“Iedere zomer werd het gebouw waar onder andere medicijnen zijn opgeslagen veel te heet, 38 graden werd zo aangetikt. Met medicijnen die op maximaal 25 graden bewaard kunnen worden, werkte dat niet. Zo huurden we afgelopen zomer noodkoelingen die de temperatuur in de apotheek omlaag brachten. Dat was kostbaar en zeker niet duurzaam.”
Lucht-lucht warmtepomp
Simke de Jong, RVE manager servicecentrum, geeft Marco de opdracht om daar iets op te verzinnen. “Alles mocht, zolang het maar duurzaam was,” zegt Marco. Tijdens het afstruinen van het internet, komt hij de lucht-lucht warmtepomp tegen. De pomp is dé oplossing om op een duurzame manier te verwarmen en te koelen, omdat er alleen elektriciteit nodig is en er geen fossiele brandstof aan te pas komt. “En zo is het pand voorgoed van het gas af. Bovendien is dit veel efficiënter: een ruimte verwarmen met lucht in plaats van gas, kost veel minder energie.”
De pomp lijkt op grote doos lucht. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit en in het midden zit een aluminium wiel die de twee units met elkaar verbindt. Een ventilator trekt de buitenlucht aan naar de buitenunit. Vervolgens brengt een compressor met gebruikmaking van een koelgas, de buitenlucht op de gewenste temperatuur. “Denk aan een omgekeerde koelkast, maar daar waar een koelkast binnenin warmte onttrekt aan producten en afgeeft aan de buitenkant, werkt een luchtwarmtepomp precies andersom. De binnenunit haalt warmte uit het koelgas en geeft dit af aan de lucht in de ruimte, die vervolgens via de luchtpijpen het gebouw ingeblazen wordt. Door die luchtpijpen gaat wel 20.000 kub lucht per uur!” zegt Marco. De pomp werkt twee kanten op. Zo fungeert de pomp in de winter als verwarming en in de zomer als airconditioning. Op die manier is de Klinische Apotheek gegarandeerd van een constante temperatuur in ieder seizoen van het jaar.
Plaatsing
Het plaatsen van de pomp ging overigens niet zonder slag of sloot. Het kozijn van de binnendeur moest ervoor wijken, maar na wat zaagwerk staat de pomp dan toch echt op z’n plek. “Hij is vier weken geleden geplaatst en hoewel hij momenteel nog op lage kracht draait, merk je nu al het verschil. De lucht is prettiger en minder bedompt.”