Wat zijn bekkenbodemklachten?

Bekkenbodemklachten zijn klachten die het leven moeilijker maken. Toch lopen veel vrouwen er lang mee door. Waarom? Omdat klachten met een urologische of gynaecologische oorzaak vaak nog taboe zijn. Er wordt te weinig over gepraat en daardoor worden de klachten voor lief genomen. Niet doen!, stellen uroloog Barbara Schout en gynaecoloog Maaike Stapert van Alrijne Ziekenhuis. Bekkenbodemklachten zijn goed te behandelen, waardoor de kwaliteit van leven verbetert.

Eén miljoen mensen, vrouwen én mannen, in Nederland hebben bekkenbodemklachten:  blaasproblemen, urineverlies, plasklachten, seksuele klachten maar ook ontlastingsklachten of verzakkingen van de vagina of organen. Vrouwen met bekkenbodemklachten kunnen niet meer lang wandelen of fietsen en een staand beroep uitoefenen wordt ronduit moeilijk. En vaak voelen vrouwen zich onzeker en hebben moeite met seksualiteit.

‘Mensen durven er niet over te praten en accepteren het probleem. Vaak weten ze niet bij wie ze terecht kunnen’, zegt Barbara Schout. ‘Schaamte is absoluut niet nodig’, vult Maaike Stapert aan, ‘leg je er niet bij neer. Ook niet bij de seksuele klachten, zoals pijn bij het vrijen, die vaak met bekkenbodemklachten samengaan.’

Tijd om het taboe te doorbreken en bekkenbodemklachten bespreekbaar te maken! U kunt in het bekkenbodemcentrum terecht voor onderzoek en behandeling van:

Vrouwen

  • Verzakkingsklachten, bijvoorbeeld een zwaar en zeurend gevoel in de onderbuik of het idee dat er iets uit de schede hangt. Verzakkingsklachten komen voor bij 25% van alle vrouwen.
  • Blaasklachten en urineverlies. Meer dan de helft van alle vrouwen heeft last van ongewild urineverlies. Maar ook terugkomende blaasontstekingen, blaaspijn en vaak moeten plassen, kunnen te maken hebben met de bekkenbodem.
  • Ontlastingsklachten, zoals een moeilijke stoelgang, of juist vaak aandrang of ongewenst verlies van ontlasting.
  • Seksuele klachten, zoals pijn bij het vrijen.
  • Ontlastingsklachten, zoals obstipatie en ontlastingsverlies.

Mannen

  • Plasklachten zoals vaak plassen of juist niet kunnen plassen, verminderde straal, nadruppelen, urineverlies en vaak aandrang om te plassen.
  • Pijn in het scrotum of de penis, pijn rond de anus.
  • Ontlastingsklachten, zoals obstipatie en ontlastingsverlies.

Vaak hebben de klachten met elkaar te maken en dan is het belangrijk dat ze in samenhang met elkaar worden onderzocht en behandeld. Iedere persoon is uniek en de uitwerking van bepaalde klachten kunnen verschillen van persoon tot persoon.

Terug naar Bekkenbodemcentrum
Terug naar Bekkenbodemcentrum
Terug naar boven