U wordt behandeld voor een zogenaamde inwendige ziekte door de internist. Deze arts houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren (= herkennen en benoemen) en behandelen van ziekten van de inwendige organen.
De verpleegafdeling Interne Geneeskunde heeft een aparte vleugels voor mensen met kanker oftewel oncologische patiënten (A4) en voor MDL-patiënten oftewel mensen met Maag-, Darm-, Leverziekten (C4). Daarnaast verblijven er nog mensen met nierproblemen op de afdeling.
Onderzoeken
Vaak vindt op deze afdeling een aantal onderzoeken plaats. Wanneer u een onderzoek moet ondergaan geeft de arts-assistent eerst uitleg over de medische aspecten van het onderzoek. De verpleegkundige licht daarna het onderzoek nader toe.
Verschillende onderzoeken zijn:
CT-scan
Deze scan geeft een beeld d.m.v. röntgenstraling. Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel die zeer nauwkeurig door een grote, ronde opening in het CT-toestel wordt bewogen. Tijdens het onderzoek is het mogelijk dat u een contrastmiddel toegediend krijgt.
Echografisch onderzoek
De echo geeft m.b.v. geluidsgolven een beeld van uw organen. Het echoapparaat vangt de geluidsgolven op die uw organen terugzenden. De geluidsgolven kunt u niet horen.
Punctie
Een punctie wordt verricht aan organen zoals de lever en nieren of het laten afvloeien van vocht uit de buikholte. De arts haalt bij dit onderzoek een stukje weefsel of vocht weg om het daarna te laten onderzoeken in het laboratorium.
MRI
Door middel van magnetische straling worden er doorsnede foto's gemaakt van uw lichaam.
Gastroscopie
Dit is een onderzoek waarbij de arts d.m.v. een buigzame slang via uw mond in de slokdarm, maag en 12-vingerige darm kijkt. Aan de slang zit een camera. De arts kan ook een stukje weefsel wegnemen om te laten onderzoeken.
Sigmoïdscopie of endeldarmscopie
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een slang met camera. De slang wordt in de darmen ingebracht om zo te kijken of er afwijkingen te zien zijn in de darmen.
Onderzoeken bij nieraandoeningen
Hierover licht uw arts u in mochten deze onderzoeken nodig zijn.
Behandelingen of therapie
Afhankelijk van de uitslag van diverse onderzoeken wordt een behandeling uitgevoerd zoals toediening van medicijnen, een dieet of een therapie. Bij een therapie kunt u denken aan het langdurig toedienen van antibiotica via een infuus of chemotherapie. De chemotherapie vindt plaats op een aparte afdeling.
Wilt u voor uw opname nadenken over een contactpersoon? Om uw privacy te beschermen, verzoeken wij u om vooraf met uw familie of kennissen af te spreken wie uw contactpersoon is. Wij verstrekken alleen aan die persoon informatie over u.
Tijdens het opnamegesprek wordt u gevraagd de naam van uw contactpersoon te noemen. Van deze persoon wordt het telefoonnummer genoteerd, zodat we altijd iemand kunnen bereiken als er vragen of problemen zijn. Bovendien kan de contactpersoon een gesprek met de arts aanvragen.
Bezoektijden
Op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde/Oncologie Leiderdorp gelden de volgende bezoektijden:
- Van 16.00 - 20.00 uur.
Mocht u tussen deze tijden écht geen gelegenheid hebben om iemand op de verpleegafdeling te bezoeken, overlegt u dan met de secretaresses of de verpleging over andere mogelijkheden.
Uw bezoek is natuurlijk van harte welkom. U kunt maximaal twee bezoekers tegelijk ontvangen.
Als u op deze afdeling wordt opgenomen is het belangrijk e.e.a. voor te bereiden. Bekijk wat u aan voorbereidingen kunt treffen voor uw opname. Het kan ook zijn dat u via de spoedeisende hulp op deze afdeling terecht komt. Wij zorgen er dan samen met u en uw naaste voor dat de genoemde voorbereidingen ter plekke plaatsvinden.
Op de afdeling en in het ziekenhuis zijn diverse voorzieningen aanwezig om uw verblijf het ziekenhuis prettiger te maken.
Bezoek van de zaalarts
Iedere ochtend komt uw (zaal)arts bij u langs op de afdeling. Tijdens de visite bespreekt de arts samen met u en eventueel uw naaste hoe het gaat en wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook al uw vragen stellen. Als dat nodig is, plant uw arts onderzoeken voor u in.
Gemengde verpleging
Er zijn vier-, twee- of eenpersoonskamers en elke kamer heeft een eigen douche, wastafel en toilet. Mannen en vrouwen liggen bij elkaar op de kamer. Heeft u er bezwaar tegen om op een gemengde kamer te liggen, dan kunt u dat altijd aangeven. We proberen dan een oplossing te zoeken.
Wie komt u tegen?
Op deze afdeling werken diverse professionals met elkaar samen zoals:
- Teamleider
- Verpleegkundigen
- Leerling-verpleegkundigen/stagiaires
- Internisten
- Arts-assistenten
- Co-assistenten
- Afdelingsassistenten
- Afdelingssecretaresse
- Voedingsassistenten
Ook kunnen in overleg met u andere gespecialiseerde medewerkers door de arts of verpleegkundige worden ingeschakeld zoals een geestelijk verzorger of diabetes verpleegkundige.