U krijgt altijd een vaste behandelend gynaecoloog. Voor een bezoek aan de gynaecoloog heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.
Gynaecologie
U kunt bij ons terecht voor onderzoek naar en behandeling van afwijkingen en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Veel voorkomende gynaecologische problemen zijn menstruatiestoornissen, seksuele problemen, ongewenst urineverlies, verzakkingsklachten, overgangsklachten en gynaecologische kanker.
Wanneer u een kinderwens heeft, maar niet op de natuurlijke manier zwanger kunt raken kunt u terecht bij ons gespecialiseerde fertiliteitsteam.
Verloskunde
Onze artsen begeleiden ook vrouwen met complicaties tijdens de zwangerschap. Als er bepaalde afwijkingen bestaan of er problemen zijn geweest bij uw vorige zwangerschappen en bevallingen, krijgt u een medische indicatie en valt de zwangerschap en bevalling onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Deze medische indicatie kan aan het begin of tijdens de zwangerschap door uw huisarts of verloskundige worden vastgesteld, of zelfs tijdens de bevalling.
U bevalt in ons Moeder- en Kindcentrum, waar uw gynaecoloog nauw samenwerkt met de klinisch verloskundigen van Alrijne. Gezamenlijk bieden wij u de zorg die nodig is.
Bekijk belangrijke informatie over uw afspraak en doe vooraf de coronacheck
Afspraak voor Gynaecologie
Voor het maken of verzetten van een afspraak kunt u contact opnemen met het Afsprakenbureau, telefoonnummer 071 515 5543. Voor medische vragen of recepten belt u de polikliniek.
Afspraak voor Verloskunde
Voor het maken of verzetten van een afspraak, medische vragen of recepten belt u de polikliniek. De polikliniek is telefonisch bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en 13.30 - 16.30 uur.
Polikliniek Gynaecologie Leiden
Telefoon: |
071 517 8351 |
---|---|
Routenummer: |
16 |
Polikliniek Gynaecologie/Verloskunde Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8048 |
---|---|
Routenummer: |
43 |
Polikliniek Gynaecologie/Verloskunde Alphen aan den Rijn
Telefoon: |
071 582 8048 |
---|---|
Routenummer: |
35 |
Bekkenbodem en urine-incontinentie (voor vrouwen)
De afdelingen Gynaecologie en Urologie hebben in Alrijne een gezamenlijk spreekuur urine-incontinentie. Dit spreekuur is bedoeld voor vrouwen met ongewild urineverlies en andere gynaecologische of urologische klachten. Voor dit spreekuur heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.
Fertiliteit
U komt naar het fertiliteitsteam van Alrijne wanneer u een kinderwens heeft, maar niet op de natuurlijke manier zwanger kunt raken. Wij zijn gespecialiseerd in onderzoek naar vruchtbaarheidsstoornissen en in vruchtbaarheids- behandelingen.
Verpleegafdeling Gynaecologie Leiderdorp - B2
Telefoon: |
071 582 9019 |
---|---|
Routenummer: |
250 (B2) |
Moeder- en Kindcentrum
Telefoon: |
071 582 8747 |
---|---|
Routenummer: |
450 (B4) |
Voor een aantal gynaecologische behandelingen en onderzoeken is verdoving middels sedatie (roesje) mogelijk, zoals diagnostische/therapeutische hysteroscopie, plaatsen Novasure, inbrengen spiraaltje, poliepverwijdering en In Vitro Fertilisatie punctie. Lees meer informatie in de folder.
- Baarmoederverwijdering via een kijkoperatie (laparoscopische hysterectomie)
- Bartholinische cyste
- Behandeling van de baarmoedermond (lisexcisie of consinatie)
- Bekkenbodemproblemen
- Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
- Bevorderen van de eisprong met clomifeencitraat
- Bevorderen van de eisprong met gonadotrofinen (ovulatie-inductie)
- Bevriezen van de baarmoedermond
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Extra begeleiding in de zwangerschap
- HSG baarmoederfoto
- Hyperemesis gravidarum (zwangerschapsbraken)
- Hysteroscopie en curettage
- Hysteroscopie op de polikliniek (kijken in de baarmoeder)
- Intra-uteriene Inseminatie (IUI)
- Introitusplastiek
- IVF/ICSI behandeling
- Een miskraam in de eerste maanden van de zwangerschap
- Novasure
- Onderzoek van de baarmoederhals (kolposcopie)
- Onderzoek of behandeling onder sedatie, gynaecologie
- Opwekken van de eisprong m.b.v. Letrozol
- Opwekken van de eisprong m.b.v. de Lutrelef-pomp
- Oriënterend fertiliteitsonderzoek
- Sedatie door de sedatie praktijk specialist
- Spiraaltje laten plaatsen door de gynaecoloog
- Structureel echoscopisch onderzoek
- Transcervicale resectie van een myoom of poliep
- TVT(O)-procedure - stress-incontinentiebehandeling
- Verwijderen van de baarmoeder via de buikwand
- Verwijderen van de baarmoeder via de schede
- Verwijderen van de eileider of eierstok met de laparoscoop
- Verzakking (vaginale operaties)
