De vakgroep Oogheelkunde klopte enige tijd geleden bij Gerda aan met de vraag: kunnen wij de hoeveelheid afval verminderen bij onze staaroperaties? “Patiënten kregen bijvoorbeeld in de oude situatie altijd een gele patiëntenjas aan, maar lagen ook onder een warmtedeken en kwamen daar tijdens de kortdurende operatie niet onder vandaan. De vraag van Oogheelkunde was: zijn die jasjes wel nodig? Ik begrijp de vraag heel goed; maar om te onderbouwen of het veilig is om de jasjes weg te laten, raadpleeg ik eerst allerlei protocollen en maak ik daarna een risicoanalyse.”
Van weggooi naar herbruikbaar
Lang verhaal kort: uit de analyse blijkt dat door enkele aanvullingen op de bestaande infectiepreventiemaatregelen de gele jassen niet meer nodig zijn! Gerda is blij met het resultaat. We zien ook wel dat we een nieuwe tijd ingaan. Waar we vroeger stonden te juichen om ‘disposables’ (spullen die je na één keer gebruiken weggooit) kijken we nu kritisch naar de hoeveelheid afval die dat met zich meebrengt. We zien meer vraag naar ‘reusables’, bijvoorbeeld: kunnen we weer terug naar wasbare OK-mutsen?
Sinds kort is er ook een green team vanuit de beroepsvereniging Infectiepreventie, de VHIG. En dat is goed nieuws, vindt Gerda. “Op deze manier hoeven we niet allemaal het wiel zelf uit te vinden. Kennis delen scheelt natuurlijk veel tijd. Daarom wil ik ook heel graag met mijn regionale collega’s een netwerk opzetten om met elkaar te sparren over complexe adviesaanvragen. Zo ligt er nu bijvoorbeeld een vraag over bepaalde medicatie en duurzaamheid, waar we voor onze OK, mede dankzij input van andere ziekenhuizen en ZBC’s, een goed advies op kunnen geven. Ik ben altijd bereid om mee te denken over duurzaamheid op de OK, maar het kost tijd om uit te zoeken of de mogelijke nieuwe maatregel veilig is voor de patiënt. En veiligheid blijft altijd prioriteit!