Achtergrond

Onze onderzoeksgroep richt zich op patiënten met radiculaire symptomen in het been bij een vermoeden van een hernia nuclei pulposi (HNP). Hoewel deze klachten vaak vanzelf overgaan en de NHG-richtlijn een conservatief beleid voorschrijft, is er een subgroep van patiënten die, ondanks orale pijnmedicatie, door extreme pijn ernstig beperkt wordt in het dagelijks functioneren. Deze groep komt vanwege de korte klachtenduur vaak nog niet in aanmerking voor verwijzing naar de neuroloog.

In de TEIAS-studie onderzoeken we of een wortelblokkade in deze fase van de klachten helpt om de pijnlast te verminderen, zodat patiënten natuurlijk herstel beter kunnen afwachten en minder beperkt worden in hun dagelijks leven.

Wat is de TEIAS-studie?

De TEIAS-studie (Transforaminal Epidural Injection in Acute Sciatica) is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek (RCT) waarin twee behandelingen worden vergeleken:

  • De interventiegroep krijgt een wortelblokkade op de pijnpoli van Alrijne.
  • De controlegroep volgt een conservatief beleid volgens de NHG-standaard.

Patiënten worden uitgenodigd voor een intakegesprek in Alrijne, waar anesthesisten de wortelblokkades uitvoeren. Tijdens dit gesprek wordt informed consent verkregen en wordt de behandeling geloot.

  • Interventiegroep: Patiënten die de wortelblokkade loten, krijgen een afspraak op de pijnpoli. Hierna blijven ze onder behandeling van de pijnpoli en kunnen eventueel een tweede of derde wortelblokkade krijgen.
  • Controlegroep: Deze patiënten keren na het intakegesprek terug naar de huisarts voor conservatieve behandeling. Gedurende de eerste twee weken na loting is een wortelblokkade of operatie niet toegestaan (geen cross-over). Na deze periode kan alsnog verwijzing plaatsvinden indien nodig.

De huisarts wordt geïnformeerd over welke behandeling de patiënt heeft geloot.

Wat betekent deelname voor u als huisarts?

Als deelnemende huisarts vragen we u om patiënten met radiculaire klachten bij verdenking van een lumbale HNP actief aan te bieden voor deelname aan het onderzoek.

Inclusiecriteria:

  • Leeftijd: 18-55 jaar
  • Klachtenduur: 3-8 weken ernstige radiculaire pijnklachten
  • NRS-pijnscore: 6 of hoger (op een schaal van 0-10)

Verwijzing kan eenvoudig via ZorgDomein (speciale verwijzing naar de pijnpoli voor dit onderzoek) of per e-mail aan de onderzoeker. Per geïncludeerde patiënt ontvangt u een compensatie van €25,-.

Om het onderzoek succesvol te maken, hopen we dat iedere huisarts 5 patiënten kan includeren. Wij voorzien u van patiëntenfolders, een wachtkamerposter en een zakkaartje met inclusie- en exclusiecriteria en verwijsinstructies.

Meer informatie is te vinden op de website https://teiasstudie.wixsite.com/studie (voor verkleinen pagina Ctrl-scroll muis). Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via e-mail of telefoon.

Met vriendelijke groet,

Eduard Verheijen, onderzoeker TEIAS-studie Alrijne Ziekenhuis/LUMC
Carmen Vleggeert-Lankamp, hoofdonderzoeker en neurochirurg LUMC

Terug naar boven