Afdelingen & Specialismen
Lees op deze pagina meer informatie over röntgenfoto's.
Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak. Vergeet niet uw legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs) en het pasje van uw zorgverzekering mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.
Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de afdeling Radiologie van de locatie waar het onderzoek plaatsvindt? Het telefoonnummer vindt u bij onze contactgegevens. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.
Kledingadvies
Wij raden u aan om gemakkelijke kleding met zo min mogelijk ritsen en/of metaal aan te trekken. Deze kunt u (deels) tijdens het onderzoek aanhouden. De MBB’er zal u vragen om kledingstukken, die het onderzoek bemoeilijken, uit te trekken voor een goede röntgenfoto.
Waardevolle eigendommen
Uw tas, sleutels, telefoon en dergelijke moeten in veel gevallen buiten de onderzoeksruimte blijven, wanneer deze goede beeldvorming belemmeren. Afhankelijk van het te fotograferen lichaamsdeel is het mogelijk dat u wordt gevraagd uw eventueel aanwezige sieraden, bril, gebitsprothese, gehoorapparaat, of pruik te verwijderen. De kleedruimten kunnen op slot en u kunt daar veilig uw waardevolle eigendommen achterlaten.
Indien u zwanger bent, of zou kunnen zijn, moet u dit altijd van te voren aan uw arts melden. Zo lang het medisch voordeel opweegt tegen het lage risico van de straling, is er geen reden om geen gebruik te maken van röntgenstraling. Met de huidige, moderne apparatuur en technieken is röntgenonderzoek veilig geworden voor zwangeren. Voor andere röntgenonderzoeken zijn specifieke overwegingen wel noodzakelijk. Er wordt altijd door de arts overwogen of medisch onderzoek zonder gebruik van straling (zoals echografie of MRI) een mogelijk alternatief is.
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de afdeling Radiologie. Nadat u in de wachtkamer heeft plaatsgenomen, komt een MBB’er u halen.
Voor een röntgenonderzoek moet u zich in veel gevallen (deels) uitkleden. De MBB’er plaatst u in juiste houding voor de röntgenapparatuur, liggend, staand op zittend. Meestal worden meerdere röntgenfoto’s vanuit verschillende richtingen gemaakt en het kan zijn dat u wordt gevraagd verschillende houdingen aan te nemen. De MBB’er geeft u hiervoor instructies, soms vanachter een veiligheidsscherm. Dit alles is afhankelijk van het te fotograferen lichaamsdeel en het doel van uw onderzoek. U voelt niets van de röntgenstraling. De MBB’er beoordeelt de (technische) kwaliteit van de foto’s direct. Dit zegt nog niets over de uitslag van het onderzoek. Dit wordt beoordeeld door een radioloog.
Soms is daarna nog aanvullend onderzoek nodig, zoals een CT, MRI, of echografie.
De duur van het onderzoek kan alleen bij benadering worden aangegeven en varieert meestal van vijf tot tien minuten.
De radioloog beoordeelt het onderzoek waarna hij uw behandelend arts een verslag van de bevindingen opstuurt. Het verslag vindt u ook terug in uw dossier op MijnAlrijne.
Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de afdeling Radiologie van de locatie waar het onderzoek plaatsvindt? Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.
Bij het maken van een röntgenfoto wordt (ioniserende) röntgenstraling gebruikt. Deze gebruikte hoeveelheid straling is bij een röntgenfoto minimaal. Door moderne apparatuur en goed opgeleid personeel wordt de gebruikte hoeveelheid straling tot een minimum beperkt.
Uw partner of begeleider kan niet aanwezig zijn tijdens een onderzoek. Indien dit wel noodzakelijk is wordt gekeken naar de mogelijkheden. Dit bespreken wij vooraf met u. Meer informatie hierover leest u op de pagina of in de folder van uw onderzoek onder het kopje 'Behandelingen, onderzoeken & folders'.
In principe kunt u bij uw kind blijven wanneer uw kind niet ouder is dan 16 jaar. In sommige gevallen is dit niet mogelijk. Wij bespreken dit samen met u.
Het belangrijkste onderdeel van het röntgenapparaat is de röntgenbuis. In deze buis worden onder hoogspanning elektronen vrijgemaakt door verhitting van een gloeidraad (vergelijkbaar met een gloeilamp). De elektronen worden door een elektrisch veld naar een snel draaiende schijf gericht. Tijdens de botsing van de elektronen op deze schijf ontstaat voornamelijk warmte en röntgenstraling. De warmte wordt afgevoerd door middel van koeling. De röntgenstraling wordt gebundeld en komt door een venster van de röntgenbuis in één richting naar buiten. De röntgenbundel wordt op het te fotograferen lichaamsdeel gericht. Met behulp van een lampje kan vooraf worden gekeken waar de röntgenstraling terecht gaat komen tijdens het maken van de foto (vergelijkbaar met een zaklamp).
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze informatie, stelt u deze dan aan de medewerkers van de afdeling Radiologie tijdens uw bezoek of telefonisch. De afdeling is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken. De contactgegevens vindt u onder ‘Locaties’.