Ongewild urineverlies (urine-incontinentie) kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld zwangerschap, overgewicht, neurologische stoornissen, bekkenbodemproblemen, verzwakte blaasspier en leeftijd. Veel vrouwen durven niet of nauwelijks te praten over urine-incontinentie. Toch is de aandoening in 70 procent van de gevallen goed te behandelen. De klachten verminderen of verdwijnen geheel.
Ongewild urineverlies bij vrouwen is een probleem dat vaak op urologisch en gynaecologisch gebied ligt. Daarom komt u op het spreekuur bij een gynaecoloog en een uroloog. De continentieverpleegkundige begeleidt en coördineert uw bezoek op het spreekuur. Zo kunnen we in één middag de oorzaak van uw klachten opsporen. Na afloop krijgt u een behandelplan en eventueel een vervolgafspraak.
U kunt terecht bij bij het spreekuur voor bekkenbodem en urine-incontinentie in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn.
Aanmelden
Heeft u een verwijzing van de huisarts voor het spreekuur urine-incontinentie? U meldt zich aan bij de polikliniek Gynaecologie of de polikliniek Urologie. De baliemedewerkster vraagt u vervolgens eerst thuis de brochure 'Ongewild urineverlies bij vrouwen’ door te lezen, en een mictielijst en vragenlijst in te vullen en op te sturen. Op de mictielijst houdt u bij wanneer u plast en hoeveel u dan plast.
Afspraak inplannen
Als we uw ingevulde vragenlijsten hebben ontvangen, belt de continentieverpleegkundige u om uw afspraak in te plannen. Er is twee keer per maand spreekuur (polikliniek Gynaecologie) op maandag- en vrijdagmiddag vanaf 13.30 uur. Per middag is ruimte voor drie patiënten.
Meenemen naar het spreekuur
Wilt u de volgende documenten meenemen naar uw afspraak? Verwijsbrief van de huisarts, een geldig legitimatiebewijs, uw zorgverzekeringsgegevens en een lijstje met de medicijnen die u op dat moment gebruikt.
Tijdens het spreekuur
U heeft een gesprek met de continentieverpleegkundige en maakt kennis met de gynaecoloog en de uroloog. U krijgt ook een inwendig onderzoek. Daarna vindt aanvullend onderzoek plaats, zoals urine opvangen voor nader onderzoek, flowmetrie (plasstraalmeting) en vaginale echoscopie. Zo kunnen we in één middag de oorzaak van uw klachten opsporen.
Behandelplan
Op basis van de resultaten van de onderzoeken maken we aan het eind van de middag in overleg met u een behandelplan. Bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie, medicijnen, leefadviezen, of soms een operatie. Afhankelijk van uw behandelplan krijgt u een vervolgafspraak.
- Bekkenfysiotherapie
- Behandeling met medicijnen
- Leefregels/leefadviezen
- Operatie
-
Mictielijst
Hierop noteert u 3 keer 24 uur nauwkeurig uw drink- en plasgedrag
- Vragenlijst Bekkenbodem
Heeft u vragen? Belt u dan naar de continentieverpleegkundige, op telefoonnummer 071 582 83 18. De continentieverpleegkundige is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.30 en1 2.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur.