In Alrijne kunt u voor uitwendige en inwendige neuromodulatie terecht. Bij uitwendige neuromodulatie, ook wel TENS genoemd, plaatsen we elektrodes op de huid. De elektrodes verbinden we met het apparaatje dat stroomstootjes afgeeft onderhuids. Inwendige neuromodulatie, ook wel ruggenmergstimulatie, is een behandeling voor patiënten met zenuwpijn. We plaatsen dan speciale elektroden in het wervelkanaal. Deze elektroden verbinden we aan een klein apparaatje waarmee uzelf elektrische stroompjes ter plaatste van het ruggenmerg kunt geven.
In onderstaande video geven wij u meer informatie over de behandeling ruggenmergstimulatie.
Inwendige neuromodulatie, ruggenmergstimulatie, is vooral geschikt voor mensen met onhoudbare zenuwpijn, pijn ten gevolge van CRPS (complex regionaal pijnsyndroom), pijn op de borst (angina pectoris) of rugpijn met uitstraling in een been (ondanks of juist dankzij een operatie). De mate van pijnverlichting verschilt per patiënt. Patiënten die we met succes met deze methode behandelen, ervaren doorgaans een afname van de pijn van 50% of meer.
Wat zijn uw doelen?
Als ruggenmergstimulatie een geschikte behandeling is voor uw pijnklachten dan volgt starten we het traject. We bekijken wat uw doelen en verwachtingen zijn: wat wilt u bereiken en hoe? Zijn uw doelen realistisch? Durven en vooruit kijken doen we samen!
Ruggenmergstimulatie implantatie genoemd, is gebaseerd op het principe dat pijn kan worden beïnvloed. Tegen het ruggenmerg in de epidurale ruimte (de ruimte achter het ruggenmerg) worden één of meer elektrode(n) geplaatst. Deze elektrode brengt elektrische pulsen (stroomstootjes) over die ervoor zorgen dat de pijnsignalen worden veranderd, voordat ze de hersenen bereiken. Deze pulsen worden afgegeven door een interne pulsgenerator (INS -> IPG), een soort pacemaker. Hierdoor zult u minder pijnklachten ervaren. Afhankelijk van het systeem kunt u een tintelend gevoel in het pijngebied ervaren. U kunt de stimulator zelf bedienen met een afstandsbediening.
Ruggenmergstimulatie is een veilige therapie en wordt op grote schaal toegepast. Lees meer in de folder 'Ruggenmergstimulatie bij chronische pijnklachten'.
Of ruggenmergstimulatie een geschikte behandeling lijkt, wordt bepaald tijdens een intaketraject. Indien u geschikt bent, volgt een proefstimulatie. Om ervoor te zorgen dat de proefstimulatie zo comfortabel mogelijk verloopt, krijgt u via een infuus pijnstilling en zo nodig een kalmerend middel. Als blijkt dat de pijn aanzienlijk vermindert, implanteren we een definitieve stimulator onder de huid in de bil. Voor zowel de proefstimulatie als de definitieve plaatsing wordt u een dag opgenomen.
De mate van pijnverlichting verschilt per patiënt. Patiënten die we met succes met deze methode behandelen, ervaren doorgaans een afname van de pijn van 50% of meer. Voor een optimaal resultaat is uw inzet erg belangrijk.
Wij helpen u met het leren bedienen van de stimulator. Ook krijgt u fysiotherapie na plaatsing en houdt u een pijndagboek bij. U komt na één maand op controle op de polikliniek. Daarna zien wij u graag na drie, zes en 12 maanden. Vervolgens is er een jaarlijkse controle. Samen gaan we voor de best haalbare kwaliteit van uw leven.
In de video bovenaan deze pagina laten wij u zien hoe wij samen met u het behandeltraject doorlopen.
Na de plaatsing van de ruggenmergstimulator volgt u de eerste acht weken strikte leefregels op. Na 10 weken start u het fysiotherapietraject.
Ervaringen van anderen
'Mijn behandeling in Alrijne is echt mijn redding geweest'
Uitwendige neuromodulatie (TENS)
De afkorting TENS staat voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. TENS is een klein apparaatje waarmee we kleine elektrische stroompjes aan de huidzenuwen en spiervezels kunnen geven. Dit kan ervoor zorgen dat u de pijn niet meer voelt.
