Op onze afdeling worden baby’s opgenomen die te vroeg geboren zijn, die tijdens of na de geboorte problemen hebben ondervonden of baby’s die ziek zijn. De neonatologie is onderdeel van het Moeder- en Kindcentrum. Het Moeder- en Kindcentrum bevindt zich op de vierde verdieping (routenummer 450) van Alrijne Leiderdorp en bestaat uit:
- Kraamsuites
- Verloskamers
- Neo-suites
- Neo-zaal, waar 4 baby’s kunnen verblijven en 1 plek voor acute opvang.
Als uw baby niet meer op de neonatologie hoeft te verblijven, kan uw baby soms 'verhuizen’ naar de afdeling Kind en Jeugd of de Kraamafdeling.
De eerste 5 dagen na de geboorte
De eerste 5 dagen na de geboorte, kunt u met uw kind in een neo-suite verblijven. Tijdens uw verblijf op de neo-suite kunt u samen met de verpleegkundige zorgen voor uw baby.
Ook partners mogen, tegen een vergoeding, 24 uur per dag in de neo-suite verblijven. Als u als kraamvrouw eigenlijk naar huis mag, kunt u ook de eerste 5 dagen bij uw kind blijven. Wij hanteren dan het ‘gezonde moedertarief’. U moet zelf bij uw zorgverzekeraar informeren hoe de vergoeding hiervoor is geregeld. Dit kan ten koste gaan van uw eigen risico. Moeders krijgen tijdens de opname alle maaltijden. Partners kunnen tegen betaling ook van deze service gebruik maken.
Vanaf de 6e dag na geboorte
Na de eerste 5 dagen gaat u met ontslag. Uw kind verhuist dan naar de neo-zaal. Hier kan u niet meer blijven slapen. In enkele gevallen kunt u nog langer in de neo-suite blijven. Dit noemen we inroomen. De overnachting en het ontbijt krijgt u dan van het ziekenhuis. U kunt tegen betaling gebruik maken van de lunch en het avondeten.
Op de neo-zaal is plek voor 4 baby’s. Ouders kunnen hier niet blijven slapen. U bent wel de hele dag welkom. Ook hier kunt u de zorg voor uw kind zelf of samen met de verpleegkundige doen. Op deze kamer is ook een acute opvangplek waar soms baby’s kortdurend opgevangen worden na de geboorte.
Op de neonatologie werken we bij te vroeg geboren baby’s (prematuren) met ontwikkelingsgerichte zorg (OGZ). Hiermee zorgen we voor zoveel mogelijk comfort voor ouder en kind en beschermen we de prematuur tegen onnatuurlijke omgevingsprikkels.
OGZ bevordert de ontwikkeling en groei van de baby.
Met ontwikkelingsgerichte zorg, zorgen we voor:
- het bevorderen van de groei en ontwikkeling van uw kind;
- het ondersteunen van ouders;
- het verminderen van stress voor u en uw kind.
Hierbij wordt gekeken naar signalen die uw kind geeft, waarbij hij of zij laat zien zich comfortabel of juist niet prettig te voelen. U als ouder heeft hierin een belangrijke rol. Samen helpen we uw kind om met de prikkels uit de omgeving om te leren gaan.
Kijk voor meer informatie in onze folder Ontwikkelingsgerichte zorg of op de website van Care4neo.
De kinderverpleegkundigen, kinderartsen en zaalartsen werken samen met onder andere een lactatiekundige, pre-logopediste, medisch pedagogische zorgverleners, kinderfysiotherapeut, maatschappelijk werkster en een medisch psycholoog.
G. (Gerben) Boeynaems
Kinderarts
dr. I.G. (Anjali) Kooter-Bechan
Kinderarts
H.M. (Hester) Havers
Kinderarts
dr. E.A. (Eveline) Schell - Feith
Kinderarts
dr. M.G. (Marieke) Peetsold
Kinderarts
A.J.M. (Annique) van den Broek
Kinderarts neonatoloog
D.A.J.P. (Danny) Haring
Kinderarts
P.H.M. (Paul) Ooijevaar
Kinderarts
J.G.C.M. (Kitty) van Zoest
Kinderarts
L.A. (Leonie) Edlauer
Kinderarts
Als uw baby te vroeg geboren is, bestaat de laatste periode van de opname voornamelijk uit het zelf leren drinken. Zolang uw baby nog niet alles zelf kan drinken, krijgt hij sondevoeding. Dit kunt u ook zelf thuis doen. Tijdens het verblijf op de afdeling leert u om sondevoeding te geven. Thuis wordt u begeleid door de KinderThuisZorg en door een verpleegkundige van de neonatologie. Zij belt u wekelijks.
