Wist u dat:
- De kans op een DFU tijdens het leven van een patiënt met diabetes mellitus tussen de 19%-34% is?
- Patiënten met een DFU 2.5 x meer kans hebben om binnen 5 jaar te overlijden vergeleken met diabetici zonder ulcera?
- De DFU een hoge impact heeft op de mentale conditie (QOL is vergelijkbaar met die van patiënten met kleincellig longcarcinoom)?
- De jaarlijkse kosten van de DFU zijn vergelijkbaar zijn met de gecombineerde jaarlijkse kosten van long-, prostaat- en borstkanker (NHS)?
- Patiënten met een DFU, die gecompliceerd zijn door infectie en ischemie (PAV), 90 x meer kans hebben op een midfoot or hogere amputatie vs patiënten zonder deze complicaties?
- 58% Van de deze voeten infecteren, 49% hebben PAV onderliggend.
- Dat de recidiefkans erg hoog is?
- 40% binnen 1 jaar
- 60% binnen 3 jaar
- 65% binnen 5 jaar - Wij naast revasculariseren, endocrien optimaliseren, infecties uitgebreid behandelen, adequate offloading verzorg, laagdrempelig de stand ook corrigeren om zo de recidiefkans te verminderen?
Het is dus belangrijk om ulcera te voorkomen en zo nodig snel te behandelen. Een diabetisch voetenteam is hierbij essentieel. Tenminste 40% van de amputaties bij diabetespatiënten kunnen worden voorkomen door een multidisciplinaire benadering.
Binnen Alrijne zijn wij sinds 2003 druk met het optimaliseren van de zorg voor patiënten met complexe wonden. Hierbij hebben we ook de het diabetisch voetencentrum geoptimaliseerd. Inmiddels zijn hierbij 11 verschillende specialisten betrokken die op verschillende momenten per week overleg hebben, waarbij de patiënten multidisciplinair de patiënten beoordeeld worden. Gezien de toename van chronisch zieken, ouderen en daarbij ook de reële verwachting op de toename van diabetische voeten, is het goed voor u de juiste routing te weten. Door de substitutie in de zorg zijn wij als Alrijne de aanbieder in de regio voor deze complexe wondzorg. Wilt u bij verdenking op een diabetische voet, op charcotvoet of andere complexe pathologie, de patiënt zo spoedig mogelijk naar onze voetenpoli (wondcentrum) doorverwijzen?
Wekelijks papieren overleg/MDO Diabetische voet met infectioloog, endocrinoloog, vaatchirurg, orthopedisch chirurg, revalidatiearts, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, medisch microbioloog, diabetisch verpleegkundige, gipsverbandmeester en wondarts.