De druk op de zorg is hoog. Dat merkt ook Safir op zijn afdeling: “Personeel is voor mij absoluut een onderdeel van duurzaamheid. Soms is het zo druk op bepaalde kamers, dat je collega’s niet extra kunt belasten met taken zoals plastic scheiden. Zeker niet in acute situaties! Daar moet je altijd rekening mee houden, door bijvoorbeeld uit te rekenen hoeveel extra tijd het kost en je proces slim in te richten. We blijven steeds testen en weer aanpassen, zodat we het zo efficiënt mogelijk aanpakken.”
Inmiddels is het green team ver gekomen, want op veel onderzoekskamers worden nu schone plastics gescheiden. En dat is niet zo makkelijk als thuis! In de zorg worden strenge eisen gesteld aan het afval. Zo moet materiaal wat door patiënten geïnfecteerd kan zijn apart worden ingezameld en dit moet worden verbrand. Daarnaast is er een verschil tussen de zachte foliën (die makkelijker te recyclen zijn) en hard plastic. Deze mogen niet door elkaar worden weggegooid. Is recyclen dan helemaal niet mogelijk? “Nee”, vertelt Safir trots. “Wij hebben inmiddels allerlei slimme oplossingen bedacht en zitten nu op 1 jumbozak plastic om te recyclen per week. Zeker in de angiokamer gaat het nu bijna perfect!”
Hoe dan?
“Als er sprake is van een geplande interventie, dan zorgen we dat we vooraf al het plastic al scheiden. In deze kamer moeten we, net als op de OK, helemaal steriel werken. In de tussensluis kunnen we vooraf, met schone handen, alles scheiden en weten we zeker dat het niet in contact is geweest met de patiënt. Verder hebben we op de kamers bijvoorbeeld geregeld dat de ‘vieze’ afvalzak open is. En de plastic recyclebak juist een deksel heeft. Deze extra belemmering zorgt ervoor dat je het niet per ongeluk fout doet én er staat natuurlijk een reminder op de deksel “alleen rekbaar plastic”.”
5400 rollen onderzoekspaper
“Al 13 jaar scheiden wij al ons papier. Dat hebben we nu uitgebreid naar de papierrollen van de onderzoeksbanken. Ook hier moesten we onderzoeken of dit zomaar mogelijk was, i.v.m. de strenge eisen die er aan ons afval gesteld worden. Maar eigenlijk blijkt dat 95% van het papier schoon blijft. Eigenlijk is het vaak nog schoner dan de krant die bij de wachtkamer ligt en gewoon wordt gerecycled! Dit scheelt echt heel veel, op sommige kamers gebruiken we wel een rol per dag. Het gebruikte papier stoppen we in herbruikbare gele waszakken die eens per maand worden gereinigd. Deze worden wanneer ze vol zijn geleegd in de gele bak, die nu ook wat vaker wordt geleegd door onze transport collega’s.”
Wat levert dat nou allemaal op?
“Het is soms best een klus en niet iedere collega is direct gemotiveerd om alles te scheiden. Iedereen maakt voor zichzelf de afweging of het belangrijk is. Daarom ga ik graag in gesprek met collega’s om vragen te beantwoorden of over twijfels te praten! Ik vind het altijd heel tof om te laten zien wat het nu oplevert. Dit hebben we ook berekend voor het scheiden van plastic en de rollen onderzoekspapier.
We zamelen zo’n 556 kg plasticfolies per jaar in. Daarmee worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals de plastic zakken waarin wij ons plastic verzamelen. Maar ook grotere dingen, zoals tuinbanken, worden hiervan gemaakt.
Op onze afdeling zamelen we nu zo’n 3640 rollen papier per jaar in, zo’n 4900 kilo in totaal. Dat staat gelijk aan een besparing van zo’n 725 kilo C02. Dit is gelijk aan 8,5x een vliegtuigvlucht van Amsterdam naar Londen!
En dat terwijl het eigenlijk een kleine moeite is!”