Om alle problemen die in de palliatieve fase kunnen optreden, vroegtijdig te signaleren, te behandelen en u daarmee zo goed mogelijk te ondersteunen is een deskundige aanpak noodzakelijk. We kijken hierbij niet alleen naar lichamelijke klachten, maar er is ook aandacht voor psychische, sociale en spirituele vragen of problemen.
Niet alleen voor patiënten in de laatste levensfase
Een misverstand is dat palliatieve zorg vaak gezien wordt als de zorg voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte, die in de laatste levensfase verkeren (terminaal zijn). Palliatieve zorg wordt tegenwoordig vaak tegelijkertijd met ziektegerichte behandelingen aangeboden, zoals tijdens de behandeling met chemotherapie. Ook bij COPD en hartfalen wordt behandeld met medicatie en komen ziekenhuisopnames vanwege verergering van klachten regelmatig voor.
Polikliniek Interne Geneeskunde Leiden
Telefoon: |
071 582 8050 |
---|---|
Routenummer: |
41 |
Het palliatief adviesteam streeft naar een optimale samenwerking tussen alle hulpverleners, zowel in het ziekenhuis als in de thuissituatie. Hiermee wordt de totale zorg voor u zo goed mogelijk gewaarborgd. Het team houdt rekening met de specifieke wensen en behoeften van u en uw naasten. Zij kunnen u op de volgende manieren ondersteunen:
- behandeling van lichamelijke symptomen;
- ondersteuning bij psychische problemen;
- ondersteuning bij sociale en levensbeschouwelijke zorgen en vragen;
- ondersteuning bij het nemen van belangrijke beslissingen;
- voorlichting over mogelijkheden in de terminale fase;
- begeleiding en ondersteuning voor uw naasten en mogelijke ondersteuning bij gesprekken;
- informatie en advies over zorgmogelijkheden;
- zo nodig doorverwijzing naar een andere deskundige.
M.T.H. (Miranda) Heemskerk - van der Maat
Verpleegkundig consulent palliatieve zorg
A. (Anouk) de Mooij
Verpleegkundig consulent palliatieve zorg
J. (Jeanne) Spijker - Aalberts
Verpleegkundig consulent palliatieve zorg
D. (Dagmar) van Gerven
Verpleegkundig specialist palliatieve zorg i.o.
Bij hartfalen werkt het hart minder goed. Hierdoor ontstaan klachten als vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden. Wanneer u hier lang last van heeft, kunnen lichamelijke klachten toenemen en de kwaliteit van leven afnemen. Het is moeilijk te voorspellen hoe hartfalen verloopt. Uw situatie kan meerdere jaren stabiel zijn, maar u kunt ook merken dat u in kortere tijd steeds een stapje achteruit gaat. Palliatieve zorg kan worden ingezet met als doel om klachten te verlichten en met u in gesprek te gaan over wat voor u en uw naasten belangrijk is. Niet alleen voor nu, maar ook voor als uw situatie verslechtert. Er wordt niet alleen gekeken naar lichamelijke klachten, maar er is ook aandacht voor psychische, sociale of levensbeschouwelijke vragen of problemen.
Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij de palliatieve zorg, o.a. wijkverpleegkundigen, hartfalenverpleegkundigen, huisarts en cardioloog. Zij overleggen met elkaar en stemmen de zorg zo goed mogelijk op elkaar af. Het palliatief advies team kan gevraagd worden mee te denken in uw situatie of begeleiding te bieden tijdens een ziekenhuisopname. Ook kan er voorlichting worden gegeven over mogelijkheden in zorg, begeleiding en bestrijding van klachten.
COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Genezen van COPD kan helaas niet. Er zijn verschillende stadia te onderscheiden bij COPD, dat varieert van weinig klachten tot ernstige klachten. De ziekte ontwikkelt zich ook niet bij iedereen hetzelfde. De klachten die ontstaan kunnen invloed hebben op de kwaliteit van leven. Palliatieve zorg kan worden ingezet met als doel om klachten te verlichten en met u in gesprek te gaan over wat voor u en uw naasten belangrijk is. Niet alleen voor nu, maar ook voor als de ziekte verslechtert. Er wordt niet alleen gekeken naar lichamelijke klachten, maar er is ook aandacht voor psychische, sociale of levensbeschouwelijke vragen of problemen.
Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij de palliatieve zorg, o.a. wijkverpleegkundigen, longverpleegkundigen, huisarts en longarts. Zij overleggen met elkaar en stemmen de zorg zo goed mogelijk op elkaar af. Het palliatief advies team kan gevraagd worden mee te denken in uw situatie of begeleiding te bieden tijdens een ziekenhuisopname. Ook kan er voorlichting worden gegeven over mogelijkheden in zorg, begeleiding en bestrijding van klachten.
Palliatieve zorg omvat alle zorg die verleend wordt aan patiënten waarbij genezing niet meer mogelijk is. De ziekte verloopt bij iedereen anders en ook zijn er grote verschillen in mogelijkheden m.b.t. palliatieve behandelingen. Een misverstand is dat palliatieve zorg vaak wordt gezien als zorg voor patiënten in de laatste levensfase (terminaal zijn).
Palliatieve zorg kan worden ingezet met als doel om klachten te verlichten en met u in gesprek te gaan over wat voor u en uw naasten belangrijk is. Niet alleen voor nu, maar ook voor als de ziekte verslechtert. Er wordt gekeken naar lichamelijke klachten, maar er is ook aandacht voor psychische, sociale of levensbeschouwelijke vragen of problemen.
Er zijn verschillende zorgverleners betrokken bij de palliatieve zorg, o.a. wijkverpleegkundigen, oncologieverpleegkundigen, huisarts en oncoloog. Zij overleggen met elkaar en stemmen de zorg zo goed mogelijk op elkaar af. Het palliatief advies team kan gevraagd worden mee te denken in uw situatie of begeleiding te bieden tijdens een ziekenhuisopname. Ook kan er voorlichting worden gegeven over mogelijkheden in zorg, begeleiding en bestrijding van klachten. Dit kan een aanvulling zijn op de zorg die u al krijgt.
Nieuws
- Uitbreiding palliatieve zorg - 11 feb. 2021
- Internationale Dag van de Palliatieve Zorg - 10 okt. 2020
Het palliatief adviesteam is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur, via telefoonnummer 071 582 8489. U kunt uw vragen ook mailen naar: palliatievezorg@alrijne.nl. Wij zitten in Leiderdorp op route 115, polikliniek interne geneeskunde en in Leiden op route 41, polikliniek interne geneeskunde. Op verzoek kan ook een afspraak ingepland worden in Alphen aan den Rijn.