Voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek, ovulatie inductie, IUI behandeling, IVF-of ICSI behandeling bent u welkom bij ons.
Wij hebben een klein team, waardoor u echt gezien wordt als persoon en niet als nummer. Doordat de lijnen kort zijn, is laagdrempelig contact mogelijk. Onze ervaren artsen en assistentes bieden u een op maat gemaakte en uitstekende medische behandeling.
Ons fertiliteitsteam heeft van de patiëntenvereniging Freya de “Freya Pluim” ontvangen voor de zorgkwaliteit.
Afspraak maken
U kunt een afspraak maken voor een eerste gesprek bij een van de gynaecologen van het fertiliteitsteam via de polikliniek Gynaecologie. Hiervoor heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. U ontvangt een folder thuis om u voor te bereiden op het gesprek. Als u vragen heeft over de folder, kunt u via de mail contact opnemen met het fertiliteitsteam via fertiliteitsteam@alrijne.nl
Eerste afspraak
U heeft een gesprek met de gynaecoloog die u allerlei vragen stelt. Hiermee krijgt de arts een eerste indruk van een mogelijke oorzaak voor het uitblijven van een zwangerschap. Daarna volgt inwendig gynaecologisch onderzoek en zo nodig een inwendige echoscopie.
Vervolgafspraken
Tijdens uw volgende afspraken vinden meerdere onderzoeken plaats om exact te achterhalen wat de onvruchtbaarheid veroorzaakt. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken overlegt u met de gynaecoloog of behandeling mogelijk is en welke.
Vragen?
Heeft u vragen over onze polikliniek, een onderzoek of een behandeling en wilt u die graag stellen aan iemand van ons fertiliteitsteam? Stuur een e-mail naar: fertiliteitsteam@alrijne.nl.
OFO (Oriënterend fertiliteitsonderzoek)
1 op de 6 stellen krijgt te maken met ongewenste kinderloosheid. Meestal wordt er na 1 jaar onbeschermd gemeenschap en het uitblijven van een zwangerschap een verwijzing door de huisarts naar een specialist gemaakt. Het doel van een oriënterend fertiliteitsonderzoek is te onderzoeken waarom een zwangerschap uitblijft. Lees meer over het Oriënterend fertiliteitsonderzoek.
OI (Ovulatie inductie)
Als er geen eisprong is dan zal de gynaecoloog voorstellen om met medicijnen een eisprong te bevorderen. Dit kan met verschillende middelen. Lees meer:
- Bevorderen van de eisprong met clomifeencitraat
- Bevorderen van eisprong met gonadotrofinen
- Opwekken van de eisprong met behulp van Letrozol
- Opwekken van de eisprong met behulp van Lutrelef-pomp
IUI (Intra Uteriene Inseminatie)
Bij IUI wordt geprobeerd een zwangerschap tot stand te brengen door voorbewerkt sperma (zaadcellen) tijdens de ovulatie (eisprong) in de baarmoeder te brengen. Er wordt gekozen om IUI toe te passen als er sprake is van:
- Sperma afwijkingen
- Anovulatie (als er geen eisprong is)
- Wanneer andere – eenvoudigere- behandelingen niet tot een zwangerschap hebben geleidt;
- Langdurige onbegrepen onvruchtbaarheid
Lees meer over Intra uteriene inseminatie.
IVF/ICSI
Bij in vitro fertilisatie (IVF) brengen wij in het laboratorium zaadcellen en eicellen bij elkaar om een bevruchting tot stand te brengen. Wij werken samen met Reinier de Graaf ziekenhuis in Voorburg. De hele procedure tot en met de IVF punctie vindt plaats in Alrijne Ziekenhuis. Het laboratoriumgedeelte en terugplaatsing van embryo’s om de bevruchting in stand te brengen, gebeurt in Voorburg.
Een intra-cytoplasmatische sperma injectie (ICSI) is ook een reageerbuisbevruchting. Hierbij injecteren we één sterke zaadcel in een eicel. De procedure voor het implanteren van een bevruchte eicel verloopt hetzelfde als bij IVF. U gaat daarvoor naar ziekenhuis Reinier de Graaf. Lees meer over de IVF/ICSI behandeling.
