Intensieve zorg rondom uw operatie
Anesthesiologen zijn artsen van wie u (of uw kind) verdoving krijgt tijdens een operatie of belastend onderzoek. Ook geven ze medische zorg aan patiënten bij wie vitale lichaamsfuncties, zoals ademhaling en bloedsomloop, ernstig verstoord zijn.
Als u een operatie krijgt komt u eerst bij een van onze anesthesiologen op het spreekuur. De arts bekijkt of u de ingreep en verdoving veilig kunt krijgen en overlegt met u welk soort anesthesie mogelijk is.
Tijdens de operatie vervult de anesthesioloog verschillende taken: uw verdoving regelen, uw lichaamsfuncties controleren en uw vochtgehalte en bloedvolume op peil houden. Na de operatie bepaalt de anesthesioloog welke medicijnen u verder nodig heeft, bijvoorbeeld tegen de pijn en misselijkheid.
Moet uw kind een dagje of nachtje naar het ziekenhuis? Kijk dan hoe dit in zijn werk gaat via onze speciale kinderwebsite.
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en 13:30 - 15:30.
Polikliniek Anesthesiologie/Opnameplein Leiden
Telefoon: |
071 517 8370 |
---|---|
Routenummer: |
64 |
Normaal gesproken is pijn een waarschuwingssignaal. Tijdens een operatie is pijn een bijwerking van de ingreep. Anesthesie is de verdoving die u krijgt voor de operatie.
U kunt algehele anesthesie, sedatie, regionale en lokale verdoving krijgen, of een combinatie hiervan. Tijdens een algehele anesthesie (narcose) bent u in een diepe slaaptoestand. U merkt of voelt niets van de operatie. Bij sedatie verlagen we u bewustzijn; u valt dan in een soort “slaap” (roes).
Bij een regionale anesthesie maken we een gedeelte van het lichaam, zoals een arm, een been of het gehele onderlichaam, tijdelijk gevoelloos en bewegingloos. De zenuwen die op pijn reageren worden zo volledig mogelijk uitgeschakeld. U voelt wel dat u wordt aangeraakt. Regionale anesthesie is mogelijk via een ruggenprik of met een zenuwblokkade. Bij een lokale verdoving tot slot, maken we een klein gebied van het lichaam plaatselijk pijnvrij, bijvoorbeeld voor een kleine ingreep of om een wond te hechten.
Lees meer in de folder algemene voorlichting over narcose en verdoving >
Voor uw operatie
Voor de operatie onderzoeken wij u. Dit doen wij om te kijken naar uw gezondheid en de risico’s die u loopt bij de operatie. Daarna stellen wij samen met u een plan op voor uw verdoving. Als het nodig is verbeteren wij uw toestand voor de operatie zodat u deze veilig kan ondergaan.
Tijdens uw operatie
Normaal gesproken is pijn een waarschuwingssymptoom. Tijdens een operatie is pijn een bijwerking van de ingreep. Anesthesie is de verdoving die u krijgt voor de operatie. Hierdoor voelt u tijdens de operatie geen pijn. Er zijn verschillende soorten verdoving mogelijk.
Om uw operatie en verblijf in het ziekenhuis goed te laten verlopen, is het belangrijk dat u en wij daarop goed voorbereid zijn.
Voorbereiding
Als vooorbereiding op dit onderzoek vragen wij u om onderstaande zaken te regelen:
- Invullen van de preoperatieve vragenlijst via alrijne.nl en daarna via DigiD met SMS-verificatie in te loggen in “mijn alrijne”. Heeft u een operatie met uw arts afgesproken, dan staat de vragenlijst aan het eind van de volgende dag voor uw klaar.
- Uw medicatieoverzicht digitaal met ons te delen via volgjezorg.nl. U kunt inloggen via DigiD met SMS-verificatie en uw apotheek in het systeem op te zoeken en uw apotheek toestemming te geven om uw medicatieoverzicht digitaal met ons te delen
- Heeft u een laboratoriumbrief meegekregen, dan vragen wij u om voor bloedafname een afspraak te maken via Eurofins SCAL.
Hoe dan verder?
Als wij uw gegevens hebben ontvangen bekijkt de polikliniek Anesthesiologie of u fysiek op de polikliniek moet komen voor de screening of dat dit ook telefonisch kan. Nadat de voorbereidingen voor uw screening zijn afgerond gaat Opnameplanning uw operatie inplannen. Meer hierover leest u bij de operatie.
Ook kijken wij op welke locatie van Alrijne u geopereerd moet worden en of er misschien een ander specialisme geraadpleegd moet worden (bijvoorbeeld Cardiologie, Geriatrie, Interne Geneeskunde of Longgeneeskunde).
Inplannen van uw operatie
Nadat de voorbereidingen voor uw screening zijn afgerond gaat de Opnameplanning uw operatie inplannen. Zij volgen hierbij de wachtlijst en de prioritering die uw arts heeft aangegeven. Zij bellen u om de operatie in te plannen. Tijdens het inplannen van uw operatie door de Opnameplanning krijgt u na het vaststellen van de operatiedatum ook de afspraken mee voor de medicatiescreening door de apotheek en de preoperatieve screening door de polikliniek Anesthesiologie.
Medicatiescreening
U heeft eerder uw medicatieoverzicht met ons gedeeld. De apotheek van Alrijne neemt dit medicatieoverzicht met u door. Bijna altijd zal dit gesprek telefonisch plaatsvinden.
Preoperatieve screening
De preoperatieve screening kan op twee mogelijke manieren plaatsvinden:
- Via een telefonisch consult
- Via een bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie
We verzamelen zoveel mogelijk gegevens over uw gezondheid om uw operatie en de anesthesie (verdoving) zo veilig mogelijk te maken. De preoperatieve screener beoordeelt uw gezondheid en spoort de eventuele risico’s op die u loopt tijdens de operatie. Vervolgens stelt u samen met de preoperatieve screener een plan op voor uw anesthesie.
Lichamelijk onderzoek
Als u fysiek naar de polikliniek Anesthesiologie moet komen voor de preoperatieve screening, dan wordt uw bloeddruk en saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) gemeten. Ook wordt uw lengte en gewicht vastgesteld. Als het nodig is wordt ook een hartfilmpje (ECG) gemaakt.