Ongewild urineverlies (urine-incontinentie) kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld zwangerschap, overgewicht, neurologische stoornissen, bekkenbodemproblemen, verzwakte blaasspier en leeftijd. Veel vrouwen durven niet of nauwelijks te praten over urine-incontinentie. Toch is de aandoening in 70 procent van de gevallen goed te behandelen. De klachten verminderen of verdwijnen geheel.
Ongewild urineverlies bij vrouwen is een probleem dat vaak op urologisch en gynaecologisch gebied ligt. Daarom komt u op het spreekuur bij een gynaecoloog en een uroloog. De continentieverpleegkundige begeleidt en coördineert uw bezoek op het spreekuur. Zo kunnen we in één middag de oorzaak van uw klachten opsporen. Na afloop krijgt u een behandelplan en eventueel een vervolgafspraak.
U komt naar het fertiliteitsteam in Alrijne wanneer u een kinderwens heeft, maar niet op de natuurlijke manier zwanger kunt raken. Ons fertiliteitsteam is gespecialiseerd in onderzoek naar vruchtbaarheidsstoornissen en in vruchtbaarheids- behandelingen.
- Meer informatie: Fertiliteit en kinderwens
In Nederland worden zwangerschap en bevalling in principe begeleid door een verloskundige. U kunt kiezen of u thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) onder haar begeleiding wilt bevallen.
Polikliniek
Als er bepaalde afwijkingen bestaan of er problemen zijn geweest bij uw vorige zwangerschappen en bevallingen, krijgt u een medische indicatie en valt de zwangerschap en bevalling onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Deze medische indicatie kan aan het begin van een zwangerschap door uw huisarts of verloskundige worden vastgesteld. Hij of zij zal u dan doorverwijzen naar een gynaecoloog. Ook kan tijdens de zwangerschap of zelfs nog tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan, waarna de verwijzing naar de gynaecoloog volgt.
Controles tijdens de zwangerschap
U krijgt bij ongeveer 8, 13, 16, 20, 24, 27, 30, 32, 34, 36, 37, 38, 39 en 40 weken controles. Deze controles zijn afwisselend bij de gynaecoloog of bij de klinisch verloskundige. De controles duren bij de gynaecoloog 10 minuten en bij de verloskundige 20 minuten.
Meer informatie over de controles:
Bevallen
In Alrijne Ziekenhuis werken klinisch verloskundigen samen met de gynaecoloog. Gezamenlijk bieden zij u de zorg die nodig is. U bevalt in ons Moeder- en Kindcentrum in Leiderdorp.
Meer informatie
Prenatale screening is onderzoek naar aangeboren afwijkingen of chromosoomafwijkingen bij de baby. Bij de NIPT en combinatietest wordt gekeken naar afwijkingen aan de chromosomen, zoals bijvoorbeeld bij het syndroom van Down. De NIPT is een bloedtest die vanaf 11 weken kan plaatsvinden. De combinatietest is een echo (nekplooimeting) en een bloedonderzoek. Bij de 20 wekenecho wordt gekeken naar aangeboren afwijkingen. Deze wordt verricht tussen de 18 en 20 weken zwangerschap. Wanneer u hier meer informatie over wilt komt u op het counselingsspreekuur. Daar krijgt u van de klinisch verloskundige te horen voor welke onderzoeken u in aanmerking komt en wat deze onderzoeken precies inhouden. U kiest daarna zelf óf u een onderzoek wilt en zo ja welke. Indien gewenst worden hiervoor afspraken gemaakt.
Kijkt u voor meer informatie eerst op www.pns.nl.
20 wekenecho
Voor de 20 wekenecho kunt u ook bij Alrijne Ziekenhuis terecht als u onder controle bent bij uw eigen verloskundige. U heeft daarvoor een verwijzing nodig van uw verloskundige. Vervolgens kunt u contact opnemen met de polikliniek Verloskunde om een afspraak te maken. De echo vindt plaats op de polikliniek Verloskunde en wordt gedaan door een echoscopist van Echocentrum de Linde.
Meer informatie
Wie behandelt u?
Uw hoofdbehandelaar is de medisch specialist (gynaecoloog) die eindverantwoordelijk is voor uw medisch-specialistische zorg.
Op de polikliniek Verloskunde en Gynaecologie: Tijdens uw controles op de polikliniek is de hoofdbehandelaar de gynaecoloog die het eerste contact met u heeft gehad. Als dit wijzigt vertelt uw gynaecoloog dat aan u.
Op de afdeling Verloskunde (Moeder- en Kindcentrum) of Gynaecologie: Als u wordt opgenomen op de afdeling Verloskunde (Moeder- en Kindcentrum) of Gynaecologie is altijd de gynaecoloog die dienst heeft uw hoofdbehandelaar. Dit kan meerdere keren op een dag wijzigen. Op de afdeling kunt u altijd vragen wie uw dienstdoende gynaecoloog is.
Terug op de polikliniek; controle-afspraak na ontslag: Als het nodig is dat u na uw opname of bevalling weer terug komt op de polikliniek voor nacontrole, krijgt u een controle-afspraak bij de gynaecoloog die uw bevalling of de ingreep heeft gedaan. Uw hoofdbehandelaar blijft echter de arts die op de polikliniek het eerste contact met u heeft gehad.
Als er onduidelijkheden of vragen zijn over het hoofdbehandelaarschap kunt u altijd bij de medewerkers van de polikliniek of de verpleegafdeling terecht.

