Op de Endoscopie afdeling van Alrijne kunt u terecht voor inwendig kijkonderzoek (endoscopie) en functieonderzoek. Bij een endoscopie kijken we met een kijkinstrument, een dunne flexibele slang met een camera (de endoscoop), binnenin uw lichaam. Bijvoorbeeld in de slokdarm, maag, dikke darm, galwegen en de dunne darm. Hiermee kunnen we achterhalen wat er met u aan de hand is, of een stukje weefsel wegnemen voor onderzoek.
De maag-darm-leverartsen doen de endoscopieën van het maagdarmkanaal. De onderzoeken vinden plaats op de Endoscopie afdeling, sommige als dagbehandeling. Ook de longartsen werken op de Endoscopie afdeling. Zij doen endoscopieën van de luchtwegen, drainages en puncties. Daarnaast komt u bij ons voor functieonderzoeken, zoals een drukmeting (manometrie) van slokdarm of anus en een zuurgraadmeting (Ph-meting).
Bekijk belangrijke informatie over uw afspraak en doe vooraf de coronacheck
U kunt telefonisch contact opnemen met het Afsprakenbureau, telefoonnummer 071 515 5543, voor het maken van een nieuwe afspraak.
Voor het verzetten van uw afspraak, medische vragen of vragen over een onderzoek belt u de Endoscopie afdeling.
Endoscopie Leiden
Telefoon: |
071 517 8183 |
---|---|
Routenummer: |
45 |
Endoscopie Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8012 |
---|---|
Routenummer: |
112 |
Endoscopie Alphen aan den Rijn
Telefoon: |
071 582 8012 |
---|---|
Routenummer: |
72 |
Endoscopieën
De maag-darm-lever(MDL)artsen doen de endoscopieën van het spijsverteringskanaal samen met endoscopieverpleegkundigen. De verpleegkundig endoscopiste voert onder supervisie van de MDL-arts endoscopieën uit. De longarts verricht de endoscopieën van de luchtwegen.
Functieonderzoeken
Daarnaast komt u bij ons voor functieonderzoeken, zoals een drukmeting (manometrie) van slokdarm of anus, een zuurgraadmeting (Ph-meting), of een VCE, een video capsule om de dunne darm te kunnen bekijken. De endoscopieverpleegkundigen voeren de functieonderzoeken uit. De MDL-arts beoordeelt de uitslagen ervan.
Verdoving middels sedatie (roesje)
Voor een aantal onderzoeken is verdoving middels sedatie (roesje) mogelijk, zoals colonoscopie, gastroscopie en ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie).
- 24 uur pH-meting van de slokdarm
- Dagboek | 24 uur pH-meting van de slokdarm
- Bronchoscopie
- Coloscopie
- Coloscopie of Sigmoidoscopie en Diabetes Mellitus
- ERCP
- Gastroscopie
- Manometrie anorectaal
- Manometrie slokdarm
- Onderzoek onder sedatie
- Plaatsen van een PEG-J sonde
- Pleurabiopsie
- Pleurapunctie en/of pleuradrainage
- Sigmoïdoscopie
- Single Ballon Endoscopie via de dikke darm
- Single Ballon Endoscopie via de maag
- Thoracoscopie
- Videocapsule-endoscopie (dunne darmonderzoek met een camerapil)
- Voorbereiding met Klean-Prep
- Voorbereiding met 2 liter Moviprep® voor sigmoïdoscopie en coloscopie
- Voorbereiding op sigmoïdoscopie en coloscopie met 3 liter Moviprep
- Voorbereiding met Moviprep voor sigmoïdoscopie en coloscopie onder sedatie (Propofol)
- Voorbereiding met Picoprep onder sedatie (Propofol)
- Onderzoeken

dr. S. (Sunje) Abraham
MDL arts
dr. C.H.M. (Cees) Clemens
MDL arts
dr. W.R. (Rogier) ten Hove
MDL arts
dr. R.J. (Rutger) Jacobs
MDL-arts
dr. K. (Koen) de Jong
MDL arts

