Alles binnen de operatiekamer moet brandschoon zijn om infecties te voorkomen, zelfs de lucht. De luchtbehandeling op een OK is heel bijzonder. Er wordt met grote kracht gefilterde lucht boven de patiënt ingeblazen en deze wordt daarna direct afgevoerd naar beneden. Ook moet het altijd 19 graden zijn op de OK.
Altijd paraat
Je kunt je voorstellen dat de luchtbehandeling en koeling best wat vragen aan energie. Daarom staan de meeste OK’s tegenwoordig op ‘laag bedrijf’ als ze niet worden gebruikt, bijvoorbeeld ’s avonds, ’s nachts en in het weekend. Op werkdagen springen ze rond 06.00 uur weer aan of als iemand binnenkomt, want zodra de bewegingssensor iemand detecteert gaat de ventilatie blazen en is de OK binnen 20 minuten klaar voor gebruik. Van de 10 OK’s in Leiderdorp staan er altijd 2 op ‘hoog bedrijf’, zodat er bij spoed (bijvoorbeeld bij een keizersnede) gelijk gehandeld kan worden.
Marco Volwater, 1e servicetechnicus, vertelt verder: “Ook hebben we ervoor gezorgd dat alle OK’s voorzien zijn van ledverlichting, ook de hele felle lampen die boven de patiënt hangen. Dit scheelt ook heel veel onderhoud. Vroeger werden alle lampen jaarlijks preventief vervangen en ledverlichting is 6-10 jaar onderhoudsvrij. Daarnaast hebben we een speciale ‘lage weerstand’ luchtfilter en hebben we alle kiertjes gedicht. Op deze manier houden we de luchtdruk zo goed mogelijk op orde en verspillen we zo min mogelijk energie. Per OK zijn we zeker twee weken bezig geweest met alle aanpassingen. Al met al zorgt dit voor een flinke energiebesparing!”