Erwin Hazelaar (teamleider OK) legt uit: “Er zijn allerlei soorten OK-pakken. Wij hadden altijd CAS-pakken (clean air suits) vanwege wet- en regelgeving in het verleden. Deze pakken zijn nodig voor bijvoorbeeld werk in cleanrooms. De eisen aan OK-kleding zijn streng, maar niet zo streng als die voor een cleanroom.”

Heddy vult aan: “Deze CAS-pakken moesten ook worden gewassen in een gespecialiseerde wasserij in Eindhoven. Ze werd uitgegeven uit een open kast/rek. We vroegen ons af: kan dat niet anders? Uit gesprekken met onze collega’s van Infectiepreventie bleek dat OK-pakken in ons ziekenhuis ook zonder omverpakking mogen worden uitgegeven, maar dan vanuit een gesloten kast. En ze moeten voldoen aan norm voor OK-textiel.”

Dubbele besparing

Zo heeft de OK de overstap kunnen maken naar een nieuw pak: de medisuit. “Het scheelt enorm veel plasticfolie, want deze pakken zitten niet per stuk verpakt. Ook rijdt de vrachtwagen van CleanLease nu niet dagelijks vanuit Eindhoven om ons te bevoorraden: de MediSuits worden door CleanLease in Koudekerk gewassen”, vertelt Heddy.

Erwin: “Op de OK hebben we flinke uitdagingen als het om duurzaamheid gaat. Daarom is het belangrijk om hier stappen in te zetten, in dit geval samen met collega’s van de linnenvoorziening, infectiepreventie en mijn eigen team. We zijn heel blij dat we op deze manier veel plasticfolie weren uit het ziekenhuis, uitstoot besparen én het levert ons ook nog eens een flinke besparing op qua kosten!”

Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar boven