J.V.S. (Janneke) van der Does
Gynaecoloog

drs. K. (Karoy) Gludovacz
Gynaecoloog

dr. S. (Suzanne) Hazelbag
Gynaecoloog

dr. H.S. (Helen) Kok
Gynaecoloog

M. (Marieke) Mous
Gynaecoloog

drs. M. (Martin) den Ouden
Gynaecoloog

drs. A. (Anneke) Preys - Bosman
Gynaecoloog

dr. F. (Fleur) Rijcken
Gynaecoloog

drs. M. (Maaike) Stapert
Gynaecoloog

G.A. (Gijs) van Unnik
Gynaecoloog
F. (Fred) Vork
Gynaecoloog

drs. M.J. (Marjolein) de Vries
Gynaecoloog

J.M. (Joyce) Williams
Gynaecoloog

C.J.P. (Janneke) Hoek - Nijssen
Klinisch Verloskundige

B. (Beaudine) Wolvers
Verloskundige

N. (Netty) van Beelen
Teamleider

H. (Hiske) Veldman
Teamleider

M. (Monique) Breuker
Echoscopist

B. (Boukje) Hoekstra
Echoscopist

K. (Karin) den Hollander
Echoscopist

M.B.H. (Margriet) Kaptein
Echoscopist

C. (Claudia) Statham
Echoscopist

J. (Joyce) Boons
Doktersassistent

M.G. (Margreet) Derworth
Doktersassistent

F. (Fenna) van Dijk
Doktersassistent

S.G.D. (Suzanne) van Dijk - Borst
Doktersassistente

J.E.R. (Annelies) van der Heijden - de Mooy
Doktersassistent

S.M. (Sioe Mee) Kang
Doktersassistent

S. (Samiye) Kirtorun
Doktersassistent

W.M. (Wilma) Klinkenberg
Doktersassistent

M. (Maryam) Talhaoui - Meryaoi
Doktersassistente

R.A.A. (Roos) van Vliet
Doktersassistent

G.A. (Guusje) de Vries - van Goeverden
Doktersassistent

C.J.A. (Corrie) Wagenaar - Brouwer
Doktersassistent

E.M. (Liza) van Winsen
Doktersassistent

M. (Miranda) van der Zwan - de Jong
Doktersassistent
Wij werken intensief samen met andere (zorg)partners in de regio en diverse afdelingen binnen het eigen ziekenhuis, om de beste zorg te bieden die bij u past. Hieronder vindt u een overzicht van al deze samenwerkingen.
Multidisciplinair bekkenbodemteam
Alrijne Leiden heeft een bekkenbodemteam voor de behandeling van mensen met bekkenbodemklachten. Het team bestaat uit gynaecologen, urologen, bekkenfysiotherapeuten, chirurgen, maag-darm-leverartsen, een continentieverpleegkundige, stomaverpleegkundigen en een seksuoloog.
Voor behandeling door het bekkenbodemteam heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.
Behandeling van kanker (oncologie)
De afdeling Gynaecologie van Alrijne werkt bij de behandeling van vrouwen met gynaecologische kanker samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden.
Samenwerking met ziekenhuis Reinier de Graaf
Wij werken samen met het IVF-centrum van ziekenhuis Reinier de Graaf (locatie Voorburg). Dit houdt in dat bij de behandeling de hormonale stimulatie, echo's en eicelpunctie plaatsvinden bij Alrijne en de laboratoriumprocedure en het terugplaatsen van embryo's in Voorburg.
-
www.allesoverzwanger.nl
Op deze website vind je algemene en betrouwbare informatie over de begeleiding en zorg rond zwangerschap, bevalling, geboorte en kraamtijd. Wat kan je verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg? En welke keuzes heb je zelf? Welke controles krijg ik tijdens mijn zwangerschap? En wat zijn veelvoorkomende klachten en adviezen voor een gezonde zwangerschap? Alle informatie op deze website is ontwikkeld door zorgverleners en patiëntenorganisaties.
- Bekkenbodemspreekuur
- Moeder- en Kindcentrum Alrijne
Informatieavond 'Bevallen in Alrijne' en borstvoeding
Iedere maand organiseren wij een informatieavond voor aanstaande ouders over bevallen in het Moeder- en Kindcentrum van Alrijne Ziekenhuis. Ook kunt u zich aanmelden voor een speciale informatieavond over borstvoeding.
Let op: deze informatieavonden gaan niet door in verband met de coronamaatregelen. Inschrijven voor de informatieavonden in dan ook niet mogelijk.
Nieuws
- Alrijne Ziekenhuis behaalt Freya Pluim 2018-2019 - 28 mei 2018