Borstkankerzorg op maat
Voor borstkankerzorg werken we met meerdere afdelingen en specialismen nauw samen. Binnen ons ziekenhuis maar ook met partnerziekenhuizen. Een gespecialiseerd behandelteam van mammachirurgen, plastisch chirurgen, verpleegkundigen, radiologen, pathologen en internist-oncologen zijn verantwoordelijk voor een zo goed mogelijke behandeling āop maatā voor elke patiĆ«nt. Voor deze zorg werken wij met een zorgpad: alle fases sluiten op elkaar aan, vanaf uw eerste bezoek tot en met de nazorg.
Begeleiding door casemanager
Om u zo goed mogelijk te begeleiden tijdens uw behandeltraject, krijgt u een 'casemanager' toegewezen. U en uw naasten kunnen bij de casemanager terecht met vragen. Dit kunnen vragen zijn over praktische zaken en over de behandeling(en). De casemanager coƶrdineert uw behandeltraject.
Samenwerking
Alrijne en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een samenwerkingsverband voor de afdeling radiotherapie (bestalings-afdeling). In dit samenwerkingsverband bundelen gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen van beide ziekenhuizen hun kennis en ervaring in een gezamenlijk behandelteam.
Verhuizing mammapoli van Leiderdorp naar Leiden
Vanaf 6 maart 2024 is de mammapoli locatie Leiderdorp gesloten. We heten u van harte welkom op onze nieuwe locatie in Alrijne Leiden (route 65).
Voor het maken van een afspraak op de mammapolikliniek belt u met locatie Leiden. Wilt u er op letten dat u naar de juiste locatie komt?
Casemanager
Voor vragen over uw behandeling kunt u tijdens werkdagen van 9.00 - 11.00 uur contact opnemen met onze casemanagers via 071 582 8497.
Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en 13:30 - 15:30.
Mammapolikliniek Leiden
Telefoon: |
071 582 8987 |
---|---|
Routenummer: |
65 |
Mammapolikliniek Alphen aan den Rijn
Telefoon: |
071 582 8987 |
---|---|
Routenummer: |
60 |
Verwijzing naar de afdeling Radiologie
Als u bent verwezen voor borstonderzoek, komt u eerst op de afdeling Radiologie van Alrijne Ziekenhuis voor een mammografie en/of echografie. De reden voor deze verwijzing is dat u of uw huisarts een afwijking in de borst heeft gevonden. Dit kan een knobbeltje, zwelling, ingetrokken tepel, vocht uit de tepel, huidveranderingen of een combinatie hiervan zijn.
Het is ook mogelijk dat bij het Bevolkingsonderzoek Borstkanker een afwijking is opgemerkt die verder onderzocht moet worden. Bij een verwijzing kunt u elke dag terecht op de afdeling Radiologie op twee van de locaties van Alrijne Ziekenhuis. U kunt op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur een afspraak maken via de afdeling Radiologie. Voor een bezoek aan de afdeling Radiologie heeft u altijd een verwijzing nodig van de huisarts of van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker.
Bezoek aan de mammapolikliniek
Naar aanleiding van de onderzoeken op de afdeling Radiologie kunt u verwezen worden naar de mammapolikliniek op locatie Leiderdorp om verder onderzoek te doen naar de afwijking in uw borst. Deze afspraak kan meestal de volgende werkdag al plaatsvinden. De mammapolikliniek is speciaal ingericht voor het uitvoeren van borstonderzoek.
Begeleiding door casemanager
De diagnose kanker kan veel losmaken en de behandeling kan ingrijpende gevolgen hebben voor u en de mensen om u heen. Daarom besteden wij veel aandacht aan begeleiding en nazorg van patiƫnten met borstkanker.
Iedere patiƫnt met borstkanker krijgt een 'casemanager' toegewezen. Deze taak wordt in Alrijne vervuld door de gespecialiseerde mammacareverpleegkundige. U en uw naasten kunnen altijd bij de casemanager terecht met vragen. Dit kunnen vragen zijn over emotionele en praktische zaken, over de operatie en over eventuele andere vormen van behandeling. De casemanager coƶrdineert het behandeltraject en wordt door de andere behandelaars op de hoogte gehouden.
Contact casemanager
Voor vragen of opmerkingen over de behandeling van borstkanker kunt u tijdens werkdagen van 9.00 tot 11.00 uur telefonisch contact opnemen met onze casemanagers op telefoonnummer (071) 582 84 97 of e-mail: mammacare@alrijne.nl.
Voorbereiden van gesprekken en vragen stellen
U heeft altijd zeggenschap over uw behandeling. Stel gerust uw vragen en laat het ons weten wanneer u twijfels heeft of ergens mee zit. Om u te helpen bij het voorbereiden van gesprekken met uw behandelaars, kunt u gebruik maken van de checklist die de Borstkankervereniging Nederland heeft opgesteld, via www.b-bewust.nl.
Behandelingen bij kanker kunnen gevolgen hebben voor uw geestelijke en/of lichamelijke conditie. Er zijn verschillende aanvullende mogelijkheden voor begeleiding en ondersteuning bij borstkanker, waaronder door de diĆ«tist, fysiotherapeut, huidtherapeut (nazorg lymfeoedeem), psycholoog en geestelijk verzorger (katholiek, protestants, islamitisch en humanistisch). Ook is het mogelijk om deel te nemen aan speciale revalidatieprogrammaās of beweegprogrammaās.
Alrijne kan u verwijzen voor een beweegprogramma die gericht is op het behouden en opbouwen van uw conditie. Alrijne werkt samen met verschillende fysiotherapiepraktijken zodat u het programma kunt volgen bij een oncologie fysiotherapeut bij u in de buurt. De oncologie fysiotherapeut is gespecialiseerd op dit gebied en kan u helpen uw klachten te verminderen zodat u de chemotherapie beter kunt doorstaan en sneller kunt herstellen. Ook komt u lotgenoten tegen tijdens de trainingen. U volgt het programma bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Bent u verzekerd voor fysiotherapie, dan komt u meestal in aanmerking voor een vergoeding van een beweegprogramma. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar.
Overleg met uw casemanager welke begeleiding en ondersteuning het beste bij u past.
Inloophuis voor patiƫnten met kanker
Inloophuizen de Gele Linde (Gouda, Boskoop en Alphen a/d Rijn) en Scarabee (Leiden) bieden mensen die kanker hebben of hebben doorgemaakt en hun naasten een ontmoetingsplaats. In een prettige sfeer is er gelegenheid voor een praatje, steun, warmte, rust en het delen van ervaringen door vrijwilligers en andere gasten (lotgenoten).
AYA staat voor Adolescent & Young Adult, jonge mensen die tussen de 18-39 jaar voor het eerst gediagnosticeerd zijn met kanker. Plotseling staat jouw wereld op zān kop en heb jij hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat jij nodig hebt tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken.
AYA-zorg in Alrijne
Team oncologie van Alrijne ziekenhuis wil deze zorg graag bieden. AYAās hebben volgens ons leeftijdsspecifieke zorg en begeleiding nodig, die samenhangt met de medisch-technische behandeling. Bij deze zorg staat voor ons de vraag 'wie ben jij en wat heb jij nodig' centraal vanaf diagnose, tijdens en na kanker(behandeling). AYA-zorg wordt verleend aan AYAās, onafhankelijk van de tumorsoort en in alle fases van de ziekte tot ver daarna. Voor complexe multidisciplinaire zorg kunnen patiĆ«nten worden doorverwezen naar het regionale AYA kennis centrum; Leids universitair medisch centrum (LUMC).Ā Ā
Maak kennis met het AYA-team
Op de foto staand van links naar rechts staan:
Rachel Seegers (mammacare verpleegkundige) ā Alice van der Meij (mammacare verpleegkundige) ā Anne Gouw-Maagdelijn (oncologie verpleegkundige) ā Leontine Spierings (oncoloog) ā Maaike van der Hulst (verpleegkundig specialist)
Zittend van links naar rechts:
Era Bakker - van Beek (oncologie verpleegkundige) ā Mike Lansbergen (oncologieverpleegkundige i.o.) ā Elvira den Bleker (oncologieverpleegkundige)
Missend op de foto:
Willemijn kapteijn (verpleegkundig consulent) - Anneke Zeilemaker (chirurg) - Marielle Bakker (mammacare verpleegkundige)
Contact
U kunt contact opnemen met het AYA-team viaĀ ayazorg@alrijne.nlĀ of via 071 582 8535.
Meer informatie
De borst bestaat uit klierweefsel, bindweefsel, vetweefsel, bloedvaten en lymfevaten. Het klierweefsel ligt over de grote borstspier en strekt zich uit vanaf de 2e tot ongeveer de 6e rib en van het borstbeen tot aan het voorste deel van de oksel. Het klierweefsel bestaat uit 12 tot 20 kegelvormige melkklieren (melklobjes) en elke melkklier heeft een eigen afvoergang naar de tepel.
- 1: Tussenribspier
- 2: Borstspier
- 3: Melkklier
- 4: Tepel
- 5: Tepelhof
- 6: Melkafvoergang
- 7: Vetweefsel
- 8: Huid
In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 11.000 vrouwen en mannen borstkanker vastgesteld; ongeveer 1% van de borstkankerpatiƫnten is man. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.
Bij borstkanker is sprake van een verstoorde deling van cellen in de melkafvoergangen en/of melkklieren. Hierdoor ontstaat een woekering van 'foute' cellen die samen een kwaadaardige zwelling (tumor) vormen: een carcinoom. 75% van de kwaadaardige aandoeningen van de borst ontstaat in de melkafvoergangen: 'ductaal carcinoom'. De kwaadaardige cellen kunnen ook ontstaan in de melkklieren: 'lobulair carcinoom'.
Wanneer de celwoekering beperkt blijft tot de melkafvoergangen, spreken we van een voorstadium van borstkanker: 'ductaal carcinoma in situ' (DCIS) dat vaak gekenmerkt wordt door groepjes verkalkingen. Deze cellen hebben nog niet het vermogen om in het omliggende weefsel te groeien.
Kwaadaardige cellen hebben de neiging zich te verspreiden. Als de kankercellen niet gestopt (kunnen) worden, komen ze uiteindelijk terecht op andere plekken in het lichaam. In dat geval spreken we van uitzaaiingen (metastasen). De behandeling van kanker is erop gericht om de kwaadaardige cellen te verwijderen uit het lichaam, te vernietigen of het delen van de kwaadaardige cellen af te remmen.
Vooruitzicht
Bij kanker spreken we vaak van overlevingskansen of de prognose: het vooruitzicht. De kans op genezing bij borstkanker is de laatste jaren gestegen. Dit komt door betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden en doordat vrouwen door goede voorlichting eerder naar de huisarts gaan.
Onderzoek op de afdeling Radiologie
Soms is het wenselijk om extra onderzoek te doen om de vorm en grootte van de tumor nog beter te bekijken en om na te gaan of er uitzaaiingen naar andere organen zijn. We verrichten dan extra diagnostisch onderzoek op de afdeling Radiologie (CT-scan, MRI-scan, rƶntgenfoto, echografie, BSGI-scan, PET-scan).Ā Sommige patiĆ«nten komen in aanmerking voor het maken van een Mammaprint. Met deze test kunnen we inschatten of een hoog of laag risico is op het ontwikkelen van uitzaaiingen.
Aanvullende systemische behandeling
Een systemische of (algemene) behandeling werkt op het hele lichaam in, en kan tegelijk de tumor en eventuele uitzaaiingen bestrijden. Na een borstoperatie is soms aanvullend een systemische behandeling nodig: een kuur met tabletten of medicatie via een infuus. Bij borstkanker zijn verschillende soorten systemische behandelingen mogelijk: chemotherapie, (anti)hormoontherapie en targeted therapie.
- Adviezen en bewegen na borstoperatie
- Behandelwijzer chemotherapie, borstkankerpatiënten
- Behandelwijzer chemotherapie, oncologie
- Borstkanker, wat nu?
- Directe reconstructie bij borstkanker
- Genetisch onderzoek bij borstkanker
- Mammalokalisatie, een jodiumzaadje in de borst
- Mammografie
- Mammoscintigrafie, BSGI
- Onderzoek bij oudere patiënten met kanker
- Operatie bij borstkanker
- Palliatieve zorg bij borstkanker
- Pijnbestrijding na de operatie
- Schildwachtklieronderzoek
- Schildwachtklierscintigrafie bij een borstafwijking
- Schildwachtklierprocedure bij een borstafwijking protocol III
- Vacuumbiopsie van de borst
- Vacuümbiopsie van de borst, mammoscintigrafisch geleid
- Weefselonderzoek
Dr. W. (Willem) van Gijn
Chirurg
P.A. (Peter) Neijenhuis
Chirurg
dr. C.C. (Carmen) van der Pol
Chirurg
A. (Anneke) Zeillemaker
Chirurg
L.U.M. (Leonard) Corion
Plastisch chirurg
F. (Folkert) Jolink
Plastisch chirurg
dr. N.M.A. (Nicole) Krekel
Plastisch chirurg
E. (Erdogan) Batman
Internist
dr. E.V. (Erwin) Planken
Internist
L.E.A.M.M. (Leontine) Spierings
Internist
Ir. F.A.J. (Frank) Toonen
Internist
F. (Fleur) Bangert
Radioloog
J.M. (Jasper) Bisselink
Radioloog
I.M. (Indra) Dennert
Radioloog
M. (Marloes) Pijpers
Radioloog
H.M. (Herman) Schuttevaer
Radioloog
L.M.H. (Lidy) Wijers
Radioloog
R.E.L. (Rachel) Hezemans
Nucleair geneeskundige
L.M. (Lenka) Pereira Arias - Bouda
Nucleair geneeskundige
drs. F. (Frits) Smit
Nucleair geneeskundige
