Waar een groene wil is, is een weg. De gemeente Leiden streeft naar een groen lint door heel Leiden heen en zocht naar een verbinding van het Leidse Hout naar het Agnesplantsoen. Mirjam: “De gesprekken om het terrein gezamenlijk met de gemeente aan te pakken, zijn al een aantal jaren gaande. De landschapsarchitect Ivana Zambeli heeft in opdracht van de gemeente Leiden en Alrijne Zorggroep een ontwerp gemaakt waarbij ons terrein onderdeel is geworden van dit groene lint. Er is geen visuele scheiding tussen ons terrein en de gemeentegrond, zo loopt ons wandelpad over in het stukje gemeentegrond waar ook een voetpad ligt.”

60 are oprechte aandacht voor de patiënt

Het park gaat voorlangs, om het ziekenhuis en over het voormalige parkeerterrein heen. Daar waar vroeger parkeerplaatsen waren, is nu volop groen. Op het terrein van ruimte 60 are groot (1 are is 10x10 meter) zijn negentien bomen en legio struiken gepland en is het grasveld ingezaaid met graszaad vermengd met een bloemenmengsel.

"Ons wandelpad loopt direct over in een stukje gemeentegrond"

De locatie van Alrijne Ziekenhuis in Leiden wordt gebruikt voor poliklinische functies, dagbehandelingen en revalidatie. “Hier is bij de inrichting nadrukkelijk rekening mee gehouden,” zegt bestuurder Ivo van der Klei tijdens het planten van de laatste boom. Ivo: “Patiënten, maar ook bewoners, kunnen vanaf nu genieten van een meer groene omgeving en daar zijn we trots op. Mensen die vaak langere tijd op de revalidatie-afdelingen van Alrijne Ziekenhuis verblijven, kunnen nu genieten van een meer groene omgeving. Het is heel fijn dat we dit samen met de gemeente en door een bijdrage van het Wijnaendts Francken/Boekee Steunfonds hebben kunnen realiseren.” 

‘Oprechte aandacht voor de patiënt‘ staat bij Alrijne hoog in het vaandel en dat is terug te zien in de aanleg van het park. Mirjam: “Natuurlijk is het voor de patiënten fijn om groen rondom het ziekenhuis te hebben, maar die oprechte aandacht komt ook terug in kleine dingen zoals de seniorenbank die geplaatst is. De architect had prachtige banken getekend, maar die waren niet geschikt voor revaliderende personen. We wilden graag seniorenbanken met leuning zodat ouderen en revalidanten hier prettig kunnen zitten.”

Grote duurzaamheidsslag

De aangebrachte ledlampen op het buitenterrein zijn energiezuinig en natuurlijk is het aangebrachte groen zelf ook een grote duurzaamheidsslag. Mirjam: “In de situatie voordat de parkeergarage er was, was dit een parkeerterrein. Nu de stenen plaatst hebben gemaakt voor groen, kan het terrein regenwater absorberen. Door een bloemenmengsel op te nemen in het grasveld, is dit goed voor de insecten. Daarnaast hebben we de gele banken, die we ooit kregen van de vereniging van winkeliers uit de omgeving, hergebruikt en een mooi plekje gegeven in het park.” 

"60 are oprechte groene aandacht voor de patiënt"

Op de opening van de hellingbaan is het nog even wachten tot het voorjaar. “De laatste afwerklaag kunnen we niet in de winterperiode aanbrengen. En de planten die nog gepland moeten worden, planten we in het voorjaar. Al met al vind ik het ontzettend mooi geworden!”

}
Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar boven