De botten, gewrichten, spieren, pezen en banden vormen samen het steun- en bewegingsstelsel. U kunt bij onze orthopedisch chirurgen terecht voor aangeboren afwijkingen aan dit stelsel, zoals heupdysplasie en scoliose. Complexe botbreuken, standafwijkingen van gewrichten en van de lange pijpbeenderen, gewrichtszieken en slijtage (artrose) behoren ook tot het werkterrein van de afdeling Orthopedie.
Om te ontdekken wat er met u aan de hand is, doen we eerst verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld een röntgenfoto, echografie en kijkoperatie. Als we weten wat er is, bepalen we of behandeling nodig is en welke behandeling het beste bij u past. Meestal is de behandeling conservatief. Dat betekent dat er geen operatie nodig is, maar bijvoorbeeld een brace, fysiotherapie of medicijnen kunnen helpen. Soms is een (kijk)operatie wel nodig.
Bekijk belangrijke informatie over uw afspraak en doe vooraf de coronacheck
Polikliniek Orthopedie Leiden
Telefoon: |
071 582 8059 |
---|---|
Routenummer: |
33 |
Polikliniek Orthopedie Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8059 |
---|---|
Routenummer: |
22 |
Polikliniek Orthopedie Alphen aan den Rijn
Telefoon: |
071 582 8059 |
---|---|
Routenummer: |
46 |
- Pre-operatief spreekuur
- Post-operatief spreekuur
- Antiluxatiebrace
- Charcot-voet (ontsteking in de botten)
- Enkelprothese
- Haperende vinger (snapping finger)
- Hechten van een gescheurde pees in de schouder (cuff repair)
- Kijkoperatie van de enkel
- Kijkoperatie in een gewricht (artroscopie)
- Oefeningen en adviezen na een kijkoperatie in de knie
- Operatie aan scheefstand van de grote teen (hallux valgus)
- Operatieve standcorrectie van tenen (hamerteen)
- Nazorg na een opname op de afdeling Orthopedie
- Platvoetcorrectie
- Rapid recovery, heupprothese (een nieuwe heup)
- Rapid recovery, knieprothese (een nieuwe knie)
- Rekoefeningen bij hielspoor
- Rekoefeningen kuitspieren
- Revisie van de heupprothese
- Revisie van de knieprothese
- Schouderprothese
- Tenniselleboog
- Voorste kruisband reconstructie
Voorgeschiedenis van de klacht/ziekte (Anamnese)
Als eerste zal de orthopedisch chirurg of assistent de voorgeschiedenis van uw klachten uitvragen. Dit is nodig om goed te onderscheiden wat uw klachten precies zijn. Gaat het bijvoorbeeld om pijn of om bewegingsbeperking, of beide? Vervolgens zal de orthopedisch chirurg overgaan op een lichamelijk onderzoek.
Lichamelijk onderzoek
Door het lichamelijk onderzoek, gecombineerd met kennis van het steun en bewegingsapparaat en de voorgeschiedenis, kan de orthopeed afwijkingen vaststellen en verbanden leggen tussen klachten en onderliggende aandoeningen.
Een lichamelijk onderzoek kan (afhankelijk van uw klacht) bestaan uit:
- Algemene inspectie van het lichaam. Beoordeling van lengte, gewicht, algemene conditie eventuele aanwezige zwellingen of andere uiterlijke kenmerken.
- Onderzoek van het bewegingspatroon. U kunt bijvoorbeeld worden gevraagd een stukje te lopen zodat beoordeelt kan worden hoe u uw voeten afwikkelt tijdens het lopen.
- Onderzoek van beweeglijkheid van de gewrichten. Elk gewricht bezit een bepaalde normale beweeglijkheid. Tijdens het beweeglijkheidonderzoek zal gecontroleerd worden of gewrichten een abnormale beweeglijkheid bezitten of dat er juist sprake is van een bewegingsbeperking.
Wanneer anamnese en lichamelijk onderzoek onvoldoende aanwijzingen geven of om een diagnose te bevestigen kan aanvullend onderzoek gedaan worden. Voorbeelden hiervan zijn:
- Röntgenfoto
- MRI-scan
- CT-scan
- Echo
Röntgenfoto