N. (Nienke) Bennink
Verpleegkundig specialist
W. (Willeke) Brouwer
Verpleegkundig specialist
M. (Maaike) van der Hulst
Verpleegkundig specialist
M.J. (Marielle) Bakker
Verpleegkundig consulent
J.A. (Jolanda) Eskes
Verpleegkundig consulent
W. (Willemijn) Kapteijn
Verpleegkundig consulent
P. (Petra) van der Kroon
Verpleegkundig consulent
A.L. (Alice) van der Meij - de Mol
Verpleegkundig consulent
L. (Lisa) Mollers
Verpleegkundig consulent
A.D.R. (Rachel) Seegers
Verpleegkundig consulent
A.C. (Lydia) Turkenburg
Verpleegkundig consulent
M.A.M. (Manouk) Warmerdam
Verpleegkundig consulent
Ervaring van anderen
'Ik kon er snel terecht en alles is voorbij voor je het weet'
'Iedereen heeft een eigen manier om met borstkanker om te gaan'
'Stel veel vragen en blijf niet rondlopen met je onzekerheden'
U gaat eerst naar de huisarts. Uw huisarts onderzoekt u en verwijst u zo nodig door naar de Radiologie.
Zie alle vragen van BorstkankerU bent doorverwezen, omdat bij het bevolkingsonderzoek op de foto een verandering of afwijking is gezien die verder moet worden onderzocht. Het kan ook om een goedaardige afwijking gaan.
Zie alle vragen van BorstkankerAanvullende onderzoeken kunnen nodig zijn om uw gezondheidssituatie verder in kaart te brengen, en/of om nog nauwkeuriger te weten hoe groot de tumor precies is en of er uitzaaiingen zijn.
Zie alle vragen van BorstkankerIedere patiƫnt een met borstkanker krijgt een 'casemanager' toegewezen. U kunt met al uw vragen terecht bij uw casemanager. De casemanager coƶrdineert het behandeltraject en wordt door de andere behandelaars op de hoogte gehouden.
Zie alle vragen van BorstkankerStaat uw vraag er niet tussen?
Wij werken intensief samen met andere (zorg)partners in de regio en diverse afdelingen binnen ons eigen ziekenhuis, om de beste zorg te bieden die bij u past. Hieronder vindt u een overzicht van al deze samenwerkingen.
Gespecialiseerd behandelteam binnen Alrijne
Binnen het zorgpad Borstkanker is een gespecialiseerd behandelteam van artsen en verpleegkundigen betrokken bij uw onderzoek en behandeling van borstkanker. Meer informatie over het behandelteam kunt u vinden in de folder.
Leids Universitair Medisch Centrum
Alrijne en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een samenwerkingsverband voor de afdeling radiotherapie (bestalings-afdeling). In dit samenwerkingsverband bundelen gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen van beide ziekenhuizen hun kennis en ervaring in een gezamenlijk behandelteam.
- Bespreken kanker met kinderen
- Checklist voor voorbereiden gesprekken
- Inloophuis Scarabee
- Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties
- Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie
- Vereniging Nederlandse Kankerbestrijding
-
brca.nl/nl
Op deze website vindt u alle informatie over erfelijke belasting of aanleg voor borst- en eierstokkanker. BRCA staat voor BReast Cancer.
-
Borstkanker.nl
De Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een landelijke vereniging voor en door borstkankerpatiënten, mensen met erfelijke of familiaire aanleg en hun naasten. Op de website borstkanker.nl vindt u onder andere informatie over medische en psychosociale aspecten van borstkanker.
-
Het BOOG
Vanaf 1 juli 2020 is dr. Carmen van der Pol, oncologisch chirurg bij Alrijne Ziekenhuis, bestuurslid bij het BOOG.
-
Kwf.nl
Op de website van KWF Kankerbestrijding vindt u begrijpelijk en betrouwbare informatie, onder andere over borstkanker.
-
Mannen met borstkanker
Op deze website staat informatie over borstkanker bij mannen, voor zowel patiënten als naasten, medisch professionals en onderzoekers. De website is opgericht omdat informatie over borstkanker bij mannen vaak lastig te vinden is. Veel van de informatie over borstkanker is namelijk specifiek gericht op vrouwen.