HSG (Baarmoederfoto)
Een HSG is onderdeel van het vruchtbaarheidsonderzoek. Bij een HSG wordt met behulp van contrastvloeistof de binnenkant van de baarmoeder en de eileiders zichtbaar. Op de foto is te zien of de baarmoeder en de eileiders er normaal uitzien en of de eileiders toegankelijk en doorgankelijk zijn voor zaadcellen. Wanneer er geen (goede) doorgang is dan kan dit een eventuele oorzaak van onvruchtbaarheid zijn. Na het HSG onderzoek wordt de kans op zwangerschap ook iets groter. Lees meer over een baarmoederfoto. Lees meer over een HSG.
Hysteroscopie
Hysteroscopie betekent: kijken in de baarmoeder. Het is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. Dit onderzoek gebeurt met een instrument: de hysteroscoop. Lees meer over een hysteroscopie.
Het team bestaat uit drie gynaecologen die onder andere gespecialiseerd zijn in de fertiliteit. Zij krijgen ondersteuning van vijf echoscopisten waarvan twee zijn opgeleid in de begeleiding van het IVF/ICSI traject.
Deze pagina is nog in de maak, nadere informatie volgt.

drs. M.J. (Marjolein) de Vries
Gynaecoloog

G.A. (Gijs) van Unnik
Gynaecoloog

drs. A. (Anneke) Preys - Bosman
Gynaecoloog

C. (Claudia) Statham
Echoscopist

M.B.H. (Margriet) Kaptein
Echoscopist

K. (Karin) den Hollander
Echoscopist

M. (Monique) Breuker
Echoscopist

B. (Boukje) Hoekstra
Echoscopist
Emotionele aspecten
Bij een fertiliteitstraject komt veel kijken. Er moeten keuzes gemaakt worden en het kan moeilijk zijn om de controle uit handen te geven. Soms komt de relatie onder druk te staan en heb je hulp nodig om weer samen de juiste weg in te slaan. Wij begrijpen dit heel goed. Het behandelteam zal jullie begeleiden, maar soms is dat niet genoeg. Het kan fijn zijn om met iemand buiten het behandelteam te praten.
Geef dit altijd aan bij ons zodat wij jullie kunnen doorverwijzen naar het psychosociaal team. Ook uw huisarts kan u hierin helpen.
Op de site van Freya vindt u hulpverleners bij u in de buurt. Zij zijn gespecialiseerd in hulp bij kinderwens.
Contact
Als u bij ons onder behandeling bent en er zijn problemen die wij moeten weten, neem dan altijd contact met ons op.
Telefoon
U kunt ons telefonisch bereiken op 071 582 8240.
Maandag en vrijdag:
- 10:30 – 12:00 uur
- 13:30 – 15:30 uur
Dinsdag, woensdag en donderdag:
- 10:30 – 12:00 uur
U kunt altijd e-mailen naar fertiliteitsteam@alrijne.nl. Wij streven ernaar om uw bericht binnen 2 tot 3 werkdagen te beantwoorden. Als het dringend is of als u bijvoorbeeld een recept nodig hebt, vragen we u om ons te bellen.
Weekend
Onze polikliniek is dicht in het weekend en op feestdagen. Heeft u in een weekend problemen? Bel dan met de dienstdoende gynaecoloog in het ziekenhuis via telefoonnummer 071 582 8282. Vertel dat u bij ons onder behandeling bent, wat voor traject u volgt en in welke fase van het traject u zich bevindt. Houdt ook altijd uw patiëntengegevens bij de hand.
Opvragen van uw medisch dossier
Als patiënt heeft u het recht om uw medische gegevens in te zien. Dit kunt u doen samen met uw arts of online via MijnAlrijne. U kunt ook een kopie van uw dossier aanvragen.
Tarieven en verzekering
Voor een behandeling of onderzoek in het ziekenhuis heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere verwijzer.
Wanneer u voor een intake komt in het ziekenhuis, wordt er een DBC (Diagnose Behandel Combinatie) geopend. Afhankelijk van de behandeling wordt deze code aangepast. Elke DBC-code heeft een eigen prijs.
