Waarom doen we dit?
Eind 2019 hebben we onze strategie opnieuw vastgesteld en vorm gegeven. Om die strategie te realiseren willen en moeten we ook volop investeren. We hebben ook een inhaalslag te maken omdat groot onderhoud en vervanging van apparatuur moet plaatsvinden. We gaan investeren in een organisatie die toekomstbestendig is en voldoet aan de eisen van de moderne tijd.
Daarnaast zien we ziet dat er steeds meer vraag komt naar acute zorg in de regio. Wij verwachten dat die vraag naar spoedzorg nog meer toe gaat nemen. Alrijne neemt daarin graag haar verantwoordelijkheid.
Lees in het nieuwsbericht over FitchRatings hoe Alrijne dit gaat betalen en lees ook het interview met Yvonne Wilders in het Leidsch Dagblad van 18 december jl..
Bekijk hieronder onze huidige projecten:
Centrale hal Leiderdorp
Alrijne Ziekenhuis breidt de centrale hal op de locatie Leiderdorp uit.
Meer lezenGroene gevel Leiderdorp
De groene gevel is een klimaatgevel met verticale tuin op de gevel van Alrijne Leiderdorp.
Meer lezenTuin Alrijne Leiden
Het gebied rond het Alrijne Ziekenhuis in Leiden is nu ingericht als een park. De gemeente Leiden en Alrijne Ziekenhuis hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om een aantrekkelijke parkachtige groene zone mogelijk te maken.
Meer lezen
Lees hieronder meer over de aankomende projecten:
We gaan de Spoedeisende Hulppost voor acute zorg op de locatie Leiderdorp de komende jaren (2021-2023) uitbreiden en we gaan nieuw bouwen voor de Huisartsenpost en het Zorg Coördinatie Centrum (waar HAP, RAV en VVT de spoedzorg coördineren).
Meer acute zorg heeft echter ook gevolgen voor de kliniek: als er meer acute zorg verleend wordt, betekent dit ook dat er meer operatiekamers, IC-capaciteit en verpleegbedden nodig zijn. We gaan een aantal nieuwe OK’s bouwen en het bestaande OK-complex renoveren. Er komen meer 1- persoonskamers/isolatiekamers creëren in plaats van 4-persoons voor patiënten in de kliniek. Dat plan hadden wij al voor Corona ivm infectieziekten die steeds meer voorkomen, maar door Corona is het nog urgenter geworden.
Er komt uitbreiding voor de mammapoli en nucleaire geneeskunde. Voor steeds meer patiënten is het zinvol om een MRI te maken of een (PET) CT scan. Op de SEH is deze week een nieuwe CT scanner in gebruik genomen.
Ook maken we steeds meer mammografieën. Daardoor krijgt de afdeling nucleaire geneeskunde steeds meer apparatuur, dus die groeien uit hun jas. Zij krijgen extra ruimte. De mammapoli komt in de buurt te zitten zodat patiënten met borstkanker alle diagnostische onderzoeken en hun polibezoek dicht bij elkaar hebben zitten.
In Leiderdorp worden in de toekomst dan ook de meeste klinische functies gecentraliseerd. Op de locaties Leiden en Alphen ligt de nadruk op poliklinieken en dagbehandelingen: voor bewoners (die voor een groot deel in de Bollenstreek, Leiden en Alphen wonen) betekent dat minder reistijd voor de meeste afspraken. Wij voeren in Leiden en Alphen laagcomplexe operaties en behandelingen uit. Pas als er een complexe operatie of opname nodig is, hoeft men naar de locatie in Leiderdorp.
We streven er naar om duurzaam en groen te bouwen, een voorbeeld hiervan is de aanleg van een Groene Gevel op de locatie in Leiderdorp. Die is al een eind gevorderd en we hopen dit begin 2021 af te ronden. En er is een onderzoek gestart of wij in Alphen ad Rijn kunnen aansluiten op de “warmterotonde”.
De centrale hal in Leiderdorp wordt uitgebreid en voorzien van een grote 24-uurs apotheek. Het wordt een heel ruime hal, met een lekkere koffiecorner en veel zitplaatsen. In de zomer van 2021 is de nieuwe hal klaar.
Daarnaast wil Alrijne meer investeren in digitale zorg en digitale bereikbaarheid (de vierde pijler uit onze strategie: digitale zorg is een vanzelfsprekend onderdeel van onze zorg). Het past in deze tijd en is ook nodig om de stijging in vooral de chronische zorg op te vangen. We zullen meer en meer gebruik maken van monitoring op afstand en het digitaal contact hebben met patiënten en familie van patiënten.
We investeren ook in nieuwbouw voor verpleeghuis Leythenrode in Leiderdorp, dat echt toe is aan vernieuwing. Er komt een prachtig nieuw gebouw (2023), met veel aandacht voor groen, licht en ‘beleving’ voor de bewoners. Het is daarnaast ook nog eens heel duurzaam ontworpen.