Een röntgenfoto is een foto die gemaakt is met behulp van röntgenstraling en waarop voornamelijk bot te zien is. De foto wordt gemaakt door röntgenstraling op een lichaamsdeel te richten en een afdruk te maken van de straling die wordt doorgelaten. Een röntgenfoto wordt gebruikt om botten, gewrichten of implantaten zichtbaar te maken.
Bot laat weinig straling door en wordt daarom wit afgebeeld op de foto. Hierdoor kan de orthopedisch chirurg, samen met de radioloog uw klacht beter onderzoeken op afwijkingen.
MRI-scan
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging (afbeelden door middel van magnetische trillingen). Voor dit onderzoek, dat op de afdeling Radiologie plaatsvindt, worden magneetgolven gebruikt.
CT-scan
Een CT-scan (Computer Tomografie scan) is een röntgenonderzoek dat wordt gebruikt om een drie dimensioneel beeld van de organen te maken. Om een CT-scan te maken, ligt de patiënt op een tafel die in een soort ring wordt geschoven. In deze ring bevindt zich een ronddraaiende buis die röntgenstralen uitzendt. Met behulp van de computer kan zo de dwarsdoorsnede van het lichaam in beeld worden gebracht. Deze informatie wordt door de computer omgezet in verschillende afbeeldingen. Dit is een handige manier om diagnostiek en behandelingsmogelijkheden te verduidelijken.
De CT-scan biedt een uitstekende beeldvorming van botten en gewrichten. Zwellingen, vormafwijkingen, aangeboren afwijkingen en andere problemen zijn met de CT-scan goed zichtbaar. Het is niet zo dat alle ziekten of symptomen door deze scan kunnen worden aangetoond.
Echo
Een echo is een afbeelding die wordt gemaakt met behulp van echografie. Echografie is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven.
De geluidsgolven kunnen door het lichaam heen, maar niet alle golven gaan door het lichaam heen. Een deel van de golven wordt gereflecteerd tussen de verschillende structuren in je lichaam. Als er bijvoorbeeld over wordt gegaan van spier op bloedvat, wordt er een deel van de geluidsgolven gereflecteerd. Daardoor kun je deze overgangen in beeld brengen.
Bij de orthopedie wordt de echo voornamelijk gebruikt bij schouderklachten. De schouder echo wordt zelfstandig uitgevoerd door de schouderspecialist en gebeurd op de polikliniek.
Instructiefilms
Bekijk hier de oefeningen die u kunt doen na een kijkoperatie van de schouder, waarbij direct geoefend mag worden:
Deze video laat u zien welke oefeningen u mag doen na een kijkoperatie van de schouder waarbij aan u geen bewegingsbeperking is opgelegd, bijvoorbeeld na een slijmbeursoperatie. Na reparatie van een pees, na een stabilisatie-operatie of na een schouderprothese zal u in de eerste 6 weken veel minder mogen oefenen, omdat er structuren moeten vastgroeien die met hechtingen zijn vastgezet.
Wanneer u gaat oefenen houdt dan de pijn goed in de gaten. Stop wanneer u (te veel) pijn ervaart. Bedenk dat weefselgenezing een biologisch proces is dat niet sneller gaat als u harder oefent. Juist een rustiger tempo voorkomt pijn en terugval.
LET OP! Doe deze oefeningen enkel na advies van uw behandelaar! Meer informatie: www.rijnlandorthopedie.nl/schouder
Bekijk hier de oefeningen die u kunt doen na een kijkoperatie van de knie:
LET OP! Doe deze oefeningen enkel na een kijkoperatie van de knie en op advies van uw behandelaar!
Bekijk hier de oefeningen die u kunt doen na een voorste kruisband operatie:
LET OP! Doe deze oefeningen enkel na een voorste kruisband operatie en op advies van uw behandelaar!
Bekijk hier de instructiefilm belast lopen met krukken:
Bekijk hier de instructiefilm onbelast lopen met krukken:

drs. H.R. (Hans Erik) Henkus
Orthopaed
drs. J.A. (Joris) Jansen
Orthopaed

drs. S.P.L. (Sebastiaan) Jansen
Orthopaed

drs. M. (Maarten) Kroon
Orthopaed

drs. W. (Wilbert) van Laar
Orthopaed

drs. R. (Rachid) Mahdad
Orthopaed

J.B. (Bernard) Mullers
Orthopaed

dr. H.M. (Hans) Schüller
Orthopaed

drs. S.H.M. (Suzan) Verdegaal
Orthopaed
dr. C.P.J. (Cornelis) Visser
Orthopaed

drs. S.C. (Saskia) Wiersma
Orthopaed
drs. E. (Eline) Zwitser
Orthopaed

W. (Wouter) Eilander
Orthopedisch chirurg
Voor alle aandoeningen van botten, banden, spieren en gewrichten (ook wel het steun- en bewegingsapparaat genoemd) kunt u bij de afdeling Orthopedie terecht.
Zie alle vragen van OrthopedieDe orthopeden in Alrijne Ziekenhuis hebben specialisaties. U wordt behandeld door de orthopeed die gespecialiseerd is in het desbetreffende lichaamsdeel. U kunt onder tabblad 'Uw team' kijken wie er op de afdeling Orthopedie werken.
Zie alle vragen van OrthopedieHet type onderzoek dat u ondergaat, hangt natuurlijk af van uw klachten. Vaak hebben we al een indicatie gekregen van uw huisarts. Er volgt een gesprek over uw klachten (anamnese) en een lichamelijk onderzoek. Indien nodig wordt er ook een röntgenfoto gemaakt. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie. Soms is een scan of echo-onderzoek noodzakelijk. Hiervoor wordt dan een aparte afspraak gemaakt. In een vervolgbezoek op het spreekuur wordt de uitslag en de mogelijke behandeling met u besproken.
Zie alle vragen van OrthopedieHet maken van een MRI-scan vindt uitsluitend plaats na aanvraag van de specialist. U wordt dus altijd eerst gezien door de specialist voordat er een MRI-scan plaats kan vinden.
Zie alle vragen van OrthopedieStaat uw vraag er niet tussen?
-
Rijnland Orthopedie
De orthopedisch chirurgen van Alrijne hebben een eigen website ontwikkeld, waarop u uitgebreide orthopedisch medische informatie kunt vinden.
-
Proefschrift orthopeed Verdegaal
Orthopedisch chirurg Suzan Verdegaal heeft in oktober 2016 haar proefschrift afgerond, met als onderwerp de diagnostiek en behandel-opties van kraakbeentumoren in het skelet. Op 12 oktober heeft de openbare verdediging plaatsgevonden.
Nieuws
- Hoe meer ervaring met halve knieprotheses, hoe minder kans op complicaties - 20 jul 2020
- Snel herstel na heup- en knieprotheses met programma ‘Rapid Recovery’ - 18 feb 2020
- Voetenspreekuur door Alrijne artsen voor Haagse daklozen - 18 nov 2019
- Alrijne past verbeterde hechttechniek toe bij kruisbandreconstructies - 11 okt 2019
- Alrijne blinkt uit in behandeling van knie- en heupartrose - 22 dec 2017
- Orthopeed Jansen publiceert advies: 'Veiligheid van prikken voorafgaand aan heup- of knieprothese' - 26 okt 2016
- Pijnstilling door lokale verdoving bij knieprotheses - 30 aug 2016
- Samen beter: orthopedische operaties Alrijne Ziekenhuis op één locatie - 19 mei 2016