De voordelen van het thuis sondevoeding geven zijn:
- De opname in het ziekenhuis wordt korter.
- Het gezin is sneller bij elkaar.
- U hoeft minder heen en weer te reizen.
- U kunt sneller over op verzoek voeden.
- Uw kind heeft thuis minder kans op infecties.
Kijk voor meer informatie in onze folder 'Het geven van sondevoeding via een maagsonde'.
Voordat u zelf sondevoeding aan uw kind mag geven, moet u eerst de instructiefilmpjes kijken.
Het controleren van de sonde
Doorspoelen van de sonde
Het geven van sondevoeding
Ph waarde meten
De pleister verwisselen
Sonde verwijderen
Pasgeboren baby’s met geelzucht kunnen vanaf 1 december 2023 thuis behandeld worden. Hierdoor hoeven zij niet in het ziekenhuis te worden opgenomen en kan het gezin bij elkaar blijven. Dat bevordert de hechting en maakt borstvoeding geven gemakkelijker.
Wanneer een baby na de geboorte geel wordt, kan een behandeling met blauw licht (fototherapie) nodig zijn. Voorheen werd deze behandeling altijd in het ziekenhuis gegeven, maar sinds kort kan dit via een bilicocoon ook thuis. De bilicocoon is een soort slaapzakje dat (blauw) licht afgeeft.
Wij leggen de ouders in het ziekenhuis duidelijk uit hoe ze het slaapzakje moeten gebruiken. Tijdens de behandeling worden ze thuis ondersteund door de eerstelijns verloskundige en de kraamverzorgende. Deze staan in nauw contact met de kinderarts van Alrijne.
Geelzucht
Geelzucht (hyperbilirubinemie) komt veel voor bij pasgeborenen. In dat geval kan een behandeling met blauw licht (fototherapie) nodig zijn. Dit licht helpt om het hoge gehalte aan bilirubine in het bloed af te breken. Normaal gesproken wordt het bilirubine uit het bloed afgebroken door de lever en uitgescheiden met de ontlasting. Echter bij pasgeboren baby’s is de lever nog onrijp en werkt dit proces nog niet optimaal. Hierdoor blijft de bilirubine in het bloed en krijgt een baby de gele kleur.
- Bezoek is welkom tussen 10.00 - 12.00 uur en van 15.00 - 20.00 uur. Maximaal 2 bezoekers per kind.
- Bij baby's is minimaal 1 ouder aanwezig.
- Wij vragen u niet naar de afdeling te komen als u ziek of verkouden bent.
- Broertjes en zusjes zijn welkom. Wij vragen u om geen andere kinderen jonger dan 12 jaar mee te nemen.
- Afkolven van moedermelk
- Borstvoeding geven aan een meerling
- Borstvoeding in Alrijne
- Borstvoeding geven met een tepelhoedje
- Flesvoeding
- Fototherapie bij pasgeborenen
- Fototherapie thuis
- Het geven van sondevoeding via een maagsonde
- Opname op de couveuseafdeling
- Ontslag van uw baby na opname in het ziekenhuis
- Ontwikkelingsgerichte zorg in het Moeder- en Kindcentrum
- Overplaatsing van de couveuseafdeling naar de afdeling Kind en Jeugd
- Overplaatsing van een NICU naar Alrijne Ziekenhuis
- Rechten van minderjarige patiënten
- Verblijf op de kraam- en couveusesuites
- Verblijf bij uw kind als gezonde kraamvrouw
- Video Interactie Begeleiding in het Moeder- en Kindcentrum
- Kleding (meerdere setjes), denk onder andere aan een muts en sokken. Was de kleding vooraf.
- Eigen lepeltje, fles en speen
- Een lijst met eventuele medicijnen die u zelf gebruikt.
- Geldig legitimatiebewijs.
Ja, de eerste 7 dagen betaalt u parkeerkosten.