De pijnspecialist beoordeelt of de TENS een geschikte behandeling voor uw pijnklachten kan zijn. Wij verwijzen u door naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in TENS.
Hoe werkt TENS?
De waarneming van pijn vindt plaats in de hersenen. Op de plaats van de elektroden voelt u een zwak elektrisch signaal. Dit signaal wordt geregistreerd door het ruggenmerg en geeft een signaal af naar de hersenen. De TENS behandeling zorgt op twee manieren voor pijnvermindering;
- Het pijnsignaal dat naar de hersenen gaat wordt afgeremd.
- Het lichaam wordt zelf aangezet tot het produceren van pijndempende stoffen.
Met TENS behandelt u de pijnklachten die u heeft. De oorzaak van uw pijn wordt met een TENS-behandeling niet opgelost.
De mate van pijnverlichting tijdens de behandeling en het aantal uren pijnverlichting na behandeling, is voor iedereen verschillend.
Waar wordt TENS voor gebruikt?
TENS wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van acute en chronische pijnklachten.
Meer informatie
Naast onze pijnspecialisten, de verpleegkundig specialist en de consulent pijnbestrijding zijn ook fysiotherapeuten en een psycholoog verbonden aan het Pijnbehandelcentrum. Samen kijken wij welke behandeling bij u past en waar uw behoefte ligt.
dr. E. (Emre) Almaç
Anesthesioloog Pijnspecialist
dr. K. (Katja) Bürger
Anesthesioloog Pijnspecialist
E. Ruijgrok - Albregts
Consulent pijnbestrijding
A.A.J. (Ida) van der Voort
Verpleegkundig specialist
C.M. (Irma) Jonkman
Gezondheidszorg-psycholoog
Y.K.D. (Kim) Wabeke
Leerling Verpleegkundig Specialist
Wij werken nauw samen met fysiotherapie praktijken Fysio Alphen, Fysio van den Berg en Fysiotherapie Ommedijk voor het fysiotherapeutisch traject na plaatsing van de stimulator.
Tip: Bekijk ook de veelgestelde vragen op de website van de PVVN > (Patiëntenvereniging voor Neuromodulatie)
Bij neuromodulatie beïnvloeden we met elektrische stroompjes het zenuwstelsel, waardoor pijnprikkels geblokkeerd worden. Bekijk de video op de pagina Neuromodulatie voor meer informatie >
De pijn gaat meestal niet helemaal over. We streven ernaar de pijn draaglijker en beter hanteerbaar te maken. De mate van pijnverlichting verschilt per patiënt. Patiënten die we met succes met deze methode behandelen, ervaren doorgaans een afname van de pijn van 50% of meer. Voor een optimaal resultaat is uw inzet erg belangrijk.
Het duurt meestal 8 weken voordat de elektrode vergroeid is met het omliggende weefsel. Om het risico van verplaatsing zoveel mogelijk te voorkomen, gelden voor die periode leefregels.
U kunt over het algemeen een normaal leven leiden. Wij geven u een persoonlijk advies hoe u in uw dagelijks leven rekening kunt houden met de stimulator. Tijdens het fysiotherapeutisch traject na plaatsing leert u welke bewegingen u wel/niet mag maken en krijgt u ook adviezen mee die u als leidraad kunt gebruiken.
U blijft onder poliklinische controle bij uw arts, verpleegkundig specialist of pijnconsulent. Volg altijd de instructies van uw arts op.
De levensduur van de batterij verschilt per patiënt. Dit is afhankelijk van het gebruik van de stimulator. De gemiddelde levensduur is > 5 jaar. De levensduur van een oplaadbaar systeem is gemiddeld 10 jaar, maar is mede afhankelijk van het regelmatig opladen hiervan.
De elektroden kunnen verschuiven. Neem contact op met het Pijnbehandelcentrum als de stimulatie het pijngebied niet meer bereikt of onplezierig aanvoelt.
Daarnaast is het mogelijk dat u de plaatsing last krijgt van koorts, hoofdpijn, pus of roodheid, pijn bij het buigen van de nek of een allergische reactie. U moet in dat geval altijd contact opnemen met het Pijnbehandelcentrum.
Van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur kunt u op 0172 467 039 telefonisch contact opnemen met het Pijnbehandelcentrum. Bij spoed neemt u contact u met de dienstdoende anesthesioloog via de receptie van Alrijne Leiderdorp: 071 582 28282.