dr. E. (Emre) Almaç
Anesthesioloog Pijnspecialist

R.A. (Rinke) de Bruin
Anesthesioloog

M. (Myriam) Postuma
Anesthesioloog

P. (Paul) Calis
Anesthesioloog

J. (Joost) Grefkens
Anesthesioloog

M. (Michel) Kruit
Anesthesioloog

M. (Michele) Meijer
Anesthesioloog

S.F. (Stefan) ter Riet
Anesthesioloog

dr. R. (Robert) Sie
Anesthesioloog

E.M.C. (Elizabeth) van der Stroom
Anesthesioloog Pijnspecialist

A. (Aws) Swadi
Anesthesioloog Pijnspecialist

T.R. (Thomas) Werle
Anesthesioloog

G.T. (Gert) van den Boom
Sedatie Praktijk Specialist

dr. K. (Katja) Bürger
Anesthesioloog Pijnspecialist

S. (Sylvia) van Haaster - Heijm
Sedatie Praktijk Specialist

R.M.F. (Rick) Jacobs
Sedatie Praktijk Specialist

R. (Rob) Plug
Sedatie Praktijk Specialist

T. (Timo) Schaap
Sedatie Praktijk Specialist

M. (Michiel) Scheffer
Sedatie Praktijk Specialist

T.C. (Tijs) van de Wint
Anesthesioloog Pijnspecialist

B. (Berdine) Bakker
Anesthesioloog

R. (Raymond) Jansen
Anesthesioloog
- Anesthesie en verdoving, algemene informatie
- Ganglion sphenopalatinum blokkade
- Informatie over sedatie
- Narcose en verdoving
- PENG-blokkade bij een gebroken heup
- Pijn bij kinderen
- Pijnbestrijding na de operatie
- Sedatie bij slaap/snurk endoscopie, informatie over
- Sedatie door de sedatie praktijk specialist
- Uw kind wordt geopereerd (Ouders mee naar de operatiekamer)
Door de geavanceerde bewakingsapparatuur, goede geneesmiddelen en de deskundigheid van anesthesioloog en medewerkers is anesthesie tegenwoordig zeer veilig. Ondanks alle zorgvuldigheid zijn complicaties niet altijd te voorkomen. Het operatierisico kan ook verhoogd zijn door uw gezondheidstoestand vóór de operatie.
Zie alle vragen van AnesthesieU kunt allergisch reageren op medicijnen. Bij het inbrengen van het beademingsbuisje kan uw gebit beschadigd raken. Door een ongelukkige houding tijdens de operatie kan een zenuw in uw arm of been beklemd raken. Dit veroorzaakt blijvende tintelingen en krachtverlies.
Zie alle vragen van AnesthesieNee, u mag zelf niet deelnemen aan het verkeer. Regelt u daarom zowel vervoer als begeleiding naar huis. U kunt met de taxi gaan of met een naaste die u met uw eigen auto naar huis brengt.
Zie alle vragen van AnesthesieJa, zorgt u ervoor dat u met een volwassene naar huis gaat en dat u thuis niet alleen bent. U krijgt van de verpleegkundige adviezen als nazorg voor de eerste 24 uur na de operatie, bijvoorbeeld voor eten en drinken.
Zie alle vragen van AnesthesieStaat uw vraag er niet tussen?
Nieuws
- Pijnstilling door lokale verdoving bij knieprotheses - 30 aug. 2016