-
Registratie van kanker
De Nederlandse kankerregistratie verzamelt gegevens van iedereen in Nederland die kanker krijgt. Het is niet terug te leiden van welke persoon de gegevens afkomstig zijn. De gegevens gaan bijvoorbeeld over de soort kanker, de behandeling en het verloop. De gegevens worden gebruikt voor onderzoek over kanker. Wilt u niet dat uw gegevens worden geregistreerd? Dan kunt u dit melden aan uw arts. Alle informatie over de Nederlandse kankerregistratie kunt u vinden in de folder ‘Registratie van kanker’.
-
Regionale Oncologienetwerken
Een patiënt in onze regio die te horen krijgt dat hij of zij (mogelijk) kanker heeft, moet altijd verzekerd zijn van de beste zorg. Welk ziekenhuis in de regio u ook binnenloopt, het moet vanzelfsprekend zijn dat u de best mogelijke behandeling krijgt. Patiënten merken vooralsnog niets van Regionaal Oncologienetwerk West en eigenlijk moet dat ook zo blijven. Want voor een patiënt met kanker moet iedere voordeur de juiste voordeur zijn. Regionaal Oncologienetwerk West zorgt hiervoor door achter de schermen alles goed te regelen. Het directe contact met de patiënt verloopt altijd via of met de behandeld specialist(en) uit één van de ziekenhuizen.
-
Rivm.nl
Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt u informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker. Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Tijdens het onderzoek worden röntgenfoto’s van uw borsten gemaakt.
-
Wereldkankerdag.nl
Ieder jaar wordt op Wereldkankerdag (4 februari) wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én dat van naasten of nabestaanden - te onderstrepen.
Blogs en video's
- Video: Borstkanker en vermoeidheid - 11 jan. 2023
- Samen voor optimale voeding bij kanker - 7 okt. 2021
- Look Good Feel Better: 5 tips voor uiterlijke verzorging tijdens een behandeling - 3 okt. 2019
- 10 voedingstips tegen misselijkheid bij chemotherapie - 31 mei 2019
- 5 alternatieve tips tegen misselijkheid bij chemotherapie - 31 mei 2019
Nieuws
- Een gloednieuwe mammapoli in Leiden - 27 feb. 2024
- Zorg voor jongvolwassenen met kanker (AYA) - 9 jan. 2023
- Nieuwe werkwijze casemanager mammapolikliniek - 27 okt. 2022
- Een liefdevol houvast - 26 okt. 2021
- Trots op roze lintje voor borstkankerzorg - 5 jul. 2018
- Kanker zet je wereld op z'n kop. Wat heb jij nodig? - 30 jan. 2018
- Alrijne en Inloophuis Scarabee starten cursus ‘Samen verder na borstkanker’ - 14 sep. 2017
- Opnieuw roze lintje borstkankerzorg in Alrijne Ziekenhuis - 6 jul. 2017
- Mammachirurg: "Stel veel vragen en blijf niet rondlopen met je onzekerheden" - 20 okt. 2016
- Borstkankermaand - Verpleegkundig consulent aan het woord - 14 okt. 2016
- Start borstkankermaand met uitreiking roze lintje Alrijne Ziekenhuis - 3 okt. 2016
- Nieuwe naam samenwerking Alrijne en GHZ: Samen+ - 30 sep. 2016
- Opnieuw roze lintje voor borstkankerzorg in Alrijne Ziekenhuis - 4 jul. 2016
- Alrijne Ziekenhuis behoort tot beste ziekenhuizen voor borstkankerzorg - 1 jul. 2016
- Betere Borstkankerzorg in Alrijne Ziekenhuis door gebruik van jodiumzaadje - 15 jun. 2016
Agenda
- Workshop Look Good Feel Better - 19 sep. 2024
- Workshop Look Good Feel Better - 19 nov. 2024
- Workshop Look Good Feel Better - 14 mei 2024
- Workshop Look Good Feel Better - 22 feb. 2024
- Koffieochtend Buddy Huis voor borstkankerpatiënten - 8 feb. 2024
- Koffieochtend Buddy Huis voor borstkankerpatiënten - 25 jan. 2024
- Bijeenkomst borstkanker en vermoeidheid - 21 dec. 2022
- AFGELAST - Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 25 nov. 2020
- AFGELAST - Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 28 okt. 2020
- AFGELAST - Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 30 sep. 2020
- Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 26 aug. 2020
- AFGELAST - Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 24 jun. 2020
- AFGELAST - Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 27 mei 2020
- AFGELAST - Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 29 apr. 2020
- AFGELAST - Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 25 mrt. 2020
- Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 26 feb. 2020
- Inloopmiddag voor (ex-)borstkankerpatiënten in het SamenhuiS - 29 jan. 2020
- Inloopmiddag voor borstkankerpatiënten - 27 mrt. 2019