Remko van der Vossen is servicemonteur bij Alrijne en heeft voor de technische installatie gezorgd, maar weet ook waar de data vandaan komen. “Op dit moment is op het scherm informatie te zien over het gasverbruik bij Alrijne Zorggroep. Als je 2018 als referentiepunt neemt, zie je dat vijf jaar later het gasverbruik met 24 procent is afgenomen en het is de bedoeling dat het de komende jaren nog veel verder daalt.”
Hoe komt dat?
Remko: “Bij Alrijne zijn we veel bezig met het verduurzamen van onze gebouwen om ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk energie verspillen. Iedere locatie heeft zijn eigen profiel. Zo zijn bijvoorbeeld Verpleeghuis Oudshoorn en ons kantoorgebouw relatief nieuwe gebouwen, die goed geïsoleerd zijn waardoor warmte of kou relatief lang blijft hangen. En in een ziekenhuis heb je over het algemeen een warmte overschot en in een verpleeghuis juist meer vraag naar warmte. In Alphen staan het ziekenhuis en verpleeghuis vlak naast elkaar en wisselen we die warmte/kou uit. Zo bekijken we per locatie welke duurzame oplossingen we kunnen bedenken om zo goed mogelijk om te gaan met de energie.
Zo levert de groene gevel bijvoorbeeld heel veel energiebesparing op in Alrijne Leiderdorp. Om het gebouw heen is als het ware een glazen schil heen gebouwd, die isolerend werkt. Doordat de temperatuur om het gebouw heen stabieler is, hoef je minder te koelen of te verwarmen. Een andere ‘energiebespaarder’ is het warmtewiel. Dit is een aluminium wiel van een meter of 3, 4 hoog, die constant draait. Deze is aangesloten op de luchtbehandeling van het ziekenhuis.
En wist je dat we gas niet alleen gebruiken om de panden te verwarmen? We hebben het ook nodig om stoom te maken. Dit is bijvoorbeeld nodig om instrumenten te steriliseren op de Centrale Sterilisatie Afdeling. Om dit dan toch zo duurzaam mogelijk te doen, wekken we de stoom zo dichtbij mogelijk op bij de afdeling in plaats van op een centrale plek, want anders gaat er alweer warmte verloren bij het transport van de stoom en verspil je dus kostbaar gas.
Waarom een dashboard in de vorm van een klok?
Als je binnenkomt in een ziekenhuis, is het fijn om te weten hoe laat het is: ben ik op tijd voor mijn afspraak? Daarom wilden we in de nieuwe hal sowieso een klok laten terugkomen. We hebben bewust gekozen voor de vertrouwde vorm van een ouderwetse hangklok waarin bewegende elementen terugkomen. En we zijn natuurlijk heel trots op de data die op het dashboard staat, die laten zien hoe goed we bezig zijn qua duurzaamheid bij Alrijne.”