Fertiliteitsonderzoeken en behandelingen worden vergoed tot de leeftijd van 43 jaar. Voor behandelingen zoals IVF en ICSI worden vaak drie pogingen vergoed vanuit de basisverzekering (controleer welke verzekering u heeft). Dit betreft de stimulatiefase, de punctie en alle terugplaatsingen die daaruit volgen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een vierde poging. Vraag dit na bij uw behandelaar.
Controleer bij uw zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt. De vergoeding hangt af van het soort verzekering dat u heeft, zoals natura- of restitutiepolissen. Restitutiepolissen vergoeden vaak 100%, maar controleer dit altijd voordat u met een behandeling begint.
Klachten
We doen ons best om u goed te helpen met uw kinderwens. Toch kan het zijn dat u niet tevreden bent. U kunt dit bespreken met een betrokkene vanuit het fertiliteitsteam of met uw behandelaar. Als u dit niet wilt, kunt u contact opnemen met onze klachtenfunctionaris. Zij neemt contact met u op en zoekt samen met u naar een oplossing.
Het behandelteam staat altijd open voor feedback. Door met elkaar te praten kunnen we onze zorg verbeteren.
Patiënttevredenheidsonderzoek
Wij vinden de mening van onze patiënten belangrijk. Daarom kunnen we u vragen om mee te doen aan een patiënttevredenheidsonderzoek. Bij uw afspraak vragen we of u een vragenlijst wilt invullen die speciaal is gemaakt voor fertiliteitszorg door Radboud UMC. U krijgt hiervoor een kaartje met een QR-code. U kunt de vragenlijst anoniem invullen. Uw antwoorden helpen ons de zorg te verbeteren.
Wachttijden
De actuele wachttijden vindt u op de pagina ‘Wanneer kan ik terecht?’.
Heeft u na het lezen van deze vragen en antwoorden toch nog een andere vraag? Stuur een e-mail naar fertiliteitsteam@alrijne.nl.
Ja, u heeft een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Mocht u voor een second opinion komen of bent u eerder in een ander ziekenhuis behandeld? Dan ontvangen wij graag alle eerdere behandelinformatie, uitslagen en correspondentie.
Nee, voor de intake van een fertiliteitsbehandeling is geen wachttijd. U kunt gemiddeld met twee à drie weken terecht bij 1 van onze gynaecologen.
Door alle ontwikkelingen rondom COVID-19 is er helaas een wachtlijst voor ivf-starters ontstaan. Over het algemeen kunt u gemiddeld wel binnen drie maanden starten. Alle voorbereidende onderzoeken kunnen wel al eerder plaatsvinden.
Een kinderwens heeft u samen. Wij zien u dan ook graag samen voor de intake op de polikliniek.
NB: in de coronatijd verzoeken wij om zoveel mogelijk alleen naar de afspraak te komen. Beeldbellen met uw partner is een goede oplossing. Ook zullen wij daar waar mogelijk consulten vervangen door telefonische consulten.
Op werkdagen kunt ons bereiken tussen 08.30 uur en 16.30 uur op het telefoonnummer 071 582 8048 (Leiderdorp) of op het telefoonnummer 071 517 8351 (Leiden). Dit is het telefoonnummer van de polikliniek Gynaecologie.
E-mailen mag altijd naar fertiliteitsteam@alrijne.nl (Leiderdorp) fertiliteitspolikliniek@alrijne.nl (Leiden). Wij proberen elke dag naar de mails te kijken. Mocht het niet kunnen wachten of heeft u bijvoorbeeld een recept nodig dan vragen wij u telefonisch contact op te nemen.
In het weekend zijn wij niet direct te bereiken. Als er iets is wat niet kan wachten tot de volgende werkdag, vragen wij u contact op te nemen met het ziekenhuis op het telefoonnummer 071 582 8282 en te vragen naar de dienstdoende gynaecoloog.
In het weekend is er geen spreekuur. Wel zijn wij op zaterdag open voor IUI (Intra Uteriene Inseminaties) en indien noodzakelijk voor echo’s.
Bent u bezig met een IVF/ICSI stimulatie? Dan gaan terugplaatsingen van embryo’s wel door in het weekend.
Als u bent verwezen door uw huisarts krijgt u een afspraak bij een van onze gynaecologen. De intake en tussenevaluaties zijn altijd bij dezelfde arts. In Alrijne Ziekenhuis zijn dertien gynaecologen werkzaam.
