Sharina Ligtelijn is masterstudent aan de TU in Delft (Mechanical Engineering) en heeft voor Alrijne onderzocht hoe wij de Medisch Technische Afdeling (MTA) circulairder kunnen maken. “Dat is best lastig in een ziekenhuis. Je moet extra veel rekening houden met allerlei regels, bijvoorbeeld op het gebied van infectiepreventie en veiligheid. Maar toch is er heel veel mogelijk! Ik heb gesprekken gehad met allerlei afdelingen, van Inkoop tot de Centrale Sterilisatie Afdeling.

 

Simpel, praktisch en goedkoop

Veel medewerkers zijn enthousiast over het onderwerp. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we zo min mogelijk afval produceren? Hoe zorgen we ervoor dat onze producten zo lang mogelijk mee gaan of hoe kunnen we ze hergebruiken?
Sharina: “We zijn aan de slag gegaan met een aantal trajecten. Een voorbeeld van iets wat al gebeurde is de ‘refuse’ op de Centrale Sterilisatie Afdeling. Hier moeten medewerkers altijd een steriele jas aan over hun kleding. Dit werd verpakt in plastic en dat zat weer in dozen. Tegenwoordig worden alle steriele jassen alleen nog in plastic verpakt. Het is heel simpel, maar door deze dozen te ‘refusen’, hebben we minder afval. Daarnaast is dit natuurlijk ook nog eens praktischer en goedkoper.”

“Er zijn ook trajecten die een stuk ingewikkelder zijn. Zo is er een project in gang gezet om voor elkaar te krijgen dat onze OK-instrumenten, zoals een scalpel (operatiemes), voortaan worden omgesmolten tot operatienetten, die we dan weer kunnen hergebruiken.
Of om de gebruiksduur van endoscopen (slang met een cameraatje om bijvoorbeeld de darm van binnen te onderzoeken) te verlengen. Maar er is strenge wetgeving waar we ons aan moeten houden. En belangrijker nog: wij willen ook dat alles steriel en veilig gebruikt wordt!”

Refurbishen, naar het buitenland of de dierenarts

Verder onderhouden we onze apparaten zo goed mogelijk en indien nodig repareren we ze in plaats van het hele apparaat te vervangen. Ook de afdeling Radiologie draagt een steentje bij. Zo is in een recent afgesloten contract met Philips afgesproken dat zij, op verzoek van Alrijne, medische apparatuur op correcte wijze afvoeren en daarvoor de benodigde acties uitvoeren. Vervolgens kan het zijn dat een apparaat door Philips wordt gerefurbished in plaats van weg te gooien, of wordt ingezet in ziekenhuizen in het buitenland of door dierenartsen.

“Ziekenhuizen werken met spullen van hele hoge kwaliteit. Het is echt zonde om weg te gooien en te verbranden. We moeten onszelf eigenlijk zien als grondstofleverancier en zo veel mogelijk materiaal circulair in te zetten!”

*

  1. Refuse and rethink
  2. Reduce
  3. Reuse
  4. Repair, Refurbish, Remanufacture
  5. Recycle
  6. Recover

Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar Duurzaam Alrijne
Terug naar boven