dr. A.F. (Anne) van Rijn
MDL arts

dr. A.M.C. (Anne) Witte
MDL arts

dr. M.K. (My) Vu
MDL arts

M. (Marloes) Fokker
Verpleegkundig Endoscopist

dr. H. (Hilde) Slingerland
mdl-arts

W.J. den Hollander
MDL arts
In Alrijne Leiden heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig voor een huisartsengastroscopie (maagonderzoek). In Alrijne Leiderdorp/Alphen aan den Rijn stuurt uw behandelend specialist de aanvraag voor uw onderzoek naar de Endoscopieafdeling. U krijgt een oproep voor het onderzoek.
Zie alle vragen van EndoscopieVoor de endoscopische onderzoeken kunt u op alle locaties terecht.
Specifieke dunne darmonderzoeken, zoals de videocapsule-endoscopie (VCE), zijn alleen mogelijk in Alrijne Leiden. Ook voor functieonderzoeken, zoals manometrie (beweeglijkheidsonderzoek maagdarmkanaal), zuurmetingen en ademtesten, gaat u naar Alrijne Leiden.
Zie alle vragen van EndoscopieDat kan alleen als de aanvragend huisarts of specialist in de verwijsbrief aangeeft dat u het onderzoek met een roesje wilt ondergaan. Tijdens een intakegesprek beoordelen wij of u medisch gezien een roesje kunt krijgen.
Zie alle vragen van EndoscopieEen intakegesprek vindt plaats op de polikliniek Maag-darm-leverziekten. Tijdens dit gesprek met u verzamelen wij uw medische gegevens, waarna we beoordelen of u in aanmerking komt voor een roesje. Vooraf vult u een vragenlijst in die u tijdens het intakegesprek bespreekt met de arts of verpleegkundige.
Zie alle vragen van EndoscopieStaat uw vraag er niet tussen?
Wij werken intensief samen met andere (zorg)partners in de regio en diverse afdelingen binnen het eigen ziekenhuis, om de beste zorg te bieden die bij u past. Hieronder vindt u een overzicht van al deze samenwerkingen.
Samenwerking met de afdeling Longziekten
De Endoscopie afdeling werkt samen met de longartsen. De longartsen voeren op de Endoscopie afdeling endoscopisch onderzoek, drainages en puncties uit.
LUMC oncologie
Alrijne werkt samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in de derdelijns oncologie (medische zorg voor patiënten met kanker), bij de behandeling van slokdarmcarcinoom, maagcarcinoom, pancreascarcinoom, galwegcarcinoom, lever- en longmetastasen.
RIVM bevolkingsonderzoek darmkanker
Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt elke 2 jaar een uitnodiging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor het bevolkingsonderzoek darmkanker: onderzoek van uw ontlasting en zo nodig vervolgadvies. Alrijne is gecertificeerd voor het verrichten van vervolgonderzoek.
Samen+
Alrijne (Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en Leiden) en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda werken intensief samen in het netwerk Samen+ om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met kanker verder te verbeteren.
-
Crohn-colitis.nl
De Crohn- en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) is een patiëntenvereniging van en voor mensen met chronische darmziektes zoals crohn en colitis ulcerosa. De vereniging geeft (onder andere via haar website) voorlichting, zet lotgenotencontact op en komt op voor de belangen van patiënten.
-
Leverpatiëntenvereniging.nl
De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) is een patiëntenorganisatie, bedoeld voor patiënten met leveraandoeningen, hun familieleden, zorgverleners, en andere betrokkenen. De website bevat veel informatie over leverziekten en actueel nieuws. De vereniging informeert, ondersteunt en behartigen de belangen van leverpatiënten.
-
Mlds.nl
De website van de Maag Lever Darm Stichting is een bron van informatie voor patiënten van spijsverteringsziekten. De stichting zet zich in voor het welzijn van buikpatiënten (2 miljoen mensen in Nederland), geeft onder ander voorlichting en faciliteert wetenschappelijk onderzoek.
-
Pdsb.nl
De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSV) zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van PDS-patiënten. Op de website is te vinden wat de vereniging doet, en verder veel informatie over de aandoening PDS en mogelijkheden voor lotgenotencontact.
-
Rivm.nl
Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt u informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker: onder andere over de uitnodiging, de vragenlijst, de test, de uitslag, darmkanker en vervolgonderzoek. Alrijne is gecertificeerd voor het verrichten van vervolgonderzoek.