De echo’s en prikinstructies zijn bij onze fertiliteitsechoscopisten. Zij zijn werkzaam op de drie locaties: Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn.
De inseminaties worden door alle gynaecologen en echoscopisten van Alrijne Ziekenhuis uitgevoerd.
Mocht u in aanmerking komen voor een IVF/ICSI behandeling, krijgt u een afspraak bij een van onze drie gynaecologen welke gespecialiseerd is in IVF/ICSI.
De intake, tussenevaluaties, prikinstructies en echo’s vinden plaats op locaties Alrijne Leiden, Alrijne Leiderdorp en Alrijne Alphen aan den Rijn. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met uw voorkeur voor locatie. Toch kan het zijn dat er op bepaalde dagen alleen spreekuur is op een andere locatie dan uw gewend bent. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Inseminaties vinden door de week plaats op locaties Leiden en Leiderdorp, op zaterdag alleen op locatie Leiderdorp. IVF/ICSI behandelingen vinden alleen plaats op locatie Leiderdorp.
Wij hanteren een leeftijdsgrens voor vrouwen tot en met 42 jaar en mannen tot 55 jaar.
Ik heb een behandeltraject in het buitenland, kan ik in Alrijne terecht voor echo’s en bloedprikken?
Dit is helaas niet mogelijk.
Cyclusdag 1 is de eerste dag dat u helderrood bloedverlies heeft. Heeft u donker, bruin bloedverlies en is het nog niet echt doorgezet? Wacht dan nog even met tellen.
Als u bloed moet laten prikken op cyclusdag 1, heeft u vooraf instructies gekregen van uw behandelaar hoe dit geregeld is in het weekend.
Indien u weet of het vermoeden heeft dat cyclusdag 1 in het weekend valt, verzoeken wij u dit aan het fertiliteitsteam te melden. Wij kunnen u dan aanmelden bij het laboratorium.
Lees altijd de bijsluiter en meld klachten aan uw behandelaar.
Als u klachten heeft die u niet kunt plaatsen of die u niet vertrouwd, neemt dan contact op met uw behandelaar.
Utrogestan geeft veel witte afscheiding, schrik hier niet van. De werkzame stof wordt snel in het bloed opgenomen. U kunt een inlegkruisje gebruiken.
Het komt vaker voor dat Pregnyl of Ovitrelle een plaatselijke reactie geeft. Dit trekt vaak snel weer weg. Verdwijnt het niet of wordt het erger? Neem dan contact op met uw behandelaar.
Dat hangt af van welk behandeltraject u ondergaat. Als u zich bevindt in het IUI- of IVF-traject zult u gedurende de behandeling een aantal keer naar het ziekenhuis moeten komen voor echocontrole. Meestal zijn de echocontroles om de paar dagen.
Ja, de mogelijkheid is er om doorverwezen te worden naar onze gespecialiseerde verpleegkundige of maatschappelijk werkster. U mag uiteraard ook uw huisarts om hulp vragen.
In Nederland zijn een aantal IVF-laboratoria. Alrijne ziekenhuis is transportziekenhuis met het Reinier de Graaf ziekenhuis in Voorburg. Dat betekent voor het IVF-traject dat het zaadonderzoek behorende bij het IVF/ICSI traject plaatsvindt in Voorburg. Daarnaast is de stimulatie fase en de punctie in Alrijne Ziekenhuis en het laboratoriumgedeelte en terugplaatsing van het embryo (embryo’s) in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Voorburg.
Nadat u een IVF-poging heeft gehad (stimulatie en punctie) heeft u altijd een rustmaand. Na deze rustmaand mag u, indien er embryo’s zijn ontstaan welke ingevroren zijn, beginnen aan het cryo-traject. Uw behandelaar zal u dit uitleggen. Deze cryo-trajecten mogen wel achter elkaar, hierbij is geen rustmaand nodig.
Nee, u hoeft niet nuchter te zijn voor een punctie. U mag vooraf gewoon eten en drinken. Trek wel makkelijk zittende kleding aan en neem eventueel muziek mee die u graag luistert. Neem ook geen waardevolle spullen mee naar het ziekenhuis
Komt u in aanmerking voor een punctie onder sedatie? Dan heeft uw behandelaar dit met u besproken. Dan dient u wel nuchter te zijn. Het sedatieteam zal u hierover inlichten.
