Verder vinden op vaatspreekuur onderzoeken en behandelingen plaats, waarvoor we u niet in het ziekenhuis hoeven op te nemen. In Alrijne werken de vaatverpleegkundige en de vaatchirurg nauw samen aan uw behandeling. Op het vaatspreekuur streven we ernaar om binnen een dag alle onderzoeken te doen en samen met u een behandelplan op te stellen. Onze afdeling Vaatchirurgie heeft het zogenaamde Vaatkeurmerk. De Hart & Vaatgroep kent dit keurmerk ieder jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria voor vaatchirurgie, interventieradiologie en aanvullende zorg. Het gaat dan om de kwaliteit van de behandeling van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals.
Al u een afspraak bij het vaatspreekuur heeft gemaakt, krijgt u een vragenlijst thuisgestuurd. Wij willen u vragen deze vragenlijst zo goed mogelijk in te vullen en mee te nemen naar de eerste afspraak.
U krijgt twee afspraken voor het vaatspreekuur. We streven ernaar om deze afspraken op dezelfde dag te plannen.
De eerste afspraak: intakegesprek en onderzoek
U heeft eerst een intakegesprek met de vaatverpleegkundige. Bovendien bepalen we tijdens de eerste afspraak de Enkel-Arm Index (EAI). Bij dit onderzoek stellen we de doorgankelijkheid van de slagaders in het bekken en de benen vast. Hiervoor meten we de snelheid en de druk van de bloedstroom in de slagaders en uw bloeddruk in de enkel en armen. Met deze gegevens rekenen we uw EAI uit. Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Daarna heeft u een gesprek met de vaatchirurg en krijgt u een lichamelijk onderzoek. Soms is het nodig om aanvullend radiologisch onderzoek te doen, bijvoorbeeld een duplex onderzoek.
De tweede afspraak: advies en behandelplan
De tweede afspraak is weer bij de vaatchirurg. Aan de hand van de uitslagen van de vragenlijst, de EAI en eventueel aanvullend onderzoek, stelt de vaatchirurg samen met u een behandelplan op. U blijft daarna onder controle van zowel de vaatchirurg als de vaatverpleegkundige.