Maaike Stapert, gynaecoloog, behandelt vrouwen met verzakkingsklachten. ‘Het begint bij het bewust worden van het feit dat je een bekkenbodem hebt. Vaak weten vrouwen niet wat de bekkenbodem is en waar die in het lichaam zit.’

Stapert: ‘Verzakkingen komen meestal op latere leeftijd aan het licht bij vrouwen die bevallen zijn. Wacht niet tot je alle bevallingen achter de rug hebt, maar werk aan je bekkenbodem, ook tussen de zwangerschappen door. Yoga en pilates zijn goede sportvarianten om de bekkenbodem te verstevigen.’

Schout hoopt dat vrouwen met klachten zich sneller melden. ‘Vaak hoor ik patiënten zeggen “was ik hier maar eerder mee naar de dokter gegaan”, dat vind ik jammer. De kwaliteit van hun leven heeft daar lang onder te lijden gehad.’

Hoe ziet de behandeling eruit?

De bevindingen van elke specialist worden met elkaar besproken en er wordt een behandelplan opgesteld. Met deze werkwijze kan het juiste specialisme snel met de meest geschikte behandeling starten. En dat is zeker bij een combinatie van klachten een groot voordeel!

Een aantal voorbeelden van een behandeling zijn:

  • Bekkenfysiotherapie: Het versterken of ontspannen van de bekkenbodemspieren. U leert bovendien uw spieren anders te gebruiken. De bekkenfysiotherapeut kan u daarnaast adviezen geven over ademhaling, houding en beweging, vochtinname en toiletgedrag en het gebruik van voedingsvezels. Er kan tijdens de behandeling gebruik worden gemaakt van diverse apparatuur en trainingsproducten.
  • Medicijnen: Medicijnen kunnen zinvol zijn bij aandrangincontinentie en verstopping.
  • Een ring of pessarium: Een ring of pessarium biedt soms een oplossing voor klachten door een verzakking. Door een ring wordt een verzakte blaas of baarmoeder weer op de juiste plaats gebracht. Het plaatsen van een ring is niet in alle gevallen mogelijk. De soort verzakking en de stevigheid van de bekkenbodem spelen hierbij een rol.
  • Een gynaecologische, urologische of chirurgische operatie: Een gynaecologische, urologische of chirurgische operatie behoort ook tot de mogelijkheden. Het voordeel van een operatie is dat de klachten meestal verdwijnen of in elk geval sterk verminderen. Zoals na elke operatie is er ook in dit geval een kleine kans op complicaties. Het is ook mogelijk dat de klachten na een aantal jaren terugkeren. Het is dus van belang dat we samen goed nadenken en alle voor- en nadelen op een rijtje zetten voordat we tot een ingreep overgaan.
  • Seksuoloog: In het eerste gesprek wordt samen met u onderzocht wat er aan de hand is, hoe de problemen zijn ontstaan en waarmee ze kunnen samenhangen. Daarna volgen een aantal behandelgesprekken gericht op het probleem. Vaak wordt gewerkt met oefeningen en opdrachten die u thuis kunt uitvoeren en in een aantal gevallen worden medicijnen of hulpmiddelen voorgeschreven. Ook besteedt de seksuoloog veel aandacht aan het geven van informatie en voorlichting en het beantwoorden van uw vragen. De gesprekken kunnen zowel met u alleen als samen met uw partner worden gevoerd.

 

Terug naar Bekkenbodemcentrum
Terug naar Bekkenbodemcentrum
Terug naar boven