Kijken hoe bepaalde weefsels of organen functioneren

PET-CT is een onderzoek waarmee we met een radioactieve stof kunnen kijken hoe bepaalde weefsels of organen functioneren, bijvoorbeeld bij kanker, hart-, vaat- en neurologische problemen. Bij kanker hecht de radioactieve stof zich bijvoorbeeld aan de sneldelende cellen. Die opstapeling zie je dan op het beeldscherm als een zwarte vlek. Zo kun je een tumor en/of uitzaaiingen opsporen. Een heel waardevol onderzoek dus! Juist omdat we zien dat de PET-CT scanner steeds vaker wordt ingezet, waren begeleiders vanuit Alrijne Alina van der Burgt (technisch geneeskundige), Frits Smit (nucleair geneeskundige) en Nicole Bakker (klinisch fysicus) benieuwd hoe we deze onderzoeksmethode ‘zo groen mogelijk’ kunnen inzetten. 

30% energieverbruik besparen

Laura Artz heeft daarom onderzoek gedaan naar het energieverbruik van de scanner, het bijbehorende afval en de productie van radioactieve geneesmiddelen die we bij de PET-CT gebruiken. “Tijdens het onderzoek hebben we getest met verschillende instellingen van de scanner. Door het plaatsen van een energiemeter in de kelder van het ziekenhuis konden we zien wat de impact hiervan was. Uiteindelijk bleek dat we 30% aan energieverbruik kunnen besparen door een bepaalde instelling! ’s Ochtends moeten de MBB’ers dan voortaan wel de PET-CT opstarten en dat duurt 7 minuten extra. Gelukkig vinden zij het geen probleem om in die tijd hun pak aan te trekken en een bakje koffie te pakken. Dat moet tenslotte ook gebeuren!”

Wist je dat radioactieve middelen helemaal niet zo milieuvervuilend zijn?

Voor een PET-CT scan gebruik je niet alleen energie, maar heb je ook een radioactief middel nodig en natuurlijk alle spullen, zoals infuuszak, spuitjes, handschoenen en dergelijke. Wist je dat radioactieve middelen helemaal niet zo milieuvervuilend zijn? Laura legt uit: “Natuurlijk zijn radioactieve middelen heel gevaarlijk; de straling tast levende cellen aan als je het niet veilig gebruikt. Maar de radioactiviteit van een middel vervalt vanzelf. Bijvoorbeeld het middel wat we in het ziekenhuis veel gebruiken bij de PET-CT heeft een halfwaardetijd van 2 uur. Iedere 2 uur is de radioactiviteit voor de helft verminderd. Bij de fabrikant wordt het radioactieve middel toegevoegd aan een soort suikerwater, zodat wij het kunnen inspuiten bij de patiënt. Als je na gebruik dit middel veilig opruimt en een tijd wacht, is de radioactiviteit verdwenen en blijft alleen het suikerwater over. Dit is niet heel belastend voor het milieu. 

64% minder CO2-uitstoot als we papier en plastic scheiden

Dan is er ook nog het afval van de gebruiksartikelen. Tijdens een onderzoek met de PET-CT gebruiken we per patiënt onder andere 3 paar handschoenen, verschillende spuiten, infuuszak, een infuuspleister en een celstofmatje en al deze gebruiksartikelen zijn ook noodzakelijk. Wat we wel kunnen doen is dit afval goed scheiden. Volgens mijn berekeningen is er 64% minder C02-uitstoot per procedure als we het papier en plastic scheiden van het restafval. Dit komt doordat je papier en plastic weer kunt recyclen. 
Laura: “Uiteindelijk kan Alrijne met redelijk simpele handelingen het gebruik van de PET-CT vergroenen. Met letterlijk twee drukken op de knop kunnen medewerkers op jaarbasis een energieverbruik besparen wat gelijk staat aan wat 5,5 Nederlandse huishoudens verbruiken per jaar. Ik wil dan ook iedereen oproepen: check of je apparatuur misschien na werktijd uit kan of in een energiebesparingsmodus. Het kost je vaak weinig moeite en het kan veel opleveren.”

Meer lezen?

Wil je meer lezen over het thesis lab en wat medestudenten hebben onderzocht? Check hun website. In deze infographic lees je de vijf aanbevelingen die zij gezamenlijk doen voor directe impact. 

Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar boven