U mag na de plaatsing van de proefstimulatie acht weken niet zelf autorijden of een ander (gemotoriseerd) voertuig besturen. Daarna kunt u weer zelf autorijden. Geadviseerd wordt de stimulator tijdens het autorijden uit te zetten. Plotselinge toename of verandering van de stimulatie tijdens het autorijden kan ertoe leiden dat u de controle over het stuur verliest.
Als u met het vliegtuig reist, adviseren wij u op de luchthaven liever niet door het detectorpoortje te gaan. U krijgt van de verpleegkundig specialist of consulent pijnbestrijding een patiëntenidentificatiepas. Deze moet u op de luchthaven laten zien. Indien u toch door de detectiepoort heen moet, adviseren wij de neurostimulator uit te zetten. Loop goed door het midden van de poortjes en sta niet stil bij het poortje.
Bij het pijnbehandelcentrum kunt u zo nodig een buitenlandverklaring in het Engels aanvragen.
Niet elk ruggenmergstimulatie-systeem is veilig voor de MRI-scan. De magnetische velden kunnen reageren op het metaal in de stimulator. Neem altijd tijdig contact op met het Pijnbehandelcentrum om te beoordelen of u wel of geen MRI mag ondergaan. Voordat een eventuele MRI plaatsvindt moet u altijd uw ruggenmergstimulatie-systeem laten controleren in het Pijnbehandelcentrum. Neem ook altijd uw afstandsbediening mee om de stimulator in de zogenaamde MRI-modus of uit te kunnen zetten.
- Folder: Adviezen na plaatsing ruggenmergstimulator
- Folder: Fysiotherapie na plaatsing ruggenmergstimulator
- Folder: Leefregels na ruggenmergstimulatie
- Folder: Ruggenmergstimulatie bij chronische pijnklachten
- Folder: Ruggenmergstimulatie, informatie na ontslag
-
'Neuromodulatie – elektriciteit als medicijn' - Mijn Gezondheidsgids
Pijnspecialist en anesthesioloog dr. Katja Bürger van Alrijne Ziekenhuis heeft een bijdrage geleverd aan Mijn Gezondheidsgids, de uitgave ‘Zeldzame en onderbelichte aandoeningen’. Zij vertelt over neuromodulatie: “Neuromodulatie, ook wel ruggenmergstimulatie of spinal cord stimulatie (SCS) genoemd, is een effectieve methode om via elektrische impulsen de signalen die naar de hersenen gaan te veranderen waardoor de pijn niet ervaren wordt”.
-
Website PVVN (Patiënten Vereniging Voor Neuromodulatie)
De PVVN (Patiënten Vereniging Voor Neuromodulatie) zet zich in door o.a. landelijk en regionaal (leden)bijeenkomsten te organiseren, telefonisch Lotgenotencontact te bieden, en aanwezig te zijn op Publieks- en Vakbeurzen. Uiteraard kunt u ook met al uw vragen bij hen terecht.
-
Pijnnetwerk.nl
Het ‘Netwerk chronische pijn’ brengt verschillende partijen samen rondom het thema chronische pijn.
-
Pijnalliantieinnederland.nl
Het centrale orgaan, de PAiN, bevordert de preventie en behandeling van chronische pijnklachten in Nederland. Deze website is bedoeld voor een ieder die informatie wil hebben over chronische pijn en wil samenwerken. PAiN is een samenwerkingsverband van wetenschappelijke verenigingen en patiëntenverenigingen.
-
Website Complex Regionaal Pijn Syndroom
De website van Patiëntenvereniging Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS).
-
Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem
In het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem laten mensen met chronische pijn gezamenlijk één stem horen in overleg met zorgaanbieders, de (farmaceutische) industrie, verzekeraars, de politiek en overheden.
-
Website Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten 'de Wervelkolom'
De website van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten 'de Wervelkolom' is een ontmoetingsplek voor iedereen die - op welke manier dan ook - te maken heeft met rug- en/of nekklachten.
-
Patient Journey App
Als u een behandeling krijgt met ruggenmergstimulatie, kunt u gebruikmaken van de Patient Journey App (PJA). Deze app ondersteunt u in alle fasen van de behandeling, van voorlichting op het eerste consult tot de nazorg na de operatie.