De dag van de punctie kunt u het beste rustig aan doen en raden wij u aan niet te werken. Na deze dag mag u uw gewone werkzaamheden weer hervatten. Wel raden wij u aan naar uw lichaam te luisteren en eventueel de dagen erna ook nog rustig aan te doen.
Hoeveel embryo’s u teruggeplaatst mag hangt af van een aantal factoren.
- Bent u jonger dan 38 jaar? Dan wordt bij stimulatie één en twee, één embryo teruggeplaatst. Bij poging drie mag u kiezen, mits er geen medische bezwaren zijn voor een meerling. Uw behandelaar zal dit met u bespreken
- Bent u 38 jaar of ouder dan mag u direct bij poging één kiezen. Ook hiervoor geldt: twee embryo’s mits er geen medische bezwaren zijn voor een meerling. Uw behandelaar zal dit met u bespreken.
Diana:
"Door endometriose en verklevingen in mijn buik was IVF/ICSI nodig om zwanger te raken. Wat zijn we blij dat we voor Alrijne ziekenhuis Leiderdorp hebben gekozen! We zijn geholpen door hele lieve, vakkundige verpleegkundigen, die ons in het hele proces fantastisch hebben begeleid. Ook onze gynaecoloog drs. De Vries heeft ons in het hele proces geweldig bijgestaan. We zijn heel dankbaar dat het uiteindelijk gelukt is; we krijgen een dochter!"
Patiënt:
"De afgelopen 1,5 jaar ben ik onder behandeling geweest bij de polikliniek Fertiliteit en Kinderwens. Vanuit IUI gingen we over naar IVF nen als laatste ICSI. Bij de allerlaatste ICSI-poging ben ik zwanger geraakt. Tijdens alle onderzoeken en behandelingen ben ik altijd prettig geholpen. Ik voelde mij gehoord bij elke vraag of onzekerheid die ik had. Bij elke teleurstelling werd ik gebeld om te evalueren en keken we samen naar een oplossing. Alrijne heeft vertrouwd personeel. Hierdoor ervaar ik veel betrokkenheid en warmte en voel ik mij erg op mijn gemak, wat erg belangrijk is in dit kwetsbare proces."
Patiënt
”De afgelopen twee jaar ben ik door de wens voor een tweede kindje in aanraking gekomen met een fertiliteitstraject. Na 6 IUI pogingen en 1 IVF/ICSI poging met negatief resultaat, heb ik een pauze genomen van een paar maanden. Naast de begeleiding, steun en betrokkenheid tijdens mijn faciliteitstraject, heb ik ook dit ook gevoeld tijdens mijn pauze van een paar maanden.
Tijdens mijn pauze ben ik aan de slag gegaan met het aanpassen van mijn leefstijl, en dan met name mijn voeding. Ook hierbij kreeg ik begeleiding vanuit het ziekenhuis. Samen hebben we gekeken hoe ik mijn voeding kon aanpassen om mijn hormonen wat meer in balans te krijgen en om weer wat fijner in mijn vel te zitten. Ik ben er toen achter gekomen dat voeding veel kan betekenen voor je hormoonbalans en gemoedstoestand. Door de fijne begeleiding en het luisterende oor, voelde ik mij na een aantal maanden weer wat meer in balans. Toen ik hierna weer ben gestart met de tweede ICSI poging. Ik merkte gelijk verbetering in resultaat, met als kers op de taart dat wij nu een prachtige dochter hebben!
De fijne en warme begeleiding en steun die wij tijdens het traject hebben gekregen, gun ik iedereen in het moeilijke en pittige traject wat je moet doorstaan.’’
- In FertiTalks worden verschillende onderwerpen rondom fertiliteit en fertiliteitstrajecten besproken met experts. Bekijk de video's >
- Door alle ontwikkelingen rondom COVID-19 is er helaas een wachtlijst voor ivf-starters ontstaan. Over het algemeen kunt u gemiddeld tussen de 4 en 5 maanden starten. Alle voorbereidende onderzoeken kunnen wel al eerder plaatsvinden.