De PET-CT scanner bestaat uit een grote ring met een doorsnede van circa 70 cm.
Een nucleair geneeskundig onderzoek vindt plaats onder leiding van een nucleair geneeskundige en wordt grotendeels uitgevoerd door een Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er).
U krijgt instructies toegestuurd wat u wel en niet mag eten en drinken voorafgaand aan het onderzoek. Heeft u vragen of wilt u meer informatie dan kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Kleding
Wij raden u aan voorafgaand aan het onderzoek makkelijk zittende kleding aan te trekken, waarin geen metaal is verwerkt (denk hierbij aan knopen, ritsen, BH-sluiting e.d.). Laat ook uw sieraden thuis.
Eten en drinken
Het verschilt per PET-CT scan onderzoek wat u mag eten en drinken. U leest hierover meer informatie over in de folders.
Medicijngebruik
Het is per onderzoek afhankelijk of u uw medicatie in mag nemen. Kijk hiervoor in uw de toegestuurde folder.
Bij een PET-CT scan wordt u uit de wachtkamer opgehaald en naar een rustkamer gebracht. Er wordt een infuus in een bloedvat in de arm ingebracht. Via het infuus wordt een radioactieve stof toegediend. Het is per PET-CT scan afhankelijk hoe lang deze stof moet inwerken en wat u tijdens de inwerktijd mag doen. In enkele gevallen moet u zo ontspannen mogelijk liggen en mag u niet bewegen en praten, om de opname van de radioactieve stof in uw spieren zo laag mogelijk te houden.
Als u last heeft van claustrofobie of om een andere reden niet ontspannen kunt liggen, kunt u om een rustgevend middel vragen. Indien u last heeft van extreme claustrofobie dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
U leest per PET-CT scan meer informatie in onderstaande folders.
Na de inwerktijd haalt de MBB’er u op en verzoekt u nogmaals naar het toilet te gaan om uit te plassen. U wordt naar de scanruimte gebracht waar u op een smal bed gaat liggen. Dit bed schuift eerst 3 maal snel en daarna stapsgewijs door de scanner.
Het apparaat maakt weinig geluid. Het is belangrijk voor de kwaliteit van het onderzoek dat u stil blijft liggen. Het maken van de scan duurt ongeveer 15 tot 40 minuten, afhankelijk van het soort PET-CT scan waar u voor komt.
Als het onderzoek is afgerond, kunt u weer naar huis of terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. U hoeft na het onderzoek geen speciale maatregelen te nemen, de radioactieve stof verlaat vanzelf het lichaam. Als u een rustgevend middel inneemt, mag u na het onderzoek niet zelf deelnemen aan het verkeer De nucleair geneeskundige beoordeelt uw PET-CT scan en stuurt het verslag naar uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende (polikliniek)bezoek.
18-Fluor
Bij dit onderzoek gebruiken we de radioactieve stof 18-Fluor. Deze stof heeft een halfwaardetijd van twee uur. Dit betekent dat iedere twee uur de helft van de nog aanwezige radioactiviteit verdwijnt.
Na 24 uur is er vrijwel geen straling meer in het lichaam aanwezig. De dosis die u krijgt is zo laag mogelijk. Mensen die tijdens of na het onderzoek bij u in de buurt komen, lopen geen enkel risico.
82-Rubidium
Bij dit onderzoek gebruiken we de radioactieve stof Rubidium. Deze stof heeft een halfwaardetijd van 1,2 minuten. Dit betekent dat bijna iedere minuut de helft van de nog aanwezige radioactiviteit verdwijnt. Nadat het onderzoek is afgelopen is er geen straling meer in het lichaam aanwezig.
Radioactieve stof kan schadelijk zijn voor uw (ongeboren) kind. Meld daarom vóór het onderzoek dat u zwanger bent of zou kunnen zijn, of als u borstvoeding geeft. De nucleair geneeskundige besluit in overleg met u of het onderzoek door kan gaan of moet worden uitgesteld.
- Folder: Amyloid PET-CT scan
- Folder: PET-CT scan met choline
- Folder: PET-CT scan van de bijschildklier met choline
- Folder: PET-CT scan met FACBC
- Folder: PET-CT scan met FDG
- Folder: PET-CT scan met FDG bij mensen met Diabetes Mellitus
- Folder: PET-CT scan met FDG met een koolhydraatarm dieet
- Folder: PET-CT scan met FDG met een koolhydraatarm dieet bij Diabetes Mellitus
- Folder: PET-CT scan met FDG van het hart
- Folder: PET-CT scan met natriumfluoride
- Folder: PET-CT scan met PSMA
- Folder: PET-CT met Rubidium
- Folder: PET-CT scan met rubidium en adenosine