U gaat eerst naar de huisarts. Uw huisarts onderzoekt u en verwijst u zo nodig door naar de Radiologie.
U bent doorverwezen, omdat bij het bevolkingsonderzoek op de foto een verandering of afwijking is gezien die verder moet worden onderzocht. Het kan ook om een goedaardige afwijking gaan.
Aanvullende onderzoeken kunnen nodig zijn om uw gezondheidssituatie verder in kaart te brengen, en/of om nog nauwkeuriger te weten hoe groot de tumor precies is en of er uitzaaiingen zijn.
Iedere patiënt een met borstkanker krijgt een 'casemanager' toegewezen. U kunt met al uw vragen terecht bij uw casemanager. De casemanager coördineert het behandeltraject en wordt door de andere behandelaars op de hoogte gehouden.
Meestal is er geen sprake van een erfelijke vorm van borstkanker. Jonge patiënten of patiënten bij wie borstkanker veel in de familie voorkomt, kunnen worden doorverwezen naar de polikliniek van de klinisch geneticus voor verder onderzoek.
Bij kanker spreken we vaak van overlevingskansen of de prognose, het vooruitzicht. De kans op genezing bij borstkanker is de laatste jaren gestegen. Dit komt door betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden en doordat vrouwen door goede voorlichting eerder naar de huisarts gaan. Hierdoor is momenteel na vijf jaar 80% van de patiënten met borstkanker nog in leven en na tien jaar 69%. Blijft de kanker beperkt tot de borst, dan is na vijf jaar zelfs 90 tot 100% van de patiënten nog in leven.
De mammapolikliniek is speciaal ingericht voor het uitvoeren van borstonderzoek bij patiënten met een afwijking in de borst. Het doel van deze onderzoeken op de mammapolikliniek is om vast te stellen of er sprake is van een goedaardige of kwaadaardige afwijking
De uitslagen van de onderzoeken worden tijdens een vaste patiëntenbespreking besproken door het gespecialiseerd behandelteam en het team formuleert een behandeladvies. U stelt samen met uw specialist het definitieve behandelplan vast.
De behandeling hangt af van de grootte van de afwijking en of er uitzaaiingen zijn gevonden. De behandeling van borstkanker bestaat meestal uit een borstoperatie, indien nodig in combinatie met bestraling (radiotherapie). Soms is verdere 'systemische' behandeling nodig, bijvoorbeeld chemotherapie.
Alrijne Ziekenhuis is uw ingang voor medisch specialistische zorg. Hier vinden de diagnostische onderzoeken, de meeste operaties en chemobehandelingen, de controles en nazorg plaats. Bestralingen vinden plaats op de afdeling Radiotherapie in het LUMC.
Als een behandeling op een andere locatie dan uw eigen ziekenhuis nodig is, regelen we dat voor u. U kunt er echter altijd voor kiezen om niet op deze centrale locatie geholpen te worden, maar in een ander ziekenhuis buiten het netwerk Samen+. Voel u vrij om dit aan te geven.
Het netwerk Samen+ is een samenwerkingsverband van Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis. Het doel van deze samenwerking is om kennis en ervaring te bundelen en de kwaliteit van de zorg voor patiënten met onder meer kanker nog verder te verbeteren. Hierdoor zij wij in staat om u de beste oncologische zorg te bieden, in de veilige setting van het ziekenhuis, dichtbij in de eigen regio.
Er zijn verschillende soorten borstoperaties. Bij een borstsparende operatie worden alleen de tumor en het borstweefsel rondom de tumor verwijderd. Bij een borstamputatie wordt de hele borst verwijderd. Soms is het nodig om ook de klieren in de oksel te verwijderen. Welke operatie mogelijk is, hangt af van de grootte van de tumor, of er uitzaaiingen zijn en uw wensen.
Na een borstamputatie kan gekozen worden voor een borstreconstructie door de plastisch chirurg. Het doel van de reconstructie is om de vorm van de borst zoveel mogelijk te herstellen.
Er zijn verschillende soorten borstoperaties. Bij een borstsparende operatie worden alleen de tumor en het borstweefsel rondom de tumor verwijderd. Bij een borstamputatie wordt de hele borst verwijderd. Soms is het nodig om ook de klieren in de oksel te verwijderen. Welke operatie mogelijk is, hangt af van de grootte van de tumor, of er uitzaaiingen en uw wensen. Bij een operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Vaak kunt u dezelfde dag naar huis of blijft u één nachtje in het ziekenhuis.
Bij bestraling (radiotherapie) worden kankercellen beschadigd met behulp van straling zodat ze zich niet meer kunnen delen en doodgaan. Dit gebeurt in een bestralingsserie met meerdere sessies. Het bestralen duurt telkens enkele minuten en vindt plaats in het LUMC.
Bij chemotherapie worden via een infuus of injectie medicijnen toegediend die een celdodende of de celdeling remmende werking hebben. Een serie van chemobehandelingen bij elkaar wordt ook wel chemokuur genoemd. Tijdens het toedienen van de chemokuur verblijft u op een behandelstoel of bed in het ziekenhuis. Na afloop kunt u weer naar huis.
Heeft u een vraag die niet op deze website staat, dan kunt u deze altijd stellen aan uw behandelend arts of casemanager. Of bekijk de links naar informatieve folders en websites.
In Alrijne vermeldt de radioloog de dichtheid van het klierweefsel in het verslag van het borstonderzoek. Dit wordt in het verslag “mammadensiteit” genoemd. Meer informatie over mammadensiteit kunt u vinden via deze link. Het verslag van uw mammografie staat in mijnalrijne.nl.
Bij iedere patiënt die voor borstonderzoek in Alrijne komt, wordt standaard een mammografie gedaan met tomosynthese. Hiermee wordt een 3D afdruk van de borst gemaakt, waardoor de verschillende weefsellagen beter zichtbaar zijn.
Afhankelijk van de klacht en soms ook de dichtheid van het borstklierweefsel wordt aanvullend een echo-onderzoek gedaan. In sommige situaties is een MRI of BSGI (MBI) als aanvullende diagnostiek nodig en wordt dit worden opgenomen in het behandeltraject.
Vragen over de DENSE-2 studie?
Vrouwen die deelnemen aan het screeningsonderzoek naar borstkanker met zeer dicht klierweefsel (mammadensiteit d), krijgen op dit moment geen screenings MRI aangeboden. In het najaar van 2024 start een studie vanuit UMC Utrecht, waar Bevolkingsonderzoek Nederland aan meewerkt. Dit onderzoek heet DENSE-2 en onderzoekt andere manieren om borstfoto’s te maken bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel (8% van de vrouwen). Deelname hieraan is steekproefsgewijs en vrouwen die worden uitgekozen om deel te nemen, krijgen automatisch bericht. U kunt zichzelf niet voor deze studie opgeven.
Op de volgende websites kunt u meer informatie vinden over de DENSE-2 studie:
- Dense-2 heeft een eigen website Dense 2 (dense-2.nl) met meer informatie en veelgestelde vragen & antwoorden.
- DENSE/DENSE-2 Studie | RIVM, over het bevolkingsonderzoek borstkanker, DENSE-2 en een eerder onderzoek (DENSE-1).
- Het advies van de Gezondheidsraad over de aanvullende screening borstkanker bij zeer dicht borstweefsel.
Op de volgende website kunt u de reactie van NABON (Nationaal borstkanker Overleg Nederland) lezen: https://www.nabon.nl/nieuws/oproep-nabon-rondom-berichtgeving-zeer-dicht-borstklierweefsel-en-mri/