richt zich op het oplossen van knelpunten, die zorgvragers, -professionals en managers in de regio ervaren in de transmurale zorg. Ook gaat het om het maken van afspraken om de kwaliteit van de zorgverlening continu te verbeteren. Daarbij betrekken we ook patiënten.
De zorgvraag in onze regio groeit: er komen meer ouderen en mensen hebben vaker (meerdere) chronische aandoeningen. Dat vereist een andere manier van zorg organiseren, waarbij we uitgaan van wat mensen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Het is daarbij belangrijk dat verschillende vormen van zorg en ondersteuning goed op elkaar zijn afgestemd: we werken daarom intensief samen met andere (zorg-) organisaties in de regio.
Het zorgbudget groeit niet evenredig mee met de stijgende zorgvraag. Daarnaast is er door de vergrijzing ook krapte op de arbeidsmarkt.
Kortom: wij moeten de zorg voor burgers in regio Zuid Holland Noord anders organiseren. We willen dat goede zorg nu én in de toekomst beschikbaar en betaalbaar blijft. Daar is verandering voor nodig. Die hebben we beschreven in de Alrijne strategie 2020-2025. Een belangrijke ambitie uit de strategie is dat wij, samen met andere (zorg-) organisaties in de regio, de ‘juiste zorg op de juiste plek’ inrichten.
ZWconnect biedt een sterk regionaal netwerk voor samenwerking en kennisuitwisseling. Samen met de leden werken ze aan arbeidsmarktvraagstukken, zodat iedereen de zorg krijgt die hij verdient. Nu en in de toekomst!
Meer informatie over onze samenwerkingen in de regio vindt u op de specifieke pagina's van de Afdelingen & Specialismen.