Bij Alrijne werken we aan een gezonder en duurzamer aanbod van voeding voor medewerkers en bezoekers. Het Zwamcijsje is een eerste, tastbare stap in de eiwittransitie. Het is misschien maar een snack, maar het is wel een gezondere én veel duurzamere keuze. Stap voor stap zullen we ons aanbod aanpassen en toekomstbestendig maken, voor onze gezondheid en vitaliteit én voor het milieu.

Visie op voeding

Deze eerste stap richting een plantaardigere voeding is onderdeel van de eiwittransitie, die we met elkaar maken. De eiwittransitie is een verplicht onderdeel van de Gouden Milieuthermometer Zorg, het keurmerk voor duurzame zorginstellingen. Het doel is helder: in 2026 willen we 60% van het eten en drinken voor medewerkers en bezoekers plantaardig aanbieden. In 2030 willen we dat verhogen naar 80%. Op dit moment is het aanbod in onze restaurants nog grotendeels dierlijk, maar we maken samen de keuzes die we nodig hebben om ons aanbod toekomstbestendig en duurzamer te maken. 

Deze visie sluit niet alleen aan bij onze strategische ambities, maar ook bij landelijke doelen zoals het Nationaal Preventieakkoord en de Green Deal Duurzame Zorg. Alrijne is aangesloten bij het landelijke netwerk Goede Zorg Proef Je, dat zich inzet voor een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in zorginstellingen.

Laatst bijgewerkt op 23 